PWPW BYDGOSZCZ 1 PODEJŚCIE 74/74 wszystkie odpowiedzi są prawidłowe:
1. Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem (zdjęcie: skrzyżowanie trzywlotowe, znak stop)
TAK2. Czy w sytuacji gdy poszkodowany motocyklista leży twarzą w kałuży powinieneś go nie ruszać w obawie o uraz o jego kręgosłupa (zdjęcie: motocyklista twarzą w kałuży)
NIE3. Czy w tej sytuacji możesz używać świateł drogowych? (FILMIK: jedziemy słabo oświetloną drogą w nocy - ale jednak oświetloną!)
NIE4. Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa samochodom z lewej? (Filmik: włączamy się do ruchu po postoju na jakimś poboczu/zatoczce)
TAK5. Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na lewym pasie? ( zdjęcie: znajdujemy się na pasie ze strzałką naprowadzającą w lewo P-9)
TAK6. Czy jadąc na wprost musisz ustąpić pojazdowi z przeciwka zamierzającego skręcić w lewo (ZDJĘCIE: skrzyżowanie czterowlotowe, znak ustąp pierwszeństwa oraz znak T6c gdzie pierwszeństwa jest dla ulicy u góry i z lewej , my jestesmy na podporzadkowanej)
TAK 7. Czy skręcając w lewo masz pierwszeństwo nad autobusem jadącym z przeciwka prosto? (FILOMIK: skrzyżowanie, świeci zielone światło (kolizyjne))
NIE8. Czy możesz wyprzedzić ten pojazd na wzniesieniu? (zdjęcie drogi, przed nami motocyklista na wzniesieniu, brak znaków, BRAK WYZNACZONYCH PASÓW RUCHU, zatem wszystko wskazuje na dwukierunkową bez wyznaczonych pasów ruchu czyli nie można wyprzedzać na wzniesieniu)
NIE9. Czy na tym skrzyżowaniu musisz się zawsze zatrzymać w miejscu oznaczonym? (zdjęcie, skrzyżowanie, znak stop, linia ciągła bezwarunkowego zatrzymania)
TAK10. Czy KAŻDY pojazd może wysadzić w tym miejscu pasażera? (zdjęcie oznaczonego przystanku autobusowego z zatoką)
NIE11. Czy możesz wjechać za sygnalizator? (zdjęcie: sygnalizacja, pali się czerwone światło)
NIE12. Czy możesz ominąć ten pojazd z lewej strony? ( filmik: przed nami staje pojazd i sygnalizuje skręt w lewo, bo chce wjechać na parking)
NIE13. Czy musisz zachować szczególną ostrożność skręcając w lewo na wjazd do posesji? (filmik: jak skręcamy na drodze w lewo wjeżdżając na teren posesji)
TAK (bo zmieniamy kierunek ruchu)
14. Czy należy zmniejszyć prędkość? (zdjęcie: jesteśmy przed przejściem dla pieszych, za przejściem widać że inny samochód hamuje, na chodniku przed przejściem stoją dzieci)
TAK 15.Czy ten znak ostrzega nas o przejeździe dla rowerzystów lub miejscu gdzie rowerzyści wyjeżdżają na jezdnię? (znak A-24)
TAK16. Czy musisz ustąpić pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu jak w tej sytuacji z pętli? (filmik jak jedziemy, a na pętli stoi tramwaj i sygnalizuje zamiar wyjazdu)
NIE17. Czy w tej sytuacji możesz ominąć poprzedzający Cię pojazd? (FILMIK: przejazd kolejowy, jedzie pociąg, migają czerwone światła, nie widziałam szlabanów, droga dwukierunkowa po jednym pasie dla każdego kierunku jazdy)
NIE18. Czy widząc nietrzeźwego pieszego musisz powstrzymać się od wyprzedzania? (filmik: jedziemy za jakimś samochodem i widać jak po lewej stronie idzie sobie jakiś koleś slalomem;) )
TAK19. Czy możesz kontynuować jazdę na wprost tym pasem? (trzypasmówka, lewy i środkowy pas do jazdy na wprost, prawy pas na którym się znajdujemy do skrętu w prawo)
NIE20.Czy w tej sytuacji musisz się zatrzymać? (filmik: przystanek tramwajowy bez wysepki, poza chodnikiem, wjeżdża na niego tramwaj, ludzie przechodzą z chodnika przez jezdnię do tramwaju itd. widać nawet linię zatrzymania a za tą linią zygzak)
TAK21. Co powoduje bezpośrednie niebezpieczeństwo na drodze? (jakoś tak)
a. ubrudzona boczna tylna szyba od strony pasażera
b. uszkodzone przednie amortyzatory c. brak pokrywy osłaniającej silnik
22. Z jaką maksymalną prędkością może się poruszać samochód osobowy po autostradzie
a. 140b. 150
c. 120
23. Z jaką maksymalną prędkością może się poruszać samochód osobowy po drodze ekspresowej (zdjęcie znak drogi ekspresowej i 2 jezdnie oddzielone pasem zieleni)
