Niezasłużony mandat

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Niezasłużony mandat

Postprzez chemdriver » sobota 13 lutego 2010, 01:57

Witam. Wczoraj byłem świadkiem dziwnej sytuacji. Na zwykłej, 3 pasmowej jezdni, kobieta na przejściu dla pieszych (ona miała zielone, piesi czerwone) wyprzedziła wolno jadącą osobówkę. Niestety za nią jechał patrol Policji, szybka akcja, koguty i kobieta zatrzymana. Tak się składa, że zatrzymała się obok mnie i wszystko słyszałem. Dostała mandat za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych. Oczywiście policjanci nie dali jej dojść do słowa i przyjęła mandat. Z ciekawości zajrzałem w kodeks i widzę:
Kierującemu pojazdem zabrania się wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany.
Wychodzi na to, że kobieta dostała mandat za nic.. Pozdrawiam i zachęcam do nauki kodeksu. Ps. Jak się mylę to proszę o poprawienie;) Pozdrawiam
chemdriver

Re: Niezasłużony mandat

Postprzez cman » sobota 13 lutego 2010, 07:50

chemdriver napisał(a):Wychodzi na to, że kobieta dostała mandat za nic.. Pozdrawiam i zachęcam do nauki kodeksu.

Ano właśnie. Z tym, że dla mnie, jeżeli ktoś do tego stopnia nie zna przepisów, to akurat mandat za tę nieznajomość w zupełności się należy :wink:.
cman

Postprzez mk61 » sobota 13 lutego 2010, 14:30

Pewnie. Znaleźli "frajera" i im wyszło. A, że babka nie zna przepisów, to sobie "zapunktowali".

edit:
A tu moje pytanie:
Czy, jeśli na przejściu dla pieszych jest sygnalizacja świetlna, ale akurat "nie działa", czyli błyska żółte światło, to czy ruch nadal jest "kierowany", czy nie? Według mnie nie, ale może ktoś rozwinie ten temat?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » sobota 13 lutego 2010, 15:35

A co tu rozwijac?
Masz zolte pulsujace swiatlo. Ruch jest kierowany czy nie? NIE!
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Borys_q » niedziela 14 lutego 2010, 00:50

Zreszta tak samo jak sygnalizacja jest ciemna ale to oczywiste.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Turbo.Auto » wtorek 16 lutego 2010, 12:34

Jak to się mówi: nieznajomość prawa szkodzi,wiec tak samo jest w tym przypadku. Morał z tego taki,że warto woźić ze sobą kodeks ruchu drogowego.
Turbo.Auto

Postprzez Endriu64 » wtorek 16 lutego 2010, 15:10

a macie gdzieś spis tych najbardziej używanych czesci kodeksu ? bo cały kodeks to chyba nie jest możliwy do nauczenia.

I jaki to jest art. czy coś z tego cytatu z 1 posta ? Tak jakby mnie zatrzymali to żeby móc się bronic ;)
Endriu64

Postprzez mk61 » wtorek 16 lutego 2010, 15:13

Nie musisz znać. Po prostu wozisz książeczkę w aucie, przy kontroli policyjnej prosisz funkcjonariusza o podanie paragrafu, który rzekomo złamałeś i sobie sprawdzasz.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Endriu64 » wtorek 16 lutego 2010, 15:14

no tak, ale wydaje mi się, że lepiej troche znać ;] przynajmniej te podstawy jak te co wyżej. A gdzie szukać kodeksu do kupienia ?

http://www.allegro.pl/item910886258_kod ... atisy.html takie coś wystarczy ?
Endriu64

Postprzez mk61 » wtorek 16 lutego 2010, 15:20

Najważniejsze, aby był "najświeższy". Tutaj nie podano roku produkcji i z jakiego dnia jest "przekład". Ja mam z Gazety Prawnej (niedawno dodawali) i sobie chwalę. Są również przepisy dotyczące warunków stanu technicznego pojazdu i inne pochodne. Jednak szkoda, że nie ma, tak jak tutaj, wzmianki o tym, jak jeździć w innych krajach Europy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Poznanianka » środa 17 lutego 2010, 02:54

Ja jestem bardzo zadowolona z kodeksu Sobonia z komentarzami.
Jest nowy i wszystko bardzo fajnie opisane
Poznanianka

Powrót do Sytuacje na drodze