Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 13:25
przez LeszkoII » sobota 19 grudnia 2015, 16:01
Nonsens, pieszy nie jest pojazdem.aveja napisał(a):1. Pieszy legalnie może się pojawić tylko z prawej strony. Ustępujemy wg zasady "prawej ręki".
A przechodząc przez jezdnię poza PdP i korzystając z przywileju przechodzenia poza PdP na skrzyżowaniu, obowiązany jest ustąpić pierwszeństwa pojazdowi.aveja napisał(a):2. Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.
Niestety to też nonsens. PoRD wyraźnie oddziela przepisy przeznaczone dla pieszych od przepisów przeznaczonych dla kierujących. Dlatego taki poganiacz nie może stosować się do przepisów o ruchu pieszych, tylko do przepisów o ruchu pojazdów.aveja napisał(a):3. A jeżeli uczepiliście się pojęcia kierujący to:
kierować można wózkiem inwalidzkim samodzielnie, lub kierować nim będzie osoba pchająca wózek inwalidzki, tak samo jak prowadząca wózek dziecięcy lub kierować będzie dziecko do lat 10 rowerkiem i inne
przez szerszon » sobota 19 grudnia 2015, 19:49
Dalej polecam Art 17aveja napisał(a): Przepraszam, tu nie zrozumiałem odpowiedzi. Kto włącza się do ruchu? Pytam, bo przypomniałem sobie sytuację, gdy policjant próbował nam wmówić.
Może i z lewej. Jest włączającym się do ruchu i ustępuje wszystkim.Sytuacja jak na rysunku.
Droga główna to krajówka, droga podporządkowana to droga gminna.
Rowerzysta jedzie prawidłowo prawym poboczem drogi krajowej (nie jest to droga ekspresowa, więc mu wolno być na tej drodze).
Patrząc na rysunek nadjeżdża z prawej strony.
Trochę przesadził. Ale generalnie pobyt na drodze krajowej na poboczu nie daje pierwszeństwa przejazdu.Paragraf 2.1 polecam.Zdanie policjanta
przez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 22:08
przez sankila » sobota 19 grudnia 2015, 23:19
Są pewne sytuacje, że pojadę lewą stroną drogi, co nie znaczy, że obowiązek ruchu prawostronnego jest "oderwany od przepisów".aveja napisał(a): poza kilkoma paragrafami, na tej drodze obowiązują takie same przepisy jak na drodze ogólnej. A co do tego ze nie może być roweru na innych pasach jak jest DDR to też są pewne sytuacje że zdanie Twoje oderwane od przepisów.
Pieszy ma prawo poruszać się skrajem drogi, jeśli pobocze jest niedostępne, ale nie ma prawa iść środkiem skrzyżowania. Na przecięciu dróg schodzi na "pobocze" (czyli przecina drogę A7). A ponieważ nie ma oznakowanego przejścia dla pieszych, to i nie ma pierwszeństwa nad pojazdem. Może tylko wykorzystać fakt, że pojazd stoi.Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.[...]Moje zdanie, pieszy ma w tej sytuacji pierwszeństwo.
Rozumiem zatem, że kierowca ma w obowiązkach poinformowanie pieszego o jego pierwszeństwie, tudzież uprawnieniu do przejścia przez środek skrzyżowania?Henq napisał(a): to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
Ano, choćby po to:[quote="Henq"] jak się pieszy w poprzek właduje na skrzyżowaniu bo wyszedł z drogi podporządkowanej to znak D-1 mówi kierowcy że jednak miał pierwszeństwo przed pieszym no ale to już nie istotne bo pieszy skończy na cmentarzu ew w szpitalu.A po co pieszemu wiedza na temat? co go obchodzi po jakiej drodze się porusza?
przez waw » sobota 19 grudnia 2015, 23:23
To zależy od oznakowania. Generalnie linia zatrzymania jest przy krawędzi jezdni i tam jadący poboczemmuszą liczyć się z tym, że jadący drogą poprzeczną zajedzie im drogę.aveja napisał(a):Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?
przez szerszon » niedziela 20 grudnia 2015, 01:19
A to zdziwiony ? Droga główna to jak podejrzewam droga z pierwszeństwem oznaczona D-1 lub A-6..a znaki dotyczą jezdni i pasów ruchu, a nie pobocza. Z pobocza włączasz się do ruchu..dalej polecam Art 17.aveja napisał(a):Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?
