CiekawyZycia napisał(a):
Sytuacja:
Czy można jechać na wprost
Można.
Już od dawien dawna nie przejeżdżałem przez to rondo z Raszyńskiej w stronę Dw. Zachodniego i nie wiem czy i ew. jak się różni obecna sytuacja od tej przedstawionej na obrazku.
Dlatego też nie jestem w stanie stwierdzić czy ten lewoskręt na rondzie ma tą samą fazę świateł co jadące w Towarową. Bo gdyby miały oddzielne to wówczas nie byłoby sensu ustawienia się do jazdy na wprost na tym lewym pasie. Jednak nie sądzę, by tak było - zakładam, że zarówno dla lewoskrętów jak i jadących na wprost jest ta sama faza świateł.
O możliwości jechania na wprost świadczy choćby ta strzałka "w lewo", która jest jeszcze przed pasami idącymi ze wschodu na zachód. Gdyby z omawianego lewego pasa nie można było jechać na wprost to strzałka ta powinna być namalowana na tym właśnie pasie.
Zresztą o tym, że można nim pojechać prosto świadczyć mogą jeszcze dwie okoliczności:
- ew. zakaz jazdy na wprost oznaczałby w praktyce niewykorzystany lewy pas na wjeździe w Towarową,
- lewoskrętom jadącym od Grójeckiej wolno byłoby zjechać z ronda w Towarową tylko z pasa środkowego i prawego, a tym samym większe tamowanie ruchu na rondzie.
Pozostaje ta nieszczęsna linia u wlotu na Targową. Nie chcę się nabijać z drogowców i nie powiem, że malowali po kielichu, ale z całą pewnością ta linia jest błędem, bo nie spełnia żadnej funkcji poza tą, że "próbuje" blokować możliwość wjazdu na lewy pas Towarowej.