wyprzedzanie pojazdu po prawej stronie w terenie zabudowanym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

wyprzedzanie pojazdu po prawej stronie w terenie zabudowanym

Postprzez vaaleanroosa » piątek 01 sierpnia 2014, 09:24

Wiem, że teoretycznie nie mozna wyprzedzać pojazdu jadącego po naszej lewej, jeżeli na drodze nie ma wyznaczonych pasów ruchu. Ale jezeli mieszczą się 2 samochodyy i przypuśćmy po naszej lewej jedzie pojazd holujący+holowany (czyli max. 30 km/h) lub pojazd wolnobieżny np. koparka to musimy obok nich wlec się te 29 km/h czy 24/h zeby ich bron Boże nie wyprzedzić, czy w przypadku wolnych pojazdów jest wyjątek od reguly? Bo bądź co bądź tamuje to trochę ruch za nami...
vaaleanroosa

Re: wyprzedzanie pojazdu po prawej stronie w terenie zabudow

Postprzez lith » piątek 01 sierpnia 2014, 13:26

Nie ma wyjątku, a teren zabudowany nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o wyprzedzanie ;) Jak nie chcesz jechać 20 km/h w takiej sytuacji to zwyczajnie pozostaje złamać przepisy ;)
lith

Postprzez vaaleanroosa » piątek 01 sierpnia 2014, 14:08

lith napisał(a):Nie ma wyjątku, a teren zabudowany nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o wyprzedzanie ;) Jak nie chcesz jechać 20 km/h w takiej sytuacji to zwyczajnie pozostaje złamać przepisy ;)

jak już będe jeździć to mogę złamać, ale pytałam się na razie bardziej do egzaminu. Zebym potem przez taką głupotę nie skończyła egzaminu zaraz przed budynkiem WORD'u bo u mnie akurat taka droga (jednokierunkowa, bez pasów ruchu i L jeżdzą tam na ćwiczenia- więc jadą wolno) jest zaraz przy ośrodku. Kiepsko byłoby zakończyć po minucie jazdy ;)
vaaleanroosa

Postprzez lith » piątek 01 sierpnia 2014, 15:19

Dopóki by nie sygnalizował skrętu w lewo to bym raczej na egzaminie nie wyprzedził. oczywiście na egzaminie też może się zdarzyć sytuacja, że lepszym rozwiązaniem będzie złamanie jakiegoś przepisu i wybrnięcie z sytuacji niż rozpłakanie się na środku drogi, że przepisowo nic się nie da zrobić. Ale to już zależy od sytuacji i egzaminatora. Według mnie lepiej unikać sytuacji wątpliwych i chwilę poczekać, nawet zebrać ochrzan za zamulanie, czy błąd za brak dynamiki niż skończyć od razu egzamin.
lith

Postprzez kg1956 » piątek 01 sierpnia 2014, 16:19

lith napisał(a):(...)teren zabudowany nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o wyprzedzanie ;) (...)

Odważna teza. :wink:
kg1956

Postprzez Borys_q » piątek 01 sierpnia 2014, 16:25

"Teren zabudowany" na pewno nic nie ma do wyprzedzania:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » piątek 01 sierpnia 2014, 17:13

a co to takiego "teren zabudowany" ? :lol:
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez lith » piątek 01 sierpnia 2014, 18:34

No tak, za szybko chciałem napisać, na jedniach 2-kierunkowych z wyznaczonymi pasami ma znaczenie, czy są 2, czy 3 pasy potrzebne. Tutaj nic nie zmienia. Sorki.
lith

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 01:35

vaaleanroosa napisał(a): ...Ale jezeli mieszczą się 2 samochodyy i przypuśćmy po naszej lewej jedzie pojazd holujący+holowany (czyli max. 30 km/h) lub pojazd wolnobieżny np. koparka to musimy obok nich wlec się te 29 km/h czy 24/h zeby ich bron Boże nie wyprzedzić, czy w przypadku wolnych pojazdów jest wyjątek od reguly? Bo bądź co bądź tamuje to trochę ruch za nami...