Ba ..aby tylko prawo jazdy.Masz takie mniemanie na temat prawa drogowego, to się zastanawiam komu dają prawo jazdy?
Zgadzam się z tobą w 100%. Jeszcze nie słyszałem, aby znaki dotyczące pierwszeństwa obowiązywały na poboczu, chodniku itp...chyba jest błąd w paragrafie 2.1 ze 170.30 lat prawo jazdy utwierdza mnie ze dają je byle komu.
Bez wzajemności.Miłych Świąt.
przez yorki » niedziela 20 grudnia 2015, 13:51
Henq napisał(a):---yorki napisał(a):(...)Konwencja o znakach i sygnalach drogowych napisał(a):Art.10
Znaki pierszenstwa
2. Znak B.1 (nasz A-7) "Ustap Pierszenstwa" powinien byc uzywany dla informowania kierujacych, ze na skrzyzowaniu, gdzie znak ten jest umieszczony, powinni oni ustapic pierszenstwa przejazdu pojazdom jadacym po drodze, do ktorej sie zblizaja.
Jak by tak było napisane w naszym kodeksie było by po temacie.
aveja napisał(a):Rowerzysta na drodze głównej i inny pojazd jadący poboczem musi ustępować pojazdom z drogi podporządkowanej?
przez Henq » środa 23 grudnia 2015, 14:27
szerszon napisał(a):Dalej polecam Art 17
szerszon napisał(a):Relację pomiędzy pieszym a pojazdem opisuje Art 26
szerszon napisał(a): i paragraf 47.4 związany ze znakiem D-6, a nie A-7
Gdzie takie mądrości wyczytałeś (chodzi akurat o skrzyżowanie)?LeszkoII napisał(a):A przechodząc przez jezdnię poza PdP i korzystając z przywileju przechodzenia poza PdP na skrzyżowaniu, obowiązany jest ustąpić pierwszeństwa pojazdowi.
sankila napisał(a):Pieszy ma prawo poruszać się skrajem drogi, jeśli pobocze jest niedostępne, ale nie ma prawa iść środkiem skrzyżowania. Na przecięciu dróg schodzi na "pobocze" (czyli przecina drogę A7). A ponieważ nie ma oznakowanego przejścia dla pieszych, to i nie ma pierwszeństwa nad pojazdem. Może tylko wykorzystać fakt, że pojazd stoi.
sankila napisał(a):Rozumiem zatem, że kierowca ma w obowiązkach poinformowanie pieszego o jego pierwszeństwie, tudzież uprawnieniu do przejścia przez środek skrzyżowania?Henq napisał(a): to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
Bo bez tego będą stać obaj jak patafiany: jeden - bo ma znak, nakazujący ustąpienie pierwszeństwa, drugi - bo nie ma znaku, dającego mu pierwszeństwo (zebry).
przez waw » środa 23 grudnia 2015, 22:37
Henq napisał(a): Jeżeli Ty pomimo zatrzymania pojazdu nadal czekasz czy przechodzić czy nie przechodzić to już sobie wyobrażam jak się kierowcy będą na ciebie wkurzać gdy wejdą nowe przepisy że pieszy już czekający na przejście ma pierwszeństwo, pojazd się zatrzyma a ty nadal będziesz stać i patrzeć.
przez szerszon » piątek 25 grudnia 2015, 15:29
Henq napisał(a):Nie dotyczy - pieszy porusza się jezdnią nie poboczem.
Już Ci pisałem nie dokładaj czegoś czego nie ma, bo wymyślasz rzeczy które w opisanej sytuacji nie istnieją tylko po to by nagiąć daną sytuację do przepisów które tobie odpowiadają.
Jest tam linia krawędziowa P-7..to taka gruba ciągła oddzielająca pobocze, które może nie nadawać się do jazdy np rowerem, ale iść można.Art. 11.
