Kto ma pierwszeństwo ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez Oskrobany » poniedziałek 25 marca 2013, 18:06

Witam

spotkała mnie dziś taka oto sytuacja:

Obrazek

Układ skrzyżowania mówi wszystko.
zanim wszedłem na jezdnię auto numer 1 i 2 zdążyło wykonać manewr, w momencie jak wszedłem na jezdnię ruszyło auto numer 3. Ja nie zawahałem się i żwawym krokiem kontynuowałem przechodzenie. Skierowałem głowę na auto numer 3 i stwierdziłem, że nie ma zamiaru się zatrzymać i mnie puścić, więc zrobiłem "pół krok" i w tym momencie auto przejechało mi 10 centymetrów przed stopą... Kierowca nie robiłem tego manewru agresywnie tylko było widać celowo, że jedzie powoli i patrzy się na mnie. Nie było mowy o tym, że mnie nie widział.
Zdenerwowany tym, że prawie co przejechał mi po nogach. uderzyłem z pięści w dach. Kierowca zatrzymał się po 10 metrach, wyszedł i oznajmił w skrócie (pomijam dalszą wymianę słów i epitetów), że to on miał pierwszeństwo. :eek2: jak jest naprawdę ? kto w takie sytuacji ma pierwszeństwo ?

Edit: obszar zabudowany, osiedle w mieście.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 marca 2013, 18:20 przez Oskrobany, łącznie zmieniany 1 raz
Oskrobany

Re: Kto ma pierwszeństwo ?

Postprzez lith » poniedziałek 25 marca 2013, 18:13

W sytuacji przedstawionej na rysunku kierowca miał pierwszeństwo.
lith

Postprzez silvox » poniedziałek 25 marca 2013, 18:13

Oskrobany napisał(a):kto w takie sytuacji ma pierwszeństwo ?

... pieszy..

Czemu lith auto ma pierwszeństwo ?? Pieszy moze przejść przez jezdnię w rejonie skrzyżowania(bez pasów) i trzeba go przepuscic..
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 marca 2013, 18:16 przez silvox, łącznie zmieniany 1 raz
silvox

Postprzez Oskrobany » poniedziałek 25 marca 2013, 18:15

lith napisał(a):W sytuacji przedstawionej na rysunku kierowca miał pierwszeństwo.

dlaczego ?
Oskrobany

Postprzez lith » poniedziałek 25 marca 2013, 18:17

Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art. 13
3. Przechodzenie przez jezdnię poza przejściem dla pieszych, o którym mowa w ust. 2, jest dozwolone tylko pod warunkiem, że nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub utrudnienia ruchu pojazdów. Pieszy jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdom i do przeciwległej krawędzi jezdni iść drogą najkrótszą, prostopadle do osi jezdni.

edit:
silvox napisał(a):Pieszy moze przejść przez jezdnię w rejonie skrzyżowania(bez pasów) i trzeba go przepuscic..

oj, nie wydaje mi się...
lith

Postprzez silvox » poniedziałek 25 marca 2013, 18:19

nie wydaje mi się...

To znaczy, że masz mu przejechac po butach ??
Ostatnio zmieniony poniedziałek 25 marca 2013, 18:20 przez silvox, łącznie zmieniany 1 raz
silvox

Postprzez Oskrobany » poniedziałek 25 marca 2013, 18:19

może nie dopisałem, że krzyżówka znajduje się w mieście, szedłem po chodniku. Znajduje się to na normalnym osiedlu.
Oskrobany

Postprzez lith » poniedziałek 25 marca 2013, 18:22

Czego tu się dowiadywać? Przecież akurat ta sytuacja w Pord jest opisana wprost.

btw. Drugim razem bym trzymał łapki przy sobie, bo się można zdziwić.

edit:
Pytanie było kto miał pierwszeństwo. Pierwszeństwo miał samochód.
lith

Postprzez silvox » poniedziałek 25 marca 2013, 18:28

lith napisał(a):bym trzymał łapki przy sobie, bo się można zdziwić.

Policjant, dres ?? :lol: :lol:
lith napisał(a):kto miał pierwszeństwo. Pierwszeństwo miał samochód.

OK, biorąc pod uwagę suche przepisy - ale skoro pieszy "zabrnął" już tak daleko, to czemu go nie przepuścić ??
silvox

Postprzez lith » poniedziałek 25 marca 2013, 18:33

Mógł przepuścić, mógł strąbić. Teraz to już chyba można co najwyżej na wesoło podyskutować co by było gdyby. Spotkało się dwóch upartych, żaden ustąpić nie chciał. Z tym, że ten w samochodzie miał racje, a pieszy jej nie miał.

Niech autor tematu lepiej się cieszy, że nie został rozjechany, bo różnie można trafić, jak się komuś nerwowemu w samochód uderzy.
edit:
Tak mi się przypomniało :D
http://www.smog.pl/wideo/52810/przygody ... ch_rosjan/
lith

Postprzez Marian0o » poniedziałek 25 marca 2013, 18:35

Pieszy przed pojazdami 1 i 2 miałby pierwszeństwo, bo tamci skręcają w drogę poprzeczną, czyli zmieniają kierunek jazdy i mają obowiązek przepuścić pieszego przechodzącego przez tę drogę, nawet jeśli nie ma tam przejścia. Natomiast pojazd 3 jechał na wprost, nie zmieniał kierunku jazdy i teoretycznie miał pierwszeństwo.

Jednak kultura na drodze mogłaby wymagać przepuszczenia tego pieszego, ale to już wolna wola kierowcy :)
14.01.2013 Teoria (+), plac (+), miasto (+)
(2013-01-16 12:16:23) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2013-01-23 15:06:11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
24.01.2013r. 12:30 Prawo jazdy w kieszeni! :D
Marian0o

Postprzez lith » poniedziałek 25 marca 2013, 18:47

@Marian0o
Tak, szczególnie pieszy dał popis kultury :mrgreen:
lith

Postprzez niebieski90 » poniedziałek 25 marca 2013, 18:53

Jak nie było tam strefy zamieszkania to kierowca ma pierwszeństwo przed pieszym. Jedyny wyjątek to kiedy pieszy przechodzi na skrzyżowaniu nawet poza przejściem, a kierowca skręca.
Art 26.2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
niebieski90

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 25 marca 2013, 18:56

Kierowca nr 3 miał pierwszeństwo. Powiem więcej, gdyby 3. zatrzymał się na skrzyżowaniu blokując je, bo wychodzi mu pieszy na jezdnię skrzyżowania a następnie inny pojazd na drodze z pierwszeństwem uderzyłby w niego, PIESZY BYŁBY WINNYM SPOWODOWANIA KOLIZJI! Pojazd 3 nie rozjedzie pieszego więc się nagle zatrzyma lub zmieni tor jazdy.
Zakładam, że nie ma tam strefy zamieszkania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Oskrobany » poniedziałek 25 marca 2013, 23:21

No to wychodzi, że była by moja wina. :oops:
Co to mojej reakcji nerwowej, zapewne była by inna gdyby ten kierowca zrobił to w inny sposób. Szybki przelot lub trąbienie.
A taki przejazd mi przed nogami na beszczela zakończyło się taka reakcją.

Jak dla mnie dziwny przepis, że kierowca skręcający ustępuje a przelatujący przez główną już nie :wink:
Oskrobany

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze