Cofanie na skrzyżowniu równorzędnym

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez sjakubowski » piątek 05 lutego 2010, 17:03

Ok. On dostał mandat za to, że wjechał na skrzyżowanie bez możliwości jego opuszczenia. Ty otrzymałeś mandat zupełnie za inną rzecz - za spowodowanie wypadku, gdyż nie upewniłeś się o możliwości cofania...

Nie wiem czy rozstrzygną o współwinie - to już leży w ich gestii. Nie wiem również co jest dla Ciebie lepsze.

Mimo to, moim zdaniem, w tym wypadku, wina leży tylko i wyłącznie po stronie osoby cofającej (czyli Twojej) i tak bym to ocenił.
Samochód, który wjechał na skrzyżowanie zatrzymał się i nie poruszał się - stał się więc nieruchomą przeszkodą. Nie ma tutaj znaczenia w mojej opinii, czy złamał jakikolwiek inny przepis.
Gdyby się poruszał, czyli był "ruchomą przeszkodą", zgodzę się, iż tutaj mogłaby być współwina, ale skoro stał w miejscu był zwykłą, typową przeszkodą jak wszystko inne (latarnia, kwietnik itp), której Ty po prostu nie zauważyłeś...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Marco1977 » piątek 05 lutego 2010, 17:22

sjakubowski napisał(a):Mimo to, moim zdaniem, w tym wypadku, wina leży tylko i wyłącznie po stronie osoby cofającej (czyli Twojej) i tak bym to ocenił.
Samochód, który wjechał na skrzyżowanie zatrzymał się i nie poruszał się - stał się więc nieruchomą przeszkodą. Nie ma tutaj znaczenia w mojej opinii, czy złamał jakikolwiek inny przepis.
Gdyby się poruszał, czyli był "ruchomą przeszkodą", zgodzę się, iż tutaj mogłaby być współwina, ale skoro stał w miejscu był zwykłą, typową przeszkodą jak wszystko inne (latarnia, kwietnik itp), której Ty po prostu nie zauważyłeś...

Pozdrawiam!

Że to jest tylko moją wina, nie do końca się zgodzę. Gdyby nie stał nieprawidłowo na skrzyżowaniu, do kolizji by nie doszło - tak?

Na przykład porównywalna sytuacja: jeśli ktoś nieprawidłowo zaparkuje pojazd nocą w nieoświetlonym miejscu, bez oznakowania i ja na niego najadę - to też tamten źle zaparkowany będzie niewinny? A ja poniosę wyłączną odpowiedzialność bo np jechałem z przekroczeniem prędkości o 20 km/h?

W takich sytuacjach każdy z kierujących naprawia pojazd na własny koszt i nie zachodzi odpowiedzialność ubezpieczyciela.

W moim przypadku ja czuję się winnym wykroczenia cofając, jednak pojazd nieprawidłowo zatrzymany na skrzyżowaniu również powinien być współwinnym kolizji.

Gdyby On stał prawidłowo czyli przed skrzyżowaniem to mógłby mnie np: obtrąbić klaksonem i ewentualnie widząca to zdarzenie Policja mogłaby wlepić mi mandat, ale do kolizji by nie doszło.
Marco1977

Postprzez sjakubowski » piątek 05 lutego 2010, 17:37

Marco1977 napisał(a):Na przykład porównywalna sytuacja: jeśli ktoś nieprawidłowo zaparkuje pojazd nocą w nieoświetlonym miejscu, bez oznakowania i ja na niego najadę - to też tamten źle zaparkowany będzie niewinny? A ja poniosę wyłączną odpowiedzialność bo np jechałem z przekroczeniem prędkości o 20 km/h?

Ja mówię tylko i wyłącznie o cofaniu! Jeśli byś cofał i uderzył w nieoświetlony, błędnie zaparkowany pojazd - tak, była by to tylko Twoja wina. Nie upewniłeś się, czy za Tobą jest przeszkoda, nie zapewniłeś sobie pomocy osoby trzeciej itd.

Zwracam jeszcze raz uwagę na to, że mówię tylko i wyłącznie o przypadku cofania!!!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez Marco1977 » piątek 05 lutego 2010, 18:04

sjakubowski napisał(a):Zwracam jeszcze raz uwagę na to, że mówię tylko i wyłącznie o przypadku cofania!!!

W przypadku tylko cofania jesteśmy zgodni. Cofając zawsze należy ustąpić pierwszeństwa bezwzględnie wszystkim.
Marco1977

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze