cierpnik napisał(a):DDR zrobili dwukierunkowe i ruch prawostronny tak jakby nie obowiązywał.
Nie wiem czy to do końca na temat jest, ale
170 napisał(a):§ 44. 1.Znak D-3 "droga jednokierunkowa" oznacza początek lub kontynuację drogi lub jezdni, na której ruch odbywa się w jednym kierunku.
To, że mamy D-3 nie musi oznaczać, że cała droga jest jednokierunkowa, ani że wszystkie jej części (np. chodnik, DDR) są jednokierunkowe.
D-3 może oznaczać, że tylko jezdnia jest jednokierunkowa i w tym przypadku treść znaku D-3 w żaden sposób nie odnosi się do DDR.-----
cierpnik napisał(a):A to jak mam wyszukiwać DDR?
Skoro Ustawodawca nie przewidział znaków informujących Cię, że po drugiej stronie drogi jest DDR a jadąc rowerem zamierzasz zastosować się do Art.33.1. jakoś musisz sobie z tym problemem poradzić.
Ustawodawca pewnie założył, że dasz sobie radę. Powodzenia!
-----
szerszon napisał(a):Czyli jadąc tak jak na T-18 nie zmieniam kierunku ruchu ?
Wszystkie Twoje wypowiedzi pozostają w kontekście z PoRD więc użycie w dyskusji dowolnego sformułowania użytego w PoRD musi być w zgodzie z PoRD. Skoro
w PoRD określenie zmiana kierunku ruchu użyte jest w sensie ogólnym bez sprecyzowania o czyj ruchu chodzi, nie ma żadnych podstaw, aby stwierdzić, że chodzi konkretnie o Twój ruch a nie OGÓLNIE O CAŁY RUCH. Pytając możesz sprecyzować, że masz na myśli OGÓLNIE CAŁY RUCH (odbywający się na interesującym nas fragmencie drogi, którego dotyczy tabliczka T-18):
1.
Czy jadąc tak jak na T-18 nie zmieniam kierunku CAŁEGO ruchu? Odpowiedź brzmi
NIE.Ale pytając możesz sprecyzować, że masz na myśli ruch tylko swojego pojazdu, np.:
2.
Czy jadąc tak jak na T-18 nie zmieniam kierunku SWOJEGO ruchu? Odpowiedź brzmi
TAK.Wracając wprost do postawionego przez Ciebie pytania:
3.
Czyli jadąc tak jak na T-18 nie zmieniam kierunku ruchu? Bez sprecyzowania, że chodzi o zmienianie konkretnie Twojego kierunku ruchu, a nie o kierunku ogólnie całego ruchu (odbywającego się na interesującym nas fragmencie drogi, którego dotyczy tabliczka T-18) odpowiedź brzmi
NIE.
szerszon napisał(a):Mój ruch sam sie zmienia ?
Może raczej powinieneś zapytać:
4.
Kierunek MOJEGO ruchu sam się zmienia? Odpowiedź brzmi
NIE. Kierunek Twojego ruchu zmienia się z Twojej woli, która przekłada się na kręcenie kierownicą.
A gdybyś zapytał:
5.
Kierunek ruchu sam się zmienia? Bez sprecyzowania, że chodzi o zmienianie konkretnie Twojego kierunku ruchu odpowiedź brzmi
NIE. Kierunek ruchu zmienili drogowcy malując linie P-1...7 i poinformowali Cię o tym za pomocą tabliczki T-18.
-----
Słaba znajomość języka polskiego sprawia, że nie bardzo rozumiesz co w PoRD jest napisane, a także nie rozumiesz tego co sam piszesz. Mam tylko prośbę: jeżeli piszesz o kierunku SWOJEGO ruchu albo sprecyzuj, albo używaj innych określeń. Na skutek rozmijania się faktycznych treści Twoich wypowiedzi z treściami, które w Twoim mniemaniu przekazujesz polemika z Tobą jest iście syzyfową pracą.
Reasumując:
ZMIENIENIE KIERUNKU RUCHU LEŻY W GESTII DROGOWCÓW I WYKRACZA POZA MOŻLIWOŚCI KIERUJĄCEGO. Pisząc "kierunek ruchu" tak jak Ustawodawca mam na myśli kierunku ogólnie całego ruchu (odbywającego się na interesującym nas fragmencie drogi) a nie kierunek ruchu mojego własnego pojazdu.
Oczywiście spodziewam się kolejnej wypowiedzi w stylu "nie, bo nie i ch...", w której potwierdzisz, że nie rozumiesz PoRD, tego co ja piszę, ani nawet tego co sam napisałeś. Zarówno czytając jak i pisząc w ogóle nie zwracasz uwagi na formę, składnię i kontekst wypowiedzi.