Jak rozumieć oznakowanie na tym skrzyżowaniu? Mamy rondo, na rys. przedstawiłem tylko jeden wlot. Z lewego pasa jedziemy prosto i w lewo. Ustępujemy tym, którzy są już na rondzie - proste. Z prawego pasa jedziemy tylko w prawo i widzimy znak "ustąp pierwszeństwa" oraz trójkąty namalowane w miejscu zaznaczonym na rysunku. Czarny trójkąt to wysepka, zbudowana z dość wysokiego krawężnika i wyłożona kostką, oddziela dwa pasy i zjazd z ronda. Dochodzimy do sytuacji, w której pojazd zielony jedzie w prawo, a pojazd czerwony chce zjechać z ronda i jechać prosto. Pojazd zielony dojeżdza do miejsca zatrzymania, ale komu ma ustąpić, skoro lewy pas jest oddzielony ciągłą linią a obok jest wysepka? W miejscu zatrzymania nie pojawi się żaden inny samochód. Zielony pojazd jedzie dalej i od razu jest na pasie do jazdy prosto. W tym czasie czerwony pojazd wyjeżdza z ronda, jest na pasie do jazdy w lewo, zmienia pas na prawy. Kto komu ustępuje w punkcie kolizyjnym? Dodam, że znak D1 jest odwrócony "bokiem" w stronę kierowców zjeżdżających z ronda (czerwony pojazd) - nie obróciłem go na rysunku.
Wg mnie, wjeżdzając na rondo jako pojazd zielony, w miejscu zatrzymania nie ustępujemy nikomu, bo nie ma fizycznej możliwości żeby ktoś wjechał z lewej strony (chyba że ktoś jeździ po krawężnikach i kostce...). Jedziemy dalej i w tym momencie to pojazd czerwony, chcąc zmienić pas na ten do jazdy prosto powinien ustąpić zielonemu. Jednak znak D1 jest odwrócony w kierunku pojazdu czerwonego... Nie do końca rozumiem to oznakowanie, kto ma tu pierwszeństwo?