przez sjakubowski » niedziela 18 kwietnia 2010, 22:15
Witaj!
Chodzi Ci o teorię czy praktykę?
Według mnie, jeśli chodzi TYLKO o teorię to nie powinieneś wjeżdżać na skrzyżowania, jeśli nie możesz go opuścić. Nie możesz go opuścić, gdyż musisz przepuścić jadących z przeciwka na wprost. Ale to oczywiście w praktyce bajka, gdyż tak "logikując" nigdy by się na większe skrzyżowanie nie wjechało.
Więc, tak jak piszesz, wjeżdżasz przy zielonym na skrzyżowaniu, zatrzymujesz się na środku i czekasz aż przejadą pojazdy z przeciwka. Zmieniają się światłą i zaczynają jechać pojazdy z drugiego kierunku (Twojej prawej). Kto ma pierwszeństwo?
Moje zdanie jest jednoznaczne - pierwszeństwo w tym wypadku masz Ty - opuszczający skrzyżowanie. To jest właśnie kwestia określenia "opuszczający skrzyżowanie". Oni, Ci którzy "otrzymali nowe zielone", nie powinni wjeżdżać na skrzyżowanie nie mogąc go opuścić. Nie mogą go opuścić, gdyż Ty na nim stoisz. Dedukując w ten sposób, według mnie, to właśnie Ty powinieneś zjechać ze skrzyżowanie jako pierwszy.
Wracając do głównego tematu - jak zorientować się, czy możesz już jechać, czyli że otrzymają czerwony sygnał jadący z przeciwnego kierunku? Proste. Jak przestaną jechać, czyli się zatrzymają :-)
Pozdrawiam.
Sebastian.