Skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie

Postprzez pio11 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 14:53

Witam. Wczoraj dostałem od instruktora takie oto skrzyżowanie:
Obrazek
Kto ma pierwszeństwo? W jakiej kolejności pojadą samochody i dla czego.

Jak wiadomo trzeba ustąpić osobie jadącej z prawej. Jednak pojazd B musi ustąpić pierwszeństwa samochodowi C ponieważ B skręca w lewo a C jedzie prosto. Proszę o pomoc. Będę wdzięczny :)
pio11

Postprzez Bolcia » poniedziałek 28 czerwca 2010, 15:22

Jak dla mnie. B podjeżdża do C. Stop. Potem A podjeżdża na środek skrzyżowania. STOP. C przejeżdża, B przejeżdża a potem jedzie A.

Ale może się mylę.
Bolcia

Postprzez pio11 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 16:30

Dziękuje za odpowiedź :). `mógłby ktoś jeszcze potwierdzić żebym miał pewność?
pio11

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 czerwca 2010, 17:00

B ma czysto po prawej więc pierwszy wjeżdża na skrzyżowanie. Po tym jak to uczyni, przejechać może pojazd A, któremu zwolniła się prawa. Wtedy przejeżdża C na wprost i na koniec pojazd B, ktory choć wjechał pierwszy to ostatni może to skrzyżowanie opuścić.
piotrekbdg

Postprzez lith » poniedziałek 28 czerwca 2010, 17:05

@pio11
zgadzam się z piotrkiembdg. A nie musi sie już na środku zatrzymywać. Na teoretycznych krzyżówkach nie musimy rozważać tego, czy się zmieszczą.
lith

Postprzez Bolcia » poniedziałek 28 czerwca 2010, 17:13

Czyli właściwie mi o to samo chodziło tylko założyłam (dla krzyżówek błędnie), że A się nie zmieści i nie da rady zjechać:)

Ale fakt, ostateczne rozwiązanie w opuszczaniu skrzyżowania jest inne:)
Bolcia

Postprzez ixi25 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 18:09

B,A,C
I z tym zatrzymywaniem bezsens. Jak jest małe skrzyżowanie, to nie będzie miejsca na przejazd. Manewr trzeba zakończyć do końca, a nie zatrzymywać się na skrzyżowaniu.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez qwer0 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:05

Jak dla mnie. B podjeżdża do C. Stop. Potem A podjeżdża na środek skrzyżowania. STOP. C przejeżdża, B przejeżdża a potem jedzie A.

Ale może się mylę.

Nie myslisz sie, jako jedyna napisalas prawidlowa odpowiedz.

Rozpatrujac czysto teoretycznie.
Ale nie tylko. W praktyce, gdy na takiej krzyzowce, w takiej sytuacji spotkaja sie kumaci kierowcy kolejnosc bedzie taka sama. Z ta tylko roznica, ze nikt nie bedzie wjezdzal na skrzyzowanie, bo zostanie ono zablokowane.
Z automatu przejada w takiej kolejnosc jaka podalas.
Jesli nie wszyscy beda kumaci, to albo dojdzie do bum i ktos sobie naprawi za free zadrapane na parkingu drzwi, albo trafia sie sami uprzejmi i ostatecznie albo przejada w kompletnie pomylonej kolejnosc, albo niechcacy dojdzie do bum - tak czasem sie konczy spotkanie 2 uprzejmych.

BTW co niektorzy to mnie mocno zadziwiaja. Takie krzyzowki czysto teoretycznie to pykaja w podstawowce 13 latki, jak zdaja na karte rowerowa.

Tutaj macie wszystko ladnie po kolei :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:31

No jakoś ta interpretacja do mnie nie przemawia. Ani pod względem teoretycznym ani żadnym innym.
piotrekbdg

Postprzez ixi25 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:40

Obrazek

Tak tylko na małym skrzyżowaniu (czyli na większości) ta "osobówka" musiałaby mieć tylną oś skrętną żeby tak wyrobić, ażeby innym pojazd przejechał tym bardziej ciężarowy. I to jest bezsensowna kombinacja. Najlepiej zakończyć manewr i tyle, a nie robić wszystko schematycznie.
Jak wy tak jeździcie to powodzenia. I dwa a co by było, jakby za motocyklem jechał inny pojazd??!!

ixi25

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:42

Jasne, faktem jest że przestronnych równorzędnych zbyt wielu nie ma. Jednak nic o wymiarach nie było w pytaniu założyciela tematu. Ponadto jak sam napisał to zadanie od pana instruktora więc odpowiedź powinna być czysto teoretyczna, bez żadnych poprawek na infrastrukturę.
piotrekbdg

Postprzez qwer0 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:54

No jakoś ta interpretacja do mnie nie przemawia. Ani pod względem teoretycznym ani żadnym innym.

Nie? Toz to tylko i wlacznie zasada prawej reki jest brana pod uwage, nic wiecej.

Tak tylko na małym skrzyżowaniu (czyli na większości) ta "osobówka" musiałaby mieć tylną oś skrętną żeby tak wyrobić, ażeby innym pojazd przejechał tym bardziej ciężarowy. I to jest bezsensowna kombinacja. Najlepiej zakończyć manewr i tyle, a nie robić wszystko schematycznie.
Jak wy tak jeździcie to powodzenia. I dwa a co by było, jakby za motocyklem jechał inny pojazd??!!

Rownie dobrze ja moge napisac, ze po co zatrzymywac sie przed "stopem" jak sa miejsca gdzie mozna przejechac bez zatrzymania, po co jechac po miescie 50 jak mozna setka itd itd.

Tutaj rozpatrujemy sytuacje czysto teoretycznie i zgodnie z przepisami - wlasnie taka kolejnosc bedzie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 28 czerwca 2010, 19:59

Pierwszy wjeżdża na skrzyżowanie ten co ma prawą wolną. Potem prawą wolną ma A. Czemu więc jedzie ostatni?
piotrekbdg

Postprzez ixi25 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 20:01

qwer0 napisał(a):Rownie dobrze ja moge napisac, ze po co zatrzymywac sie przed "stopem" jak sa miejsca gdzie mozna przejechac bez zatrzymania, po co jechac po miescie 50 jak mozna setka itd itd.

Tutaj rozpatrujemy sytuacje czysto teoretycznie i zgodnie z przepisami - wlasnie taka kolejnosc bedzie.

Okej czysto teoretycznie, ale w praktyce jest zupełnie inaczej (było napisane, że z instruktorem, a nie wykładowcą, choć to też instruktor, więc wnioskuję, że chodzi o sytuację na drodze). Ze stopem i prędkością trochę przesadzasz. Takie zachowanie zagraża bezpieczeństwu ruchu i nie odnosi się do omawianej sytuacji.

ixi25

Postprzez pio11 » poniedziałek 28 czerwca 2010, 22:39

Dziękuje wam bardzo. Jutro przedstawię te dwie teorie panu i zobaczymy kto miał rację :P. Kiedy powiedziałem kolejność B,A,C instruktor pokazał mi jakiś przepis brzmiący mniej więcej tak: jeżeli samochód skręca w lewo, a z nad przeciwka jedzie inny pojazd prosto to pojazd skręcający musi mu ustąpić pierwszeństwa. Właśnie tym wybił mnie z tropu. Jutro mam ostatnie jazdy więc życzcie mi powodzenia bo za chwilę egzamin :D:D:D:D
pio11

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze