Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 21:19

31. Prawo jazdy kat. B uprawnia do kierowania zespołem pojazdów o DMC.

a)SAMOCHODEM CIĘŻAROWYM O DMC 2T Z PRZYCZEPĄ LEKKĄ
B)ciągnikiem rolniczym z dwoma przyczepami
C)samochodem osobowym z przyczepą o łącznej DMC 4,5t.
esmeene

Postprzez esmeene » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 21:32

2) Droga dwukierunkowa bez wyznaczonych pasów ruchu. Rowerzysta dojeżdża do wierzchołka wzniesienia.
Pytanie: "Czy możemy wyprzedzić rowerzystę?"
Odpowiedź: "Tak"
Uzasadnienie: Rower nie jest pojazdem silnikowym, więc w tej sytuacji możemy go wyprzedzić

Znalazłam takie pytanie na forum ( ktos twierdzi, że miał 74/74 )
Moje pytanie:
Miałam na egzaminie rowerzyste zbliżającego się do przejazdu kolejowego przed nim rowerzysta i pytanie : Czy mogę wprzedzić rowerzyste zachowując odstęp nie mniejszy niż 1m ? TAK/ NIE

Więc skoro rower nie jest pojazdem silnikowym to można go wyprzedzić na torach ??
esmeene

Postprzez Donat » poniedziałek 08 kwietnia 2013, 21:38

Nie możesz wyprzedzić roweru na przejeździe kolejowym na 100%

Może ktoś potwierdzić na 100% z tym wzniesieniem?

Bo na wzniesieniu lub gdy jest znak niebezpieczny zakręt to jest tak ze można wyprzedzać tylko z LEWEJ strony, a TYLKO z prawej jest zabronione (oczywiście jeżeli wyprzedzanie z lewej strony nie zmusi nas na wjechanie na pas przeciwny, czyli chodzi o sytuację gdy jedziemy drogą dwu-trzypasmową w jednym kierunku!)

I jak jest z prawo jazdy?Po jakim okresie przebywania na tereniu RP można je dostać?
Donat

Postprzez paulisian » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:35

Donat napisał(a):Może ktoś potwierdzić na 100% z tym wzniesieniem?

Bo na wzniesieniu lub gdy jest znak niebezpieczny zakręt to jest tak ze można wyprzedzać tylko z LEWEJ strony, a TYLKO z prawej jest zabronione (oczywiście jeżeli wyprzedzanie z lewej strony nie zmusi nas na wjechanie na pas przeciwny, czyli chodzi o sytuację gdy jedziemy drogą dwu-trzypasmową w jednym kierunku!)

I jak jest z prawo jazdy?Po jakim okresie przebywania na tereniu RP można je dostać?

Dopuszczalne jest wyprzedzanie przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia oraz na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi na jezdni jednokierunkowej (lub dwukierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym w miejscu, gdzie jest to zabronione znakami na jezdni).

Prawo jazdy można otrzymać po pół roku (przynajmniej tak się dzisiaj dowiedziałam od znajomego który niedawno prawko zrobił :P )
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez jasper1 » wtorek 09 kwietnia 2013, 15:38

Donat napisał(a):Nie możesz wyprzedzić roweru na przejeździe kolejowym na 100%

Może ktoś potwierdzić na 100% z tym wzniesieniem?

Na wzniesieniu zabrania sie wyprzedzania pojazdu silnikowego (art. 24.7) PoRD, n a przejeździe kolejowym pojazdu (art.28.3.3), tak więc na wzniesieniu rower wyprzedzamy, na przejeździe kolejowym nie.
Okres przebywania na terenie RP by uzyskać prawojazdy to minimum 185 dni.
Akurat to wszystko jest w przepisach, zachęcam do lektury :) .
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez robert1995240 » wtorek 09 kwietnia 2013, 18:34

Witam :) dzisiaj miałem pierwsze podejście do egzaminu w WORD Płock i udało się 72/74 :D

Kilka pytań z forum powtórzyło mi się, a ja postaram się napisać te które ja zapamiętałem.

Nie pamiętam ich dużo ponieważ byłem w stresie ale może komuś się przydadzą.

