Kolizja przy wyjeździe z miejsca parkingowego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja przy wyjeździe z miejsca parkingowego

Postprzez Henq » sobota 14 stycznia 2017, 20:20

sankila napisał(a): I tak właśnie zapisano w art 3 - "unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić [...]
Samo cofanie bezpieczeństwu nie zagraża,

wg ciebie jazda prosto drogą główną bezpieczeństwu zagraża? Może ruch utrudnia?
sankila napisał(a):ale zajechanie drogi cofającemu - już tak.

aha a zajechanie drogi jadącemu główną drogą już nie podlega pod twój PoRD?
sankila napisał(a): A skoro włączający się do ruchu i cofający mają oddział 2 i art 23.3. PoRD, to dla jadącego został art 3 i art. 23.2.

Czyli cofający może olać art 3? A co tam wyjadę sobie na główną by utrudnić ruch przecież już jestem w ruchu na pewno ktoś się zatrzyma :eek2: :wow: :wow: :wow:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » poniedziałek 16 stycznia 2017, 20:58

Henq napisał(a):Czyli cofający może olać art 3? A co tam wyjadę sobie na główną by utrudnić ruch przecież już jestem w ruchu na pewno ktoś się zatrzyma
Cofający, zgodnie z 23.2, upewn się przed ruszeniem, że nikomu drogi nie zajedzie i dlatego ruszył. Tyle, że wyjeżdżanie z miejsca parkingowego może chwilę potrwać, więc czasem się zdarzy, że w międzyczasie ktoś nadjedzie i będzie musiał poczekać, aż cofający zakończy manewr (lub tez go wyminąć) - właśnie na mocy art. 3.
Jak żyję, nie widziałam, żeby w tej sytuacji nadjeżdżający wpychał się pod cofającego, bo co na tym zyska? Że tamten się zatrzyma i skończy się na "staniu z pierwszeństwem"?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Henq » poniedziałek 16 stycznia 2017, 21:41

sankila napisał(a):
Henq napisał(a):Czyli cofający może olać art 3? A co tam wyjadę sobie na główną by utrudnić ruch przecież już jestem w ruchu na pewno ktoś się zatrzyma
Cofający, zgodnie z 23.2, upewn się przed ruszeniem, że nikomu drogi nie zajedzie i dlatego ruszył.

to nie jest odpowiedź na moje pytanie :eek2:
Pytam czy cofającego obowiązuje:
art 3.1
Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

wg tego co piszesz to w/w przepis obowiązuje tylko jadącego główną drogą :eek2:

sankila napisał(a):Tyle, że wyjeżdżanie z miejsca parkingowego może chwilę potrwać...

no i o tym powinien zdawać sobie sprawę kierowca rozpoczynający manewr cofania, więc powinien to zrobić szybko i zgrabnie by ruchu nie utrudniać.

sankila napisał(a):więc czasem się zdarzy, że w międzyczasie ktoś nadjedzie i będzie musiał poczekać, aż cofający zakończy manewr (lub tez go wyminąć) - właśnie na mocy art. 3.

chyba nie za bardzo rozumiesz art 3 przecież auto na głównej jadące prosto nie utrudnia ruchu :eek2: robi to właśnie pojazd cofający więc jak?

sankila napisał(a):Jak żyję, nie widziałam, żeby w tej sytuacji nadjeżdżający wpychał się pod cofającego, bo co na tym zyska? Że tamten się zatrzyma i skończy się na "staniu z pierwszeństwem"?

a powinien widząc nadjeżdżający pojazd zaprzestać manewru schować się i umożliwić przejazd, to od dobrej woli jadącego główną drogą zależy czy umożliwi włączenie się do ruchu cofającemu czy też nie a nie od art 3, bo w opisanej sytuacji art 3 jest przeciwko cofającemu.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » środa 18 stycznia 2017, 01:14

Henq napisał(a):a powinien widząc nadjeżdżający pojazd zaprzestać manewru schować się i umożliwić przejazd,.
Tylko wtedy, gdy nadjeżdżający błyska na niebiesko i ma włączoną syrenę.
W pozostałych przypadkach mogę co najwyżej powstrzymać się od ruchu, żeby nadjeżdżający mógł mnie ominąć. "Stać" to nie to samo, co "jechać w odwrotną stronę".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze