Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez rocko19 » sobota 04 stycznia 2014, 12:12
przez dylek » sobota 04 stycznia 2014, 13:26
przez taik » sobota 04 stycznia 2014, 19:41
przez rocko19 » niedziela 05 stycznia 2014, 11:30
przez szymon1977 » niedziela 05 stycznia 2014, 12:31
przez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 13:23
przez rusel » niedziela 05 stycznia 2014, 13:29
przez rocko19 » niedziela 05 stycznia 2014, 16:21
przez taik » niedziela 05 stycznia 2014, 19:46
rusel napisał(a):ja bym się tutaj instruktora az tak nie czepiał, zapewne nikt z nas w tej sytuacji niczego by nie sygnalizował gdyby pasy nie były wyznaczone
rocko19 napisał(a):A wielu kierowców właśnie nie sygnalizuje tam zmiany pasa ruchu jeżeli faktycznie jest to zmiana.
przez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 20:11
przez Borys_q » niedziela 05 stycznia 2014, 20:22
przez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 21:06
Nie. Zmianę pasu ruchu sygnalizujesz a nie zbliżenie sie do osi jezdni. P-4 może rozdzielać przeciwne kierunki ruchu na jezdni o 4 pasach ruchu (niewyznaczonych). Niewyznaczony pas ruchu jest pojęciem uwarunkowanym rozmiarami pojazdów wielośladowych podobnej szerokości mogących przemierzać to miejsce wzdłuż. Jeśli będziesz zajmował dwa niewyznaczone pasy ruchu, to ciężko wtedy mówić o zmianie pasa ruchu...RossoneriDevil napisał(a):To i ja mam pytanko. Załóżmy że trzymam się możliwie blisko prawej krawędzi, czy aby jechać na wprost, powinienem sygnalizować zbliżenie się do osi jezdni?
przez RossoneriDevil » niedziela 05 stycznia 2014, 21:20
przez oskbelfer » niedziela 05 stycznia 2014, 21:41
Borys_q napisał(a):Na pewno nie zaszkodzi.
LeszkoII napisał(a):Nie. Zmianę pasu ruchu sygnalizujesz a nie zbliżenie sie do osi jezdni. P-4 może rozdzielać przeciwne kierunki ruchu na jezdni o 4 pasach ruchu (niewyznaczonych). Niewyznaczony pas ruchu jest pojęciem uwarunkowanym rozmiarami pojazdów wielośladowych podobnej szerokości mogących przemierzać to miejsce wzdłuż. Jeśli będziesz zajmował dwa niewyznaczone pasy ruchu, to ciężko wtedy mówić o zmianie pasa ruchu...RossoneriDevil napisał(a):To i ja mam pytanko. Załóżmy że trzymam się możliwie blisko prawej krawędzi, czy aby jechać na wprost, powinienem sygnalizować zbliżenie się do osi jezdni?
przez LeszkoII » niedziela 05 stycznia 2014, 21:56
Nie może tak jechać!!! Jechać a wyprzedzać - zdecyduj się.RossoneriDevil napisał(a):Rozumiem, a jeżeli obok mnie będzie jechał pojazd jednośladowy?
Czy może jechać z mojej lewej strony czy będzie wtedy to wyprzedzanie?
Może głupie pytanie, ale różne to rzeczy się zdarzają....
Czekam na uzasadnienie. Sygnalizujemy zmianę pasa ruchu a nie zbliżanie się lub oddalanie od krawędzi jezdni, studzienki kanalizacyjnej, jeża...oskbelfer napisał(a):Leszko II piszesz bzdury --------- RossoneriDevil -- powinieneś psryknąć kierunkowskaz...