1.Skręcamy z drogi głównej do posesji i pytanie. "Czy w tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność"
2. Wyjeżdżamy ze stacji CPN i pytanie "czy mamy pierwszeństwo przed pojazdami jadącymi drogą na którą zamierzamy wjechać?"
3. Znak zakaz ruchu w obu kierunkach i pytanie " Czy na tym odcinku drogi zabroniony jest ruch w obu kierunkach?"
4. Jedziemy samochodem drogą dwupasmową lewym pasem, przed nami sygnalizacja świetlna i pasy na jezdni , a na prawym pasie samochód który planujemy wyprzedzić. Pytanie " Czy w tej sytuacji należy zaprzestać wyprzedzania?"
5. Do kiedy należy prowadzić akcje resuscytacyjną u dzieci: a)do przyjazdu pogotowia b) do czasu usłyszenia sygnałów pogotowia c) przez 15min
6. Kiedy należy sprawdzić stan ciśnienia w oponach przed dłuższą trasą: a) tuż przed odjazdem b) godzinę przed odjazdem c) po powrocie
7. Są trzy pasy ruchu, jedziemy środkowym do jazdy na wprost, po lewo mamy pas do skrętu w lewo ale oddzielony linią ciągłą. Pytanie "Czy w tej sytuacji możemy zmienić pas na lewy?"
8. Ograniczenie prędkości w terenie zabudowanym od 23.00 do 5.00 : a) 50 b)60 c)70
9. Kierowca cofający patrzący sie tylko w jedno lusterko do tego z wystawioną głową przez szybę. "Czy kierowca wykonuje poprawnie manewr cofania?"
10. Ograniczenie prędkości na autostradzie.
11. Czy narkotyki mogą zaburzać pole widzenia. Czy jakoś tak..

No to wszystko co udało mi się zapamiętać, życzę innym powodzenia :spoko:

Najważniejsze to nie denerwować się za bardzo bo stres ma tu bardzo duży wpływ na wynik.

Do nauki polecam oczywiście to forum jak również przeczytanie dokładnie podręcznika kursanta.
Pozdrawiam;D
robert1995240

Postprzez RuNNer » wtorek 09 kwietnia 2013, 21:28

Kilka pytań z mojej dzisiejszej zdanej teorii (69/74).

1. Zjazd z drogi głównej na posesje (chyba prywatną). Czy musisz zachować szczególną ostrożność?

Tak

2.Autostrada i znak. Pytanie: jaką maxymalną prędkoscią możesz się poruszać samochodem Z PRZYCZEPĄ?

A. 70
B. 80
C. 140

Zaznaczyłem B i ta odpowiedź jest prawidłowa. Jak sobie coś przypomne to będę edytował.
Teoria 9.04.13 - 69/74
Praktyka podejście pierwsze 15.04.13 - Plac (+), Miasto (-)
Praktyka podejście drugie 23.04.13 - Plac (+), Miasto (+)

Prawko zdane ;)

(2013-04-26 10:30:29) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
RuNNer

Postprzez aGuskanS » środa 10 kwietnia 2013, 09:40

Filmik: na poboczu leży człowiek w pozycji bocznej ustalonej, w pobliżu nie ma nikogo tylko my jedziemy autem.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy przejechać obok pieszego leżącego na poboczu nie zatrzymując się ? Tak / Nie

Zdjęcie: file:///C:/Users/Dom/Desktop/autostrada.jpg
Pytanie: Czy w tej sytuacji musimy zachować szególną ostrożność ? Tak/ Nie

Filmik: Jedziemy ulicą, z prawej strony biegnie mężczyzna, za chwile wbiegnie na drogę, nie ma pasów.
Pytanie: czy w tej sytuacji możemy użyć sygnału dźwiękowego, aby ostrzec pieszego o zbliżającym się niebezpieczeństwie? T/N

Co wolno kierowcy robić podczas jazdy?
a) używać jakiegoś urządzenia (nie pamiętam jakiego), które informuje nas o fotoradarach
b) rozpiąć pasy w strefie zamieszkania
c) trzymanie telefonu w ręce

Proszę o odpowiedź na te pytania!
aGuskanS

Postprzez ePrawoJazdynet » środa 10 kwietnia 2013, 13:10

Mam nadzieję że za ten wpis znów nie zostanę wycięty jako "konkurencja".

Na podstawie opinii przekazanych przez kilku zdających:

Czy można wymienić lampy halogenowe na ksenonowe?
a) tak awaryjnie
b) nie, mogą oślepiać kierowców
c) tak, jeśli ksenonowe żarówki (żarniki - przyp. red.) pasują do fabrycznych podłączeń

Zdecydowanie B, nie czytajcie głupot na onecie, który wypromował tylko jakąs stronkę z FB a merytorycznie nie podał nic ciekawego.
brak podpisu
ePrawoJazdynet

Postprzez Donat » środa 10 kwietnia 2013, 14:01

Dziś zdawałem teorie 3 raz, miałem wyniki 65, 64 i dziś 66 punktów

Większość pytań rozwiązyłem bez żadnych wątpliwości jednak do kilku mam nad którymi długo się zastanawiałem i zapamnietałem

