Witam. Za jakiś czas będę miał kolejne podejscie do egzaminu praktycznego. Narodziły mi się jednak dwie wątpliwości, a nie mam już jazd by spytać instruktora:
1. Mamy dwupasmowe rondo, ze znakiem "ustąp pierwszeństwa" przed wjazdem na nie. Naszym zadaniem jest zawrócenie - wjeżdżamy więc na wewnętrzny pas, jedziemy z lewym kierunkiem i w momencie kiedy zaczniemy mijać 3 zjazd zmieniamy pas ruchu na zewnętrzny i zjeżdżamy z ronda na prawy pas. Co jednak gdy zewnętrzny pas na rondzie będzie zajęty w momencie kiedy będziemy chcieli go zmienić? Mamy się zatrzymać/toczyć i poczekać aż to auto/auta przejadą i dopiero wykonać zmianę pasa, zrobić karne kółeczko na rondzie i liczyć, że będzie wolny - czy może jeszcze coś innego?
2. Kiedy na rondzie dwupasmowym musimy wjechać na pas wewnętrzny? Na pewno przy zawracaniu, ale czy przy skręcie w lewo także?
3. Mamy czerwone światełko i sygnalizator warunkowy - chcemy skręcić w prawo. Wystarczy zatrzymać się tylko przez sygnalizatorem, czy trzeba zatrzymać się przed sygnalizatorem, a potem także za sygnalizatorem?
Ostatnie pytanie mnie ciekawi, bo gdzieś ostatnio słyszałem, że kogoś oblano za zatrzymanie się tylko przed sygnalizatorem... Więc chciałbym rozwiać wątpliwości.
pozdrawiam.