Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » czwartek 12 września 2013, 18:26
przez Zonaimad » sobota 14 września 2013, 02:11
szerszon napisał(a):Proponuję nie ograniczać sie na jednym paragrafie, bo wychodzą właśnie takie cuda,że zabiera się pierwszeństwo rowerzyście na Pdr "bo jedzie podporządkowaną.
przez szerszon » sobota 14 września 2013, 10:30
A teraz powiedz mi, jaki przepis daje pierwszeństwo rowerzyście, który na PdR się nie znajduje, ale dopiero do niego zbliża ?
przez Zonaimad » niedziela 15 września 2013, 11:27
szerszon napisał(a):Natomiast twoja filozofia regulowania pierwszeństwa spowoduje,ze rowerzysta nadjeżdżjący z lewej strony względem pojazdu na jezdni powinien ustępować pierwszeństwa, co się kłóci z Par 47.4
przez szerszon » niedziela 15 września 2013, 15:08
przez Zonaimad » niedziela 15 września 2013, 15:44
przez szerszon » niedziela 15 września 2013, 15:52
przez Zonaimad » czwartek 26 września 2013, 23:35
szerszon napisał(a):A już wiem...wykładnia rozszerzająca tutaj pasuje![]()
szerszon napisał(a):aby określać co do centymetra kiedy kończy się paragraf , a zaczyna artykuł..
przez szerszon » piątek 27 września 2013, 07:52
- dyspozycja art. 25 (ust. 1) nakazuje ustąpić pierwszeństwa m.in. pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, adresatem normy zgodnie z jej hipotezą jest kierujący zbliżający się do skrzyżowania albo miejsca przecinania się kierunków ruchu; jednakże jeżeli mamy ustawiony znak A-7 zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy przepis ten nie obowiązuje - znak wymaga od nas odmiennego zachowania, mianowicie ustąpienia pierwszeństwa wszystkim jadącym drogą z pierwszeństwem.
,Jeżeli uważasz, że jest inaczej
,Dopiero wtedy będziesz mógł rozmawiać ze mną o przepisach
przez RossoneriDevil » piątek 27 września 2013, 16:51
przez Zonaimad » sobota 19 października 2013, 22:05
szerszon napisał(a):cały czas uważam inaczej...
szerszon napisał(a):art 25 dotyczący relacji na skrzyżowaniu...
szerszon napisał(a):i stosuj sobie równocześnie art 25 i 27
szerszon napisał(a):przestaniesz traktować PdR jako skrzyżowanie z jezdnią..wszystko będzie jasne.
przez szerszon » sobota 19 października 2013, 22:26
Ok, ale nie wskazałeś - jak cię prosiłem - przepisów, które uprawniłyby twoje wnioskowanie.
Artykuł 25 nie dotyczy "relacji na skrzyżowaniu", tylko dotyczy kierującego zbliżającego się do skrzyżowania w sytuacji, gdy drogą z prawej strony nadjeżdża pojazd i nakłada na niego obowiązek ustąpienia pierwszeństwa temu pojazdowi. A jeżeli PdR jest częścią skrzyżowania, to artykuły dotyczące czego mamy stosować?
Dodatkowo uczulam, że art. 25 stosuje się także w innych niż skrzyżowanie miejscach przecięcia się kierunków ruchu.
Artykuł 25 nakłada na kierującego pojazdem (w obu przypadkach ten sam podmiot normy) obowiązki względem nadjeżdżających pojazdów, a artykuł 27 względem tych rowerzystów, którzy już są na PdR. Siłą rzeczy to dwa rozłączne zbiory, nie może być więc żadnej sprzeczności. Chyba, że ją jednak wykażesz?
[/quote]Nie traktuję PdR jako skrzyżowania z jezdnią. Za to tobie proponuję potraktowanie PdR jako część drogi. Nakazane to jest już na samym początku ustawy, z którą proponuję się wnikliwie zapoznać.
przez Zonaimad » sobota 19 października 2013, 23:22
szerszon napisał(a):tylko gorzej to wygląda jak jedzie droga podporządkowaną..tutaj jakoś dziwnie unikasz odpowiedzi..
szerszon napisał(a):Proponuje pomyśleć w jakich
szerszon napisał(a):przypominam o art 17
szerszon napisał(a):No to jak są dwa rozłączne zbiory mógłbys juz sobie darowac powoływanie sie na Art 25..od tego jest D-6a...
szerszon napisał(a):bo jeszcze rowerzysta jadący po trawniku rozdzielajacym jezdnię od chodnika będzie pojazdem nadjeżdżającym..
przez szerszon » niedziela 20 października 2013, 00:16
Już kilka stron temu pisałem, że dopóki nie znajduje się na DDR (czyli jest nadjeżdżającym), to powinien ustąpić.
We wszystkich, chyba że szczególne przepisy (ale takie, które logicznie kolidują z tym zapisem - nie może to być przepis, który da się z tym pogodzić) mówią co innego.
Nie wiem, co włączanie się do ruchu ma wspólnego z tematem, na którym piszemy, ale apeluję o nie robienie tzw. offtopu.Inaczej ktoś może znów zaraportować twój post i będą pretensje, że moderatorzy robią porządek.
Dyspozycja znaku D-6a nie zawiera żadnych regulacji związanych z ustępowaniem pierwszeństwa, nie może więc kolidować w tym zakresie z artykułem 25, co powtarzam ci już chyba szósty raz.![]()
Świetnie..jestem pod wrażeniem..I jeszcze może mu ustąpić pierwszenstwa na mocy D-1 lub Art 25 ???Owszem, będzie pojazdem nadjeżdżającym...Każdy pojazd, który się porusza, skądś nadjeżdża.
Szerszon, ja naprawdę nie deprecjonuję Twoich poglądów na to, jak powinny wyglądać stosunki pomiędzy rowerzystami a autami, nawet mi się podobają (jak to na, jak to określasz - rowerowego oszołoma![]()
![]()
przystało
) ... ale pokaż no mi ich wiarygodne oparcie w przepisach.