!.Czy w tej sytuacji może użyć sygnały dźwiękowego (przed nami jedzie tramwaj przecina nasz tor jazdy raptem, gwałtownie przed nami sie zatrzymuje.Zaznaczyłem NIE, bo uznałem że wystarczy ze się zatrzymamy, własnie to kontrowersyjne pytanie i nie wiem co powinno być dobrze,bo niby mogę ostrzeć innych o niebezpieczeństwie ale z drugiej strony według mnie wystarczy jak się zatrzymam)

2.Widziałem to pytanie juz kilka razy w necie i nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi, akurat mi sie trafiło..Oto to pytanie -> Osoba wypadkowa jechała na motorze, ma głowę w zanurzoną w kałuży, czy tam ma głowę w kałuży (ale na zdjęcie w kosku dopiero o tym pomyślałem teraz...) i może u niej występować uraz kręgosłupu i czy można ją poruszyć/przeniesieć.Bo u osób u których moze wystepowac uraz kregoslupu nie mozna ruszac ale tutaj mial glowe zanurzona w kaluzy/albo po prostu w kaluzy i zaznaczyłem TAK

3.Idzie kolumna pieszych wsrod nich znajduja sie dzieci czy trzeba zachowac ostroznosc?zaznaczylem TAK

4.Jest znak A-30(inne niebezpieczenstwa) i pod nim T-13 koleiny i pytanie -> Czy zmieniajac pas ruchu za tym znakiem mozna cos tam z nawierzchnia (ze bedzie nam przeszkadzala w jezdzie czy cos takiego, nie pamietam dokladnie moze ktos mial to pytanie to molgby jeszcze raz je napisac).Zaznaczylem TAK

5.Czy jezeli przewozimy ladunek w samochodzie osobowym to:
A)jakas glupota
B)nie moze zaslaniac drogi (badz kawalka drogi bylo)
C)nie moze zaslaniac w niewielkim stopniu tablic rejestracyjnych

Idiotyczne pytanie, wedlug mnie odp B i C są poprawne...Zaznaczylem C.

6.Jadę drogą jednokierunkową dwupasmową jest nakaz skrętu w prawo i czy mogę skręcić z jakiego chce pasu (zaznaczylem TAK i tego jestem wrecz pewny ale wole sie upewnic)

7.Jednokierunkowa i czy można wyprzedzać z prawej strony (z 4 pasy ruchu, lecz na górze jest sygnalizacja świetla i znak którego nie ma w kodeksie nawet, jakiś trójkąt czerwony na czarnym tle coś takiego, pierwszy raz na oczy coś takiego widziałem poszukam się go doszukać )

Mógłby ktoś napisac jakie powinny byc poprawne odpowiedzi?Wydaje mi sie ze zwalilem z tym tramwajem i urazem kregoslupa....Walone podchwytliwe pytania

Proszę o pomoc w ustaleniu poprawnych odpowiedzi!
Donat

Postprzez matrix329 » środa 10 kwietnia 2013, 16:39

Dziękuje wszystkim za zamieszczane tutaj pytania bardzo były one przydatne:)
Zdałam dziś za pierwszym razem 70 pkt :D

zapamiętane pytania przez mnie :
1. znak stop i czy masz pierwszeństwo przed nadjeżdżającym z przeciwka
2. znak dzikie zwierzęta i co on oznacza
3. przejazd kolejowy z zaporami i czy zawsze musisz się zatrzymywać
4. ograniczenie do 50 i 60 i gdzie ono obowiązuje
5. co jest obowiązkowym wyposażeniem samochodu
6. samochód skręca w lewo ma włączony kierunkowskaz i czy możemy ominąć z prawej strony
7. czy możemy wyprzedzić rowerzystę zachowując co najmniej 1m
8. czy możesz się zatrzymać w strefie wyłączenia
9. czy za tym znakiem( strefa zamieszkania ) możesz pozostawić pojazd w dowolnym miejscu
10. krwawienie z przedramienia :
a) unieść rękę powyżej linii serca
b) założyć opaskę uciskową powyżej miejsca krwawienia
c) zrobić opatrunek z jałowej gazy ( coś w tym stylu )
11. Jak hamować z ABS
a) pulsacyjnie
b) maksymalnie wcisnąć pedał hamulca
c) nie pamiętam
12. i coś było jeszcze z luzem w kierownicy ale nie pamiętam tego pytania
13 . i coś jeszcze z zachowaniem szczególnej ostrożność
14. czy możemy jeżdzić mając włączone światła dzienne po zmierzchu dobrze oświetloną drogą
jak jeszcze sobie coś przypomnę to napisze bo z tego stresu wiele nie zapamiętałam. :)
Ale pytania trafiły mi się łatwiejsze niż rozwiązywałam wcześniej w domu i czytałam na tym forum.
matrix329

