Pas dzielący wyłączony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pas dzielący wyłączony

Postprzez maryann » piątek 05 kwietnia 2013, 14:39

szerszon napisał(a):wjazd na pobocze i zaparkowanie na nim jest ruchem takim samym jak na jezdni.
Nie, nie na jezdni. Ale tak jak na pobocze muszę wjechać żeby coś ominąć, skręcić dokądś czy zaparkować, tak samo wyprzedzić na pasie środkowym. I jeszcze jedno- gdzie jest pobocze nawet ślepy wymaca i spodziewamy się go z boku. Natomiast tu, środkiem, się go nie spodziewam, anie muszę się zatrzymywać z linijką i ustawą 220 w drugiej ręce, żeby nabrać pewności jakiego rodzaju tu mi po lewo linię namalowali. W ruchu interesuje mnie tylko czy to linia ciągła, czy przerywana oddziela mi sąsiedni pas.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » piątek 05 kwietnia 2013, 14:46

Następny , który ma zamiar stosować sie do przepisów jeśli tylko mu pasują.
Co sie dzieje z ludźmi ?
szerszon

Postprzez maryann » piątek 05 kwietnia 2013, 14:50

Są zdrowi.
Jak byś nie rozumiał- to (na przykład) jadę prawym pasem, bo tak każe przepis. Ale chcę jechać szybciej, to zjeżdżam na lewy, którym mogę wyprzedzić. Potem, kiedy prawy pas spełnia moje oczekiwania- znów nim jadę. Co w tym nie tak?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez silvox » piątek 05 kwietnia 2013, 16:21

Spoko chopy !! Nie sądziłem, że mój post wzbudzi tyle kontrowersji..
Ta infrastruktura to taki "wynalazek" projektanta.. Aby wymóc na "śpieszących się" spokojną jazdę powstawiano tam słupki ze znakami C-9. Teraz nie ma miejsca aby wyprzedzić - jedno tylko znam gdzie wleczącego się można wyprzedzić ..
Głównym powodem zrobienia tego pasa było prawdopodobnie umożliwienie mieszkańcom w miarę normalny skręt do posesji, bez blokowania całej drogi. A wierzcie mi - ruch tam jest spory, to co na obrazku to dopołudniowy "luzik" na tej drodze..
Przed przebudową była to normalna, wąska droga jednojezdniowa.. Tam był wtedy straszny tłok, bo zamiast autostradą(Katowice - Kraków) wszyscy jechali tędy(Katowice-Sosnowiec - Olkusz - Kraków), żeby nie płacić.. A że jechali godzinę dłużej ?? Po jakimś czasie odpuścili..

Reasumując - nie debatujcie już nad tym odcinkiem, akademicka dyskusja jest zbędna..
silvox

Postprzez lith » piątek 05 kwietnia 2013, 19:59

Takich odcinków jest więcej. Ja wolno jadące pojazdy typu traktor w takich miejscach pasem środkowym wyprzedzałem i chciałbym się dowiedzieć za co mogą mnie ukarać i czemu na paś środkowy nie mogę wjechać skoro jest zrobiony po to, żeby na niego wjeżdżać :P Inaczej byłby to obszar wyłączony z ruchu, albo przynajmniej odgrodzony ciągłymi.
lith

Postprzez szymon1977 » piątek 05 kwietnia 2013, 20:02

Obrazek

Gdyby ktoś nadal miał wątpliwości czy to jest pobocze czy pas ruchu to przypominam, że pas ruchu przeznaczony do ruchu na zmianę w dwóch kierunkach zgodnie z "220" musi być oznakowany linią podwójną przerywaną P-5 oraz sygnalizatorem świetlnym S-4.
p-5.png
s-4.gif

-----
maryann napisał(a):...gdzie jest pobocze nawet ślepy wymaca i spodziewamy się go z boku. Natomiast tu, środkiem, się go nie spodziewam...
Tutaj także jest po boku jezdni, którą się poruszasz, tylko po boku nietypowym.
maryann napisał(a):...nie muszę się zatrzymywać z linijką i ustawą 220 w drugiej ręce
Po to Ustawodawca w tej sytuacji dla linii przerywanej długość linii określił na 2m, a przerwy na 4m a dla linii krawędziowej po 1m abyś na pierwszy rzut oka te dwa rodzaje linii rozróżnił. Jak pobocze przeistoczy się w pas ruchu dostrzeżesz to bez problemu. Bez mierzenia długości linii linijką.
-----
maryann napisał(a):Ale chcę jechać szybciej, to zjeżdżam na lewy, którym mogę wyprzedzić. Potem, kiedy prawy pas spełnia moje oczekiwania- znów nim jadę. Co w tym nie tak?
Po za tym, że nie interesuje Cię rodzaj linii i w efekcie nawet się nie zorientujesz, że będziesz wyprzedzał poboczem i możesz trafić na takiego samego ignoranta jadącego z przeciwka to nic. A suma waszych prędkości w momencie kolizji możesz wynosić nawet 100 km/h.
-----
maryann napisał(a):Na uzasadniony czas manewrów obowiązują mnie szczególne dopuszczenia zachowań, choć niewymienione.
Zamierzasz stosować w praktyce przepisy... których nie ma!?
maryann napisał(a):Nie muszę jechać możliwie blisko prawej krawędzi...
...podczas wyprzedzania? Oczywiście, że Art.16.4. nadal Cię obowiązuje i musisz! Dlatego na jednokierunkowej jezdni o pięciu pasach wyprzedzając jedziesz drugim pasem od prawej a nie skrajnym lewy. Podczas wyprzedzania możliwie blisko to pierwszy wolny pas od prawej strony.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez ella » piątek 05 kwietnia 2013, 20:06

jankol12 napisał(a):Pozdrawiam i liczę na wyjaśnienie i rozwianie moich wątpliwości

Jakby spojrzeć na problem autora wątku to chyba dyskusja toczy się zupełnie o czym innym i chyba już więcej nie rozwieje jego wątpliwości.
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze