Próg zwalniający

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez Mayon » czwartek 15 stycznia 2009, 00:39

Ja bym chciała się zapytać czy prawdą jest fakt, że po przekroczeniu progu zwalniającego, gdzie ograniczenie wynosi załóżmy 20 km/h do najbliższego skrzyżowania, można jechać tak, jak nakazuje, podobno, nowy przepis ( czyli w terenie zabudowanym maks 50 km/h)?
Dzisiaj obiło mi się to o uszy, kiedy egzaminatorzy rozmawiali między sobą (czekałam na egzamin z kumpelą). Podobno wszedł w życie taki nowy przepis, czy jest to prawdą? Jeśli tak, to czy egzaminator ma prawo przerwać egzamin, jeżeli nadal będzie się stosowało do 'starego' przepisu?
Obrazek

22.12.08 - plac [+], miasto [+]
02.01.09 - wniosek został przyjęty.
08.01.09 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie.
09.01.09 - plastik w portfelu :D
Mayon

Postprzez viera » czwartek 15 stycznia 2009, 17:12

Mayon napisał:
czy prawdą jest fakt, że po przekroczeniu progu zwalniającego, gdzie ograniczenie wynosi załóżmy 20 km/h do najbliższego skrzyżowania, można jechać tak, jak nakazuje, podobno, nowy przepis ( czyli w terenie zabudowanym maks 50 km/h)?

Nic takiego się nie ukazało.
viera

Postprzez wicius » czwartek 15 stycznia 2009, 20:42

Jeśli znak ograniczenia prędkości jest na słupie razem ze znakiem ostrzegającym o poprzeczne nierówności jezdni (...) czyli popularnym progu zwalniającym, to ograniczenie prędkości obowiązuje tylko na progu. Jeśli wcześniej nie było żadnego ogranniczenia prędkości, to w terenei zabudowanym możemy między progami jechać 50 km/h.

Nie wiem, czy ten przepis jest nowy, ale ja robiłem kurs w listopadzie i wtedy to już na pewno obowiązywało.
2.01.2009 ->Egzamin kategoria B teoria i praktyka zdane pozytywnie za pierwszym razem.
15.01.2009 Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
22.01.2009 Prawko odebrane.
Citreon Xsara 1.6 VTR 110 bhp 2001 r.
wicius

Postprzez Khay » czwartek 15 stycznia 2009, 21:08

wicius napisał(a):Jeśli znak ograniczenia prędkości jest na słupie razem ze znakiem ostrzegającym o poprzeczne nierówności jezdni (...) czyli popularnym progu zwalniającym, to ograniczenie prędkości obowiązuje tylko na progu. Jeśli wcześniej nie było żadnego ogranniczenia prędkości, to w terenei zabudowanym możemy między progami jechać 50 km/h.

Nie wiem, czy ten przepis jest nowy, ale ja robiłem kurs w listopadzie i wtedy to już na pewno obowiązywało.

To teraz jeszcze zacytuj ten przepis. Bo jakoś wiele osób go widzi, tylko palcem pokazać nie umie - gdzie.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez wicius » piątek 16 stycznia 2009, 00:04

Khay napisał(a):To teraz jeszcze zacytuj ten przepis. Bo jakoś wiele osób go widzi, tylko palcem pokazać nie umie - gdzie.

Pozdrawiam
Khay

Cytować przepisu nei będę, chcesz sam poszukaj. Sprawa jest analogiczna to ograniczenia prędkości zestawionego z nazwą miejscowości- dana prędkość obowiązuje wtedy na terenie całej miejscowości.
2.01.2009 ->Egzamin kategoria B teoria i praktyka zdane pozytywnie za pierwszym razem.
15.01.2009 Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne
22.01.2009 Prawko odebrane.
Citreon Xsara 1.6 VTR 110 bhp 2001 r.
wicius

Postprzez cman » piątek 16 stycznia 2009, 00:11

wicius napisał(a):Cytować przepisu nei będę, chcesz sam poszukaj.

Trochę ciężko szukać przepisu, który nie istnieje.
No ale skoro Ty taki znasz, to dołączam się do prośby o wskazanie.
cman

Postprzez Khay » piątek 16 stycznia 2009, 00:50

wicius napisał(a):Sprawa jest analogiczna to ograniczenia prędkości zestawionego z nazwą miejscowości- dana prędkość obowiązuje wtedy na terenie całej miejscowości.

Tylko ten przypadek jest opisany w przepisach (rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, § 15, pkt. 3 i 4), a brak analogii bierze się stąd, że Twojego znaku nikt tam nie wymienił. Twierdzę więc, że to tylko pobożne życzenie, względnie swobodna interpretacja nie znajdująca poparcia w przepisach. Jeśli twierdzisz inaczej - to raczej na Tobie ciąży obowiązek udowodnienia tego.

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez viera » piątek 16 stycznia 2009, 12:38

wicius napisał:
Jeśli znak ograniczenia prędkości jest na słupie razem ze znakiem ostrzegającym o poprzeczne nierówności jezdni (...) czyli popularnym progu zwalniającym, to ograniczenie prędkości obowiązuje tylko na progu. Jeśli wcześniej nie było żadnego ogranniczenia prędkości, to w terenei zabudowanym możemy między progami jechać 50 km/h.

Kolego PRD nic takiego nie stanowi.Przeczytaj dokładnie co odwołuje znak B-33.Czyli do którego miejsca obowiązuje ustawiony ten znak .
Moja rada .Nie twórz nowego PRD po swojemu tylko studiuj istniejące bo ono obowiązuje czy ci się to podoba czy nie jeżeli nie chcesz wejść w konflikt z prawem
viera

Postprzez Amos » piątek 16 stycznia 2009, 13:42

A ja jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś dostał mandat, za to że po przejechaniu progu zwalniającego przyspieszył z 10 km/h do 50 km/h...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez cman » piątek 16 stycznia 2009, 13:51

A ja słyszałem... ba, widziałem.
cman

Postprzez viera » piątek 16 stycznia 2009, 15:22

Amos napisał:
A ja jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś dostał mandat, za to że po przejechaniu progu zwalniającego przyspieszył z 10 km/h do 50 km/h...

Tu nie chodzi o to czy słyszałeś czy nie.To zupełnie inny temat.
Podchodzisz do tego delikatnie mówiąc jakbyś się z choinki urwał.
viera

Postprzez ella » sobota 17 stycznia 2009, 18:01

ella
Moderator

Powrót do Sytuacje na drodze