Postprzez martyna575 » środa 10 kwietnia 2013, 17:06

Chciałabym bardzo podziękować wszystkim tym, którzy zamieścili tutaj swoje pytania z egzaminów :) Dzięki nim zdałam za 1 podejściem na 74 pkt :) Nie ukrywam, że pytania pojawiające się tutaj na forum bardzo mi pomogły. Gdyby nie one to pewnie bym oblała :) tak więc poniżej zamieszczam kilka pytań z mojego egzaminu. Mam nadzieje, że Wam pomogą :)

1. Co powoduje system ABS ( czy jakoś tak ;p ) :
a) pozwala na zmianę kierunku toru podczas omijania przeszkody
b) zawsze skraca droge hamowania
c) nie pamiętam

Poprawna: a

2. Czy można wykorzystać daną uliczkę w celu zawrócenia ? ( znak zakazu - zakaz ruchu w obu kierunkach)

Odp: Nie

3. Do czego służą światła pozycyjne?

Poprawna : Do wyznaczania pozycji samochodu

4. Czy w tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność ? (filmik w którym jedziemy samochodem, po prawej stronie jadą roweżyści po chodniku, nic nie wskazuje na to by zamierzali wjechać na jezdnię)

5. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa ma :

Nie pamiętam już dokładnie odpowiedzi, ale obowiązek ma KAŻDY pasażer

6. Było też pytanie z policjantem. Filmik: jedziemy samochodem, a tu nagle na pasy wychodzi nam policjant z lizakiem. Stoi do nas odwrócony przodem i jedną ręką macha w dół (dokładnie nie pamiętam, ale chodziło tutaj o zatrzymanie pojazdu). Pytanie: Czy w tej sytuacji powinnismy się zatrzymać?

Odp: Tak

7. Co należy zrobic, kiedy będąc na autostradzie kierowcy zrobi się duszno, zaczynają drętwieć ręce..

Poprawna odpowiedź: Zjechać na pas, wezwać pogotowie i rozpiąć pasy

8. Czy wykonana czynność (filmik z zaciąganiem hamulca ręcznego) jest wystarczająca po zaparkowaniu pojazdu?

9. Czy mam obowiązek ustąpic pieszej? Filmik: Jedziemy samochodem, mamy zielone światło (sygnalizator ogólny), skręcamy w prawo, są pasy i wchodzi na nie kobieta.

10. Czy jeśli zatrzymanie pojazdu wymagałoby gwałtownego hamowania, to czy można jechać dalej?

11. Czy skręcając w lewo mamy pierwszeństwo przed pojazdem jadącym z przeciwka na wprost? (Skrzyżowanie równorzędne, więc nie mamy pierwszeństwa musimy ustąpic pojazdowi)

12. Czy w tej sytuacji został wykonany manewr wymijania? (droga jednojezdniowa, z naprzeciwka jedzie TIR, film zatrzymuje się kiedy przejechał)

13. Czy w tej sytuacji dozwolony jest manewr wyprzedzania? (podobna sytuacja, droga jednojezdniowa, linia przerywana, lewy pas wolny)

14. Czy muszę po tej drodze cały czas jechać prosto? (znak - droga jednokierunkowa)

Więcej pytań nie pamiętam. Jak sobie przypomne to na pewno dodam :) Wszystkim tym. którzy będą przystępować do egzaminu teoretycznego życzę powodzenia! :) Nie dewnerwujcie się, czytajcie uważnie pytania i co najwazniejsze... NIE SPIESZCIE SIĘ! :)
martyna575

Postprzez Donat » środa 10 kwietnia 2013, 17:27

14. Czy muszę po tej drodze cały czas jechać prosto? (znak - droga jednokierunkowa)

Na pewno duobrze? mógłbyś uzasadnić?

==
14. czy możemy jeżdzić mając włączone światła dzienne po zmierzchu dobrze oświetloną drogą

Jaka poprawna odp?Według mnie TAK, co sądzicie?

Będzie A prawda?
Donat

Postprzez martyna575 » środa 10 kwietnia 2013, 17:41

Znak droga jednokierunkowa - nie zabrania żadnego z manewrów na drodze. Możemy na danym skrzyżowaniu skręcic w prawo lub lewo z tym że skręcając w lewo nalezy ustawic się przy lewej krawędzi jezdni a skręcając w prawo, przy prawej :) Co innego gdyby był znak - nakaz jazdy prosto. Wtedy znak ten pozwala nam na przejechanie skrzyżowania tylko i wyłącznie poprzez jazdę na wprost.
martyna575

Postprzez martyna575 » środa 10 kwietnia 2013, 17:55

Donat napisał(a):14. Czy muszę po tej drodze cały czas jechać prosto? (znak - droga jednokierunkowa)

Na pewno duobrze? mógłbyś uzasadnić?