1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku – z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
Poproszę o znak dla pieszego. Poza tym mając znak D-1 i D-6 przeganiasz pieszego, który jest już na PdP ?Nie dotyczy, art 26 tak jak 25 stosuje się w miejscu przecięcia ruchu na skrzyżowaniach nieoznakowanych tu reguluje znak A-7
Już ci pisałem. Pokaż mi znaki dla pieszego, które dają mu pierwszeństwo na podstawie paragrafu 1...z tego co wiadomo z opisu, pieszy nie jedzie na wrotkachJuż Ci pisałem nie dokładaj czegoś czego nie ma, bo wymyślasz rzeczy które w opisanej sytuacji nie istnieją tylko po to by nagiąć daną sytuację do przepisów które tobie odpowiadają.
przez Henq » piątek 25 grudnia 2015, 19:42
I tylko przez to mógłbym się zgodzić że pieszy włącza się do ruchu jeżeli było by to pobocze linia P7 ale tu niestety w programie do rysowania skrzyżowań nie ma opcji rysowania jezdni bez tych linii krawędziowych.szerszon napisał(a):Jest tam linia krawędziowa P-7..to taka gruba ciągła oddzielająca pobocze, które może nie nadawać się do jazdy np rowerem, ale iść można.
szerszon napisał(a):...bo skoro jest A-7 to gdzieś musi być np D-1, pomimo że autor nir umieścił go na rysunku.
- gdzie jest ten D1?szerszon napisał(a):jest A-7 to gdzieś musi być np D-1
szerszon napisał(a):Już ci pisałem. Pokaż mi znaki dla pieszego, które dają mu pierwszeństwo na podstawie paragrafu 1...z tego co wiadomo z opisu, pieszy nie jedzie na wrotkach![]()
Pokaż mi w przepisach, że relacja pieszy pojazd w takiej sytuacji jest regulowana znakami D-1/A-7,
przez szerszon » piątek 25 grudnia 2015, 20:39
Małe sprostowanie. Nie pisałem nigdzie o Art 17 w kwestii pieszego. Tak więc masz rację..nie dotyczy..tylko ty sobie wymyśliłeś o pieszym włączającym się do ruchuHenq napisał(a):I tylko przez to mógłbym się zgodzić że pieszy włącza się do ruchu jeżeli było by to pobocze linia P7
Czyżbyś to ty był autorem rysunku i tematu ?ale tu niestety w programie do rysowania skrzyżowań nie ma opcji rysowania jezdni bez tych linii krawędziowych.
Nie. Trzymam sie przepisów.Czy podać ci link do nich ?Czy ty na prawdę jesteś takim ignorantem?
Dz.U 220 załącznik 1 pkt 2.2.8..polemizuj z przepisami.Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
Zapytaj się zarządcy drogi. Przy okazji zwracam uwagę na linię P-12, w którym miejscu jest umieszczona..za przejściem dla pieszych. Czyli ustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP nie wynika z B-20.- gdzie jest ten D1?
Czy pieszy uczestniczy w ruchu?
Ustąpienie pierwszeństwa nie wynika tylko z A-7, wynika także z Art 26. Uporczywie chcesz nadać pierwszeństwo temu, który go nie ma akurat w tym miejscu. Przepisem opisującym zachowanie w związku ze znakami dotyczącymi pierwszeństwa PRZEJAZDU jest paragraf 1. Pieszy nie jest KIERUJĄCYM.Jeżeli tak to:
art.2.23 ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
przez Henq » piątek 25 grudnia 2015, 23:29
szerszon napisał(a):Małe sprostowanie. Nie pisałem nigdzie o Art 17 w kwestii pieszego. Tak więc masz rację..nie dotyczy..tylko ty sobie wymyśliłeś o pieszym włączającym się do ruchu![]()
![]()
![]()
Tak mi zarzucasz pewne rzeczy a sam się wyłożyłeś jak żaba na lodzie.
O Art 17 pisałem w odniesieniu do rowerzysty.
szerszon napisał(a):Dobra..pieszy idzie jezdnią-nie ma pobocza..jakiegokolwiek.I co w związku z tym ?
szerszon napisał(a):Nie. Trzymam sie przepisów.Czy podać ci link do nich ?Czy ty na prawdę jesteś takim ignorantem?
szerszon napisał(a):Dz.U 220 załącznik 1 pkt 2.2.8..polemizuj z przepisami.Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.
Zapytaj się zarządcy drogi.- gdzie jest ten D1?
szerszon napisał(a):Przy okazji zwracam uwagę na linię P-12, w którym miejscu jest umieszczona..za przejściem dla pieszych. Czyli ustąpienie pierwszeństwa pieszemu na PdP nie wynika z B-20.
szerszon napisał(a):Czy pieszy uczestniczy w ruchu?
