CIĘŻARNA A TERMIN EGZAMINU!!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

CIĘŻARNA A TERMIN EGZAMINU!!!

Postprzez nita34 » wtorek 20 lutego 2007, 13:21

Witam mam pytanie, czy istnieje jakiś paragraf lub podstawa prawna, aby przyspieszyć okres oczekiwania na egzamin praktyczny kobiety w ciąży. Obecnie jestem w 7 miesiącu ciąży (a dokładnie w jego końcówce), za mną dwukrotnie oblany egzamin praktyczny (raz na placu, raz na mieście). Ostatni egzamin miałam wczoraj, czyli 19 lutego 2007 (czekałam na niego od 8 stycznia 2006). Wczoraj po nie zdanym egzaminie od razu złożyłam dowód wpłaty oraz podanie o przyspieszenie egzaminu ze względu na mój stan, poprzednio także składałam podanie o przyspieszenie ze względu na ciążę. Niestety bez rezultatu, a wczoraj dowiedziałam się, ze kolejny termin wyznaczono mi na 13 kwietnia 2007, to dokładnie za 53 dni!!!! :shock:

Muszę przyznać, że jestem bardzo zdenerwowana tym faktem. Powiedziano mi także, iż każdy ma prawo złożyć podanie i mam cierpliwie czekać na swoją kolej. Nie chce mi się jednak wierzyć, że nie ma możliwości przyspieszenia terminu egzaminu kobiecie ciężarnej! W ciążę zaszłam we wrześniu 2006 i była to bardzo długo wyczekiwana ciąża, myślałam i myślę nadal, że jednak uda mi się zdać egzamin przed porodem???. A przy takich odległościach między kolejnymi egzaminami, mój brzuch się powiększa i jest mi coraz ciężej utrzymać koncentrację ( dodam, że nie mam przeciwwskazań ze strony mojego lek. ginekologa do prowadzenia auta) Czy może mi ktoś pomóc, proszę o poradę co mam robić? :wall:
nita34
nita34

Postprzez karolina1 » wtorek 20 lutego 2007, 19:56

Czy naprawdę musisz robić prawo jazdy w 7,8 czy 9 miesiącu ciąży? Nie lepiej poczekać aż dziecko się urodzi? Prawko nie ucieknie :)
Obrazek
karolina1

Postprzez ella » wtorek 20 lutego 2007, 21:47

czy istnieje jakiś paragraf lub podstawa prawna, aby przyspieszyć okres oczekiwania na egzamin praktyczny kobiety w ciąży

Nie ma żadnego paragrafu.
ella
Moderator

Postprzez albin » wtorek 20 lutego 2007, 22:07

Daj sobie narazie spokój, chyba dobro dziecka jest ważniejsze. Jak coś się stanie podczas jazdy (stres, itd...) to będziesz żałować.
Poza tym ja bym się bał ciebie egzaminować.
albin

ehhhh

Postprzez nita34 » wtorek 20 lutego 2007, 23:08

:? dziecku nic już się nie stanie,najgorsze pierwsze trzy miesiące ciąży "stawiałam pierwsze kroki za kierownicą" , praktycznie całą ciąże jeżdżę, chodzi mi tylko o to, aby zdążyć przed konicem 8 miesiąca ciąży,generalnie chodzi mi o szybszy termin, nie muszę zdawać w 9 miesiącu,chociaż ten 3 raz chciałabym spróbować zanim zacznie się 9 miesiąc.....mój położnik nie zakazywał mi jazdy samochodem i ma mnie pod scisłą opieką,wyniki mam super i jak na moje 31 latek to generalnie przechodzę ciąże idealnie,chodzi mi tylko o sam fakt, że problemem jest w PORD-zie zrobić mały wyjątek dla kobiety w ciąży,aż tak wiele znowu tych kobiet nie zdaje z brzuchami, genaralnie u nas w Polsce to trochę jest coś nie tak.......no nic pozdrawiam wszystkich i nikomu nie życzę stadka myszek z dużymi ząbkami..... :silent:
nita34
nita34

Postprzez Dominikka » sobota 24 lutego 2007, 18:21

Wg ustawy ośrodek ma obowiązek zapewnić nie dłuższy niż 30 dni termin egzaminu. Złóż podanie o przypieszenie powołując się na odpowieni artykuł, niestety nie podam Ci, który to, bo instruktor, który mi o tym powiedział, nie podał mi źródła. Poszukaj.
10 maja 2007 plac + miasto + :D
w radosnym oczekiwaniu..... ;)
(18.05.2007) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne...
(23.05.2007) Odebrane :D
Dominikka

Postprzez cman » sobota 24 lutego 2007, 18:29

Par. 28 ust. 1 rozporządzenia w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów z dnia 27 października 2005 r.

§ 28. 1. Ośrodek egzaminowania wyznacza termin umożliwiający przeprowadzenie egzaminu w okresie nie dłuższym niż 30 dni od dnia złożenia wymaganych dokumentów.
cman

Postprzez nita34 » sobota 24 lutego 2007, 23:51

:roll: DZIĘKI BEDE WALCZYĆ, ale przez to, że zlikwidowali wiekszość mniejszych ośrodków, są takie tłoki w Gdańsku i Gdyni......ehhhhhh
nita34
nita34

Postprzez nita34 » środa 07 marca 2007, 10:57

:jupi: KOCHANI ZDAŁAM!!! (5 marca), stał się cud zadzwonili i przydzielili mi szybszy termin, było super, wykupiłam jeszcze godzinkę przed egzaminem i jeżdziłam podobno jak oszołom, tak powiedział instruktor,ale na egzaminie tak sie sprężyłam ,że pojechałam zarówno plac jek i miasto idealnie i mimo godzin szczytu nie było korków.....Chyba Szefuńcio u góry miał już dość moich próśb i zaliczyłam za tym trzecim podejściem i w końcu 7 miesiąca ciąży......A o dzidziusia się nie martwcie, jest zdrowiutki i będzie kierowcą rajdowym ,bo jeżdził ze mną całą ciążę od poczęcia,ale to zasługa tego iż wyjątkowo dobrze się czułam, a no i jeżdziłam w pasach, zawsze to bezpieczniej niż bez i nie szkodzi na prawidłowo przebiegającą ciążę......POZDRAWIAM Szczęśliwa przyszła mama i KIEROWCA z synkiem Mareczkiem :D
nita34
nita34

Postprzez marcij » środa 07 marca 2007, 12:35

No to serdecznie gratulujemy !!!
Obrazek
marcij

Postprzez nita34 » środa 07 marca 2007, 12:42

:spoko: :mrgreen: Dzięki Krzysiu!
nita34
nita34

Postprzez Dominikka » środa 07 marca 2007, 22:29

gratulacje !!! :)
ech, zazdroszczę :) ale pozytywnie :)
to szerokiej drogi i szczęśliwego rozwiązania!
10 maja 2007 plac + miasto + :D
w radosnym oczekiwaniu..... ;)
(18.05.2007) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne...
(23.05.2007) Odebrane :D
Dominikka

Powrót do Egzamin na prawo jazdy