mariusz79 napisał(a):Jaka jest Wasza interpretacja tego przepisu i jak go rozumiecie. W jakich okolicznościach ma zastosowanie ten przepis?
Skoro przepis ma zastosowanie, kiedy z pasa ruchu dozwolona jest jazda w więcej niż jednym kierunku, to znaczy że nie ma zastosowania, gdy z pasa ruchu jest dozwolona jazda tylko w jednym kierunku(w sensie kierunku jazdy z Art. 22). Jazda w jednym kierunku wymaga jednego ze znaków z grupy nakazu kierunku jazdy, np. C-2, C-5 itd.. albo znaku określającego jedyny możliwy kierunek jazdy z pasa ruchu (F-10, F-11 lub P-8).
Strzałka P-8b(do skrętu w lewo) umożliwia również zawracanie - a zatem z pasa ruchu możliwa jest jazda w więcej niż jednym kierunku

Niestety nie mam pojęcia, po co ten wprowadzono oraz nie wiem jak rozwiązać problem kolizji z Art. 22.2.
EDIT: Znalazłem uzasadnienie projektu nowelizacji. Oto interesujący nas fragment:
Nowelizacja poprawia bezpieczeństwo rowerzystów. Taki cel ma przepis artykułu 16 ust. 7 dopuszczający na skrzyżowaniach wyjątek od ogólnej zasady nakazującej rowerzyście jazdę możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jazda środkiem pasa ruchu uniemożliwia niebezpieczne dla rowerzysty wyprzedzanie w obrębie jednego pasa ruchu, spychanie rowerzysty na inny pas ruchu czy zajeżdżanie drogi na skrzyżowaniu i jednoznacznie określa odpowiedzialność uczestników ruchu za kolizję. Ta zasada obowiązuje tylko w sytuacji, kiedy nie ma wyznaczonej drogi rowerowej lub pasa rowerowego a z danego pasa ruchu można jechać w więcej niż jednym kierunku (na przykład na wprost lub w prawo: wówczas rowerzysta jadący na wprost nagminnie bywa wyprzedzany przez samochód zamierzający skręcić w prawo). Ta zasada będzie obowiązywać także na rondach.
Wobec powyższego, przepis Art. 16.7. został skonstruowany niezgodnie z intencją
A wystarczyło napisać:
"Na skrzyżowaniu oraz bezpośrednio przed nim kierujący rowerem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeżeli wyprzedzanie go w obrębie tego pasa ruchu nie jest możliwe bez zachowania bezpiecznej odległości, o której mowa w Art. 24.2.."