Czy pieszy jest kierującym ? Czy dalej nie chcesz przyjąć do wiadomości istnienia paragrafu 1 ?
szerszon napisał(a):Ustąpienie pierwszeństwa nie wynika tylko z A-7, wynika także z Art 26. Uporczywie chcesz nadać pierwszeństwo temu, który go nie ma akurat w tym miejscu. Przepisem opisującym zachowanie w związku ze znakami dotyczącymi pierwszeństwa PRZEJAZDU jest paragraf 1. Pieszy nie jest KIERUJĄCYM.Jeżeli tak to:
art.2.23 ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
przez szerszon » sobota 26 grudnia 2015, 00:43
Ale piszesz o ustąpieniu pierwszeństwa w związku z A-7. A zacytowany przepis z 220 chyba jasno stawia sprawę.Henq napisał(a):Wolałem się zabezpieczyć!
Ponieważ ja też nigdzie nie pisałem o pierwszeństwie pieszego w związku z D1 a ty się uczepiłes tego jak rzep... i nie dajesz spokoju tylko "wskaż D1" i "wskaż D1".
To chyba oczywiste,że zachowam szczególną ostrożność. W końcu zobaczę i P-12 i B-20...charakterystyczne...ale nie ulega wątpliwości,że oznakowanie jest niekompletne w świetle przepisu z 220.Czyli mam rozumieć że @szerszon na wskazanych prze ze mnie skrzyżowaniach będzie się zatrzymywał i puszczał tych "z prawej" bo nie ma D1?
A to są tylko sytuacje z tylko jednej drogi u mnie na wsi
A powinien być. Błąd w oznakowaniu zmienia ci przepisy ? Wcześniej nie widać ani A-7 ani B-20..trzeba się zbliżyć do skrzyzowania, aby się rozeznać. Jako tubylec możesz jechać "na pamięć". Ciekawe czy taki cwany będziesz jadąc pierwszy raz w nowym nieznanym miejscu.No ale nie mawięc chcesz mi wmówić że (bo podobno uczysz) ucząc kursantów w takim miejscu -ewidentnie widząc znak A7 na podporządkowanej- zmuszasz ich do zatrzymania? na jakiej podstawie? a i żeby nie było daj namiar na takiego ucznia.
A to są jakieś inne przepisy , gdy nie ma P-12 czy P-13 ?Ale to są tylko przykłady skrzyżowania z A7 bez D1 a nie poglądowe do sytuacji z tego tematu.
Uświadamiam ci jedynie,że nie odróżniasz pojęć w PoRD. Paragraf 1 też jest w PoRD, a Art 2 to definicje.Czy chcesz mi teraz wmówić, że kierującego obowiązuje tylko §1 a nie obowiązuje go PoRD i art.2?
Określa sytuację kierujących zbliżających sie drogą podporządkowaną( A-7 lub B-20) w stosunku do kierujących zbliżających się drogą z pierwszeństwem.Paragraf 1 też jest w szeroko rozumianym PoRD..nie jest obok.§1 określa sytuacje kierujący vs. kierujący, ale to PoRD określa sytuacje kierujący vs. inny uczestnik ruchu więc wskaż mi w §1 definicję "ustąpienia pierwszeństwa"?
2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym się do skrzyżowania drogą oznakowaną
jako droga z pierwszeństwem;
Art. 26.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na przejściu.
2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;
jazdy wzdłuż po chodniku lub przejściu dla pieszych.
4. Kierujący pojazdem, przejeżdżając przez chodnik lub drogę dla pieszych, jest obowiązany jechać powoli i ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
5. Przepis ust. 4 stosuje się odpowiednio podczas jazdy po placu, na którym ze względu na brak wyodrębnienia jezdni i chodników ruch pieszych i pojazdów odbywa się po tej samej powierzchni.
6. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.
7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.
Ma. Ale nie do twojego wypaczonego cytowanego bez zrozumienia Art 26 i paragrafu 1.Znak A-7 nie zobowiązuje do ustępowania pieszemu tylko kierującemu jadącemu po jezdni drogi z pierwszeństwem.No to jak kierujący którego dotyczy znak A7 ma się stosować do PoRD czy nie?