Tutaj nie ma wyjątku ;) nie można wyprzedzać, ale, użył bym świateł ew. "klaksonu" by "uświadomić" - nie wiem, zapewne bym oblał, ale wg mnie taka jazda, tych pojazdów to "bezpośrednie niebezpieczeństwo" bo, ponieważ ktoś za mną jadący może mi się w "dupę" władować :)
----
A teraz z innej beczki czy takiego pojazdu:
holujący+holowany, jadący na drodze blisko lewej krawędzi jezdni, kiedy przepis w PRD mówi jasno i wyraźnie "trzymamy się prawej krawędzi"
możemy się nie spodziewać z tej strony?
@szymon1977 czy art.4 go chroni? skoro go tu nie ma być, bo stosuje się do PRD to czy mogę go ominąć?
ale ominąć co?
skoro jego tu nie ma wg PoRD ;)?
TAK to jest przytyk do tematu wyprzedzania na podwójnej ciągłej na drodze z pierwszeństwem.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 09 sierpnia 2014, 02:11

Henq napisał(a):przepis w PRD mówi jasno i wyraźnie "trzymamy się prawej krawędzi"
Jak zwykle wypowiadasz się nt PoRD a treści PoRD nie znasz. PoRD wyraźnie mówi "możliwie blisko..." Więc być może możliwie blisko to właśnie tu. I nie Twoja sprawa co uniemożliwia bliżej. Sytuacja może być niezgodna z PoRD, ale wcale być nie musi. Więc nie masz być czym zaskoczony.
Henq napisał(a):TAK to jest przytyk do tematu wyprzedzania na podwójnej ciągłej na drodze z pierwszeństwem.
I po raz kolejny wykazałeś się niezrozumieniem PoRD.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 02:53

szymon1977 napisał(a):
Henq napisał(a):przepis w PRD mówi jasno i wyraźnie "trzymamy się prawej krawędzi"
Jak zwykle wypowiadasz się nt PoRD a treści PoRD nie znasz. PoRD wyraźnie mówi "możliwie blisko..." Więc być może możliwie blisko to właśnie tu. I nie Twoja sprawa co uniemożliwia bliżej. Sytuacja może być niezgodna z PoRD, ale wcale być nie musi. Więc nie masz być czym zaskoczony.
Henq napisał(a):TAK to jest przytyk do tematu wyprzedzania na podwójnej ciągłej na drodze z pierwszeństwem.
I po raz kolejny wykazałeś się niezrozumieniem PoRD.

Oj przepraszam że nie cytowałem słowo w słowo, ale obiecuje że się poprawię :wink:
------------
Jest droga idealnie prosta równa we wszystkich kierunkach, a tu nagle auto jedzie; ba: auto jedzie i na dodatek ciągnie na holu inne autko 30km/h może mniej i blisko środka jezdni, blisko lewej krawędzi czy:
1. pord dopuszcza taką sytuację?
2. czy mnie to zwalnia z wyprzedzania takiego pojazdu z prawej strony?
Ba czy mogę taki pojazd minąć z prawej strony?
------------
dla jednych możliwie blisko prawej krawędzi będzie przy środku jezdni, bo "studzienki" bo "dziury" a dla innych "zmieszczę się" nie szkoda mi auta, a i szerokość drogi pozwala (a pas ruchu ma swoją definicję: oznaczony lub nie) to czy skoro ja jadę przy prawej krawędzi jezdni to pojazd poruszający się inaczej nie łamie PoRD a co z tym idzie art.4? ?
Więc defacto skoro nie przestrzega art 4. to czy ten pojazd dla mnie nie istnieje? (tak twierdził @szymon1977 - inny temat inny cytat) więc kogo wyprzedzam omijam?
Henq

Postprzez lith » sobota 09 sierpnia 2014, 09:52

To, że jakiś pojazd łamie przepisy nie znaczy, ze nie istnieje. Bardzo głupia teoria. Oczywiście są sytuacje, że nieprzepisowo jadącego pojazdu nie zauważysz i wtedy będziesz się tak bronił, ale nie ma tak, że widzisz pojazd i udajesz, ze go nie ma :mrgreen:
lith

Postprzez ks-rider » sobota 09 sierpnia 2014, 16:10

Z tego co mi sie obilo o uszy, to w obszerze zabudowanym nie istnieje cos takiego jak wyprzedzanie z prawej strony. Jezeli s apasy ruchu, to pojazdy przemieszczaja sie kazdy w swoim pasie / swoim pasem, przynajmniej te do 3,5 t.

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » sobota 09 sierpnia 2014, 16:47

w PL?

Chociaż bywają tacy co tak widocznie sądzą, potem 'każdy swoim pasem' przez przejście i trzeci zgarnia tuptającą babcię ;)
lith

Postprzez Henq » sobota 09 sierpnia 2014, 21:57

ks-rider napisał(a):Z tego co mi sie obilo o uszy, to w obszerze zabudowanym nie istnieje cos takiego jak wyprzedzanie z prawej strony. Jezeli s apasy ruchu, to pojazdy przemieszczaja sie kazdy w swoim pasie / swoim pasem, przynajmniej te do 3,5 t.

:wink:

To Ci się źle obiło ;)
art.24.10
poza tym jak auto jedzie swoim pasem i "mija" auto na innym pasie które się porusza w tym samym kierunku to jest to wyprzedzanie.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze