przez scorpio44 » sobota 14 stycznia 2006, 23:26
Tomek, chyba nie do końca zrozumiałeś intencje Jjaacca. To, że na strzałce P-8b wolno zawracać (jeżeli są spełnione wymagane warunki) jest oczywiste, ale wątpliwości budzi połączenie strzałek P-8a i P-8b, które to oznaczenie w kwestii zawracania nie wiadomo, czy traktować tak samo jak samą strzałkę P-8b (czyli wolno zawracać), czy też przy takim oznaczeniu nie wolno zawracać.
Teraz moja opinia - uważam, że faktycznie są tu pewne nieścisłości, ale moim zdaniem nawet w świetle przepisów przywołanych przez Jjaacca zawracać można.
"Połączone symbole znaków (...) oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi" - skoro strzałka w lewo (P-8b) zezwala również na zawracanie, to moim zdaniem mieści się to również w zacytowanej przeze mnie definicji.
Ale idźmy dalej, bo mój kolejny argument będzie chyba bardziej przekonujący: "strzałka kierunkowa ZEZWALAJĄCA na skręcanie w lewo (...) oznacza także zezwolenie na zawracanie". Nie jest tutaj napisane o strzałce w lewo, tylko o strzałce zezwalającej na skręt w lewo! A jest nią strzałka P-8b, ale połączenie P-8a i P-b również.