a. 110
b. 120c. 90
24. Jak zatamujesz krwotok poszkodowanego w przypadku gdy nie masz jałowego opatrunku?
a. nie zrobię opatrunku
b. poczekam aż ktoś przyniesie apteczkę
c. użyję odzieży poszkodowanego25. Jak umieścisz ładunek na przyczepie?
a. zabezpieczę go przed przemieszczeniemb. zostawię go luźno
c. nie pamiętam ale coś głupiego typu że zasłoni tablice rejestracyjne
26. Która kategoria prawa jazdy uprawnia do kierowanie czterokołowcem innym niż lekki
a. B1b. AM
c. A
27. Jaki odstęp powinieneś zachować podczas omijania?
a. min 0,5m
b. bezpieczny, ale zawsze taki sam
c. bezpieczny, ale dostosowany do prędkości i warunków na drodze28. Jak płynnie ruszysz z miejsca?
a. zwalniając powoli pedał sprzęgłab. zwalniając szybko pedał sprzęgła
c. dodając gazu na wysokie obroty a następnie bardzo szybko zwolnić pedał sprzęgła
29. W przypadku złamanej kończyny unieruchomisz:
a. wyłącznie najbliższy złamaniu staw
b. samo miejsce złamania
c. miejsce złamania i najbliższe stawy30. Jak zwiększysz bezpieczeństwo podczas takich warunków? (zdjęcie zaśnieżone ulice)
a. używając hamulca awaryjnego
b. używając opon zimowychc. coś śmiesznego
31. Co wolno kierującemu prowadzącemu samochód osobowy na terenie zabudowanym:
a. korzystać ze sprzętu który podaje informację na temat fotoradarówb. odpiąć pasy bezpieczeństwa
c. korzystać z tel. komórkowego który wymaga trzymania słuchawki w ręku
32. Czy znak A-19 informuje nas o silnych podmuchach wiatru:
a. z lewej, prawej stronyb. z przodu, z tyłu
c. tylko z lewej strony
dziękuję wszystkim którzy wrzucali tu swoje pytania

przestrzegam tych co się stąd uczą by brali wiekszość odp z przymrużeniem oka - sprawdzać je z kodeksem itd! dla mnie najpewniejsze były na tym forum pytania i odp tych osób które zdały w 100%. przewertowałam chyba z 10 razy kodeks drogowy zanim znalazłam odpowiedzi na większość pozostałych pytań, uczyłam się też z książki próchniewicza oraz tej z osk no i testy testy testy! IMAGE, CREDO i jakieś jeszcze z internetu. a i dodam, że nie wykorzystałam w pełni swojego czasu bo miałam zapas 13 min do końca egzaminu, jak byłam pewna odpowiedzi to klikałam dalej, filmiki też włączałam szybciej. Najwięcej problemów sprawiły mi pytania 2,3 (niewyraźne) i 8 . treści pytań i odp wiadomo, mogą być troszkę zmienione, ale sens ten sam, udało mi się po dłuższym zastanawianiu wszystko przypomnieć. Życzę samych pozytywnych wyników egzaminów!!!!

)))