PROSZĘ WAS O POMOC, BO JUZ 3 RAZY NIE ZDALEM, BLAGAM!!!
NIE OMINAJCIE TEGO, JAK KTOS WIE NIECH SIĘ WYPOWIE!!

Dziś zdawałem teorie 3 raz, miałem wyniki 65, 64 i dziś 66 punktów

Większość pytań rozwiązyłem bez żadnych wątpliwości jednak do kilku mam nad którymi długo się zastanawiałem i zapamnietałem

!.Czy w tej sytuacji może użyć sygnały dźwiękowego (przed nami jedzie tramwaj przecina nasz tor jazdy raptem, gwałtownie przed nami sie zatrzymuje.Zaznaczyłem NIE, bo uznałem że wystarczy ze się zatrzymamy, własnie to kontrowersyjne pytanie i nie wiem co powinno być dobrze,bo niby mogę ostrzeć innych o niebezpieczeństwie ale z drugiej strony według mnie wystarczy jak się zatrzymam)

2.Widziałem to pytanie juz kilka razy w necie i nigdzie nie ma jasnej odpowiedzi, akurat mi sie trafiło..Oto to pytanie -> Osoba wypadkowa jechała na motorze, ma głowę w zanurzoną w kałuży, czy tam ma głowę w kałuży (ale na zdjęcie w kosku dopiero o tym pomyślałem teraz...) i może u niej występować uraz kręgosłupu i czy można ją poruszyć/przeniesieć.Bo u osób u których moze wystepowac uraz kregoslupu nie mozna ruszac ale tutaj mial glowe zanurzona w kaluzy/albo po prostu w kaluzy i zaznaczyłem TAK

3.Idzie kolumna pieszych wsrod nich znajduja sie dzieci czy trzeba zachowac ostroznosc?zaznaczylem TAK

4.Jest znak A-30(inne niebezpieczenstwa) i pod nim T-13 koleiny i pytanie -> Czy zmieniajac pas ruchu za tym znakiem mozna cos tam z nawierzchnia (ze bedzie nam przeszkadzala w jezdzie czy cos takiego, nie pamietam dokladnie moze ktos mial to pytanie to molgby jeszcze raz je napisac).Zaznaczylem TAK

5.Czy jezeli przewozimy ladunek w samochodzie osobowym to:
A)jakas glupota
B)nie moze zaslaniac drogi (badz kawalka drogi bylo)
C)nie moze zaslaniac w niewielkim stopniu tablic rejestracyjnych

Idiotyczne pytanie, wedlug mnie odp B i C są poprawne...Zaznaczylem C.

6.Jadę drogą jednokierunkową dwupasmową jest nakaz skrętu w prawo i czy mogę skręcić z jakiego chce pasu (zaznaczylem TAK i tego jestem wrecz pewny ale wole sie upewnic)

7.Jednokierunkowa i czy można wyprzedzać z prawej strony (z 4 pasy ruchu, lecz na górze jest sygnalizacja świetla i znak którego nie ma w kodeksie nawet, jakiś trójkąt czerwony na czarnym tle coś takiego, pierwszy raz na oczy coś takiego widziałem poszukam się go doszukać )

Mógłby ktoś napisac jakie powinny byc poprawne odpowiedzi?Wydaje mi sie ze zwalilem z tym tramwajem i urazem kregoslupa....Walone podchwytliwe pytania

==

Jaka poprawna odp?Według mnie TAK, co sądzicie?

Będzie A prawda?

PROSZĘ O POMOC W USTALENIU ODP NA PYTANIA OD 1-7 CO MIALEM NA EGZAMINIE, ORAZ W TYCH CO TU PODALEM, PROSZĘ WRECZ BLAGAM!!

1. Nie
2. Wydaje mi się że nie można przenieść, nie jestem pewna :)
3. Tak
4. ---
5. Wydaje mi się że B
6. Nie, należy skręcic wtedy z prawego pasa jeśli chcemy skręcic w prawo
7. Na drodze jednokierunkowej można wyprzedzać z lewej bądź prawej strony, lecz nie wiem co to może być za znak, o którym piszesz ale myśle że nie dotyczy on wyprzedzania.

10. Wydaję mi się że tutaj jest odp C
martyna575

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy