Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez adi760303 » poniedziałek 25 marca 2013, 02:00

joanna1schulz napisał(a):drugie pytanie to czy muszę przepuszczać tramwaj zajeżdżający do zajezdni? sądzę, że nie. bo jak on wyjeżdża z zajezdni to my mamy też pierwszeństwo.
Jeżeli tramwaj WYJEŻDZA = włącza się do ruchu i to my mamy pierwszeństwo.
Natomiast, jeżeli WJEŻDZA do zajezdni, znajduje się na drodze tak samo jak my - i nie ważne jaki jest jego kierunek docelowy. Tramwaj ma pierwszeństwo zawsze jeśli mamy do czynienia z skrzyżowaniami równorzędnymi, bądź oznaczonymi znakami. Natomiast jeżeli mamy sygnalizację świetlną i tramwaj PRZETNIE nam drogę (np. mamy zielone razem z tramwajem, my jedziemy prosto, a tramwaj w prawo) to, tramwaj nam ustępuje. :)
Mam nadzieje, że pomogłam.

Nie do końca poprawne rozumowanie. Potwierdzasz fakt że jeżeli tramwaj wyjeżdża z zajezdni, pętli i przecina drogę po której się poruszasz to w takim wypadku to ty masz pierwszeństwo - tramwaj musi ustąpić pierwszeństwa.

Teraz przykład 2 który został poruszony, czyli wjazd tramwaju do zajezdni, pętli itp. to w tym wypadku pierwszeństwo ma tramwaj - fajnie to zostało opisane poniżej - polecam

viewtopic.php?f=3&t=7192&start=30
adi760303

Postprzez miser95 » poniedziałek 25 marca 2013, 17:06

Dziękuje wszystkim użytkownikom tego forum za wrzucanie pytań a także pomoc przy odpowiadaniu na nie !!Zdałem dzisiaj za pierwszym razem :D 5 czy 6 pytań powtórzyło się z tego forum i to właśnie te trudniejsze dlatego warto przeglądnąć cały temat .
Pytania jakie zapamiętałem:
1)Czy podczas wyprzedzania rowerzysty poza trenem zabudowanym trzeba dawać krótko trwałe sygnały dźwiękowe ? TAK
2)Czy na autostradzie można cofać gdy ma się włączone światła awaryjne . NIE
3)Wchodzi babka na przejście dla pierwszych i czy mamy jej ustąpić pierwszeństwa. TAK
4)Jak skutecznie hamować przy systemie ABS?
-pulsacyjnie
-delikatnie naciskać pedał hamulca
-wciskając do końca pedał hamulca>
Sory ale więcej nie pamiętam byłem trochę zestresowany :)
Dla tych którzy wybierają się teraz na egzaminy mam parę rad:
-przeczytać cały temat na tym forum-pytania mocno się powtarzają
-obuć książkę którą dostajecie ok instruktora
-nauczyć się starych pytań
-i chyba najważniejsze to to , aby na egzaminie się nie śpieszyć ,czytać powoli pytani i spokojnie się zastanawiać(ja sam dwa razy nie wiedziałem co zaznaczyć, ale chwile pomyślałem i zaznaczyłem dobrze),z mojej grupy zemną zdał jeszcze jeden facet i m jako jedyni zostaliśmy do końca czasu . Dlatego trzeba pamiętać Gdy człowiek się śpieszy to diabeł się cieszy
PS: na nerwy polecam pare kawałków czkolady
miser95

Postprzez Vanni » poniedziałek 25 marca 2013, 17:15

miser95 napisał(a):1)Czy podczas wyprzedzania rowerzysty poza trenem zabudowanym trzeba dawać krótko trwałe sygnały dźwiękowe ?

Jeżeli nie jest nic napisane o bardzo słabej widoczności, to zdecydowanie NIE.
Obrazek
Vanni

Postprzez makola » poniedziałek 25 marca 2013, 19:43

Vanni napisał(a):
miser95 napisał(a):1)Czy podczas wyprzedzania rowerzysty poza trenem zabudowanym trzeba dawać krótko trwałe sygnały dźwiękowe ?

Jeżeli nie jest nic napisane o bardzo słabej widoczności, to zdecydowanie NIE.

Mnie się też tak zdaje.
makola

Postprzez miser95 » poniedziałek 25 marca 2013, 20:12

Macie racje w pytaniu znajdowało się że jest słaba widoczność.
miser95

Postprzez heinrich » wtorek 26 marca 2013, 14:05

Witam.
Zdawałem dzisiaj egzamin w Krakowie przy ul. Balickiej, system PWPW 1.22.0.3. Pierwsze podejście, wynik 74/74.

To, na co zwróciłem szczególną uwagę (oprócz ładnej blondynki z niebieskimi oczami i bluzką w tym samym kolorze, której niestety zabrakło 2 pkt) zamieszczam poniżej, razem z poprawną odpowiedzią i wyjaśnieniem.

1) Znak ostrzegawczy "Skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po lewej stronie", pod nim tabliczka "90m" i pod nią znak ograniczenia prędkości do 70km/h.
Pytanie: "Czy najbliższego skrzyżowania należy się spodziewać po przejechaniu 150-300m?"
Odpowiedź: "Nie"
Uzasadnienie: Na drodze na której obowiązuje ograniczenie prędkości powyżej 60km/h znak ostrzegawczy informuje o niebezpieczeństwie po przejechaniu 150-300m, jednak w tym przypadku tabliczka pod znakiem podaje dokładną odległość od skrzyżowania.

2) Droga dwukierunkowa bez wyznaczonych pasów ruchu. Rowerzysta dojeżdża do wierzchołka wzniesienia.
Pytanie: "Czy możemy wyprzedzić rowerzystę?"
Odpowiedź: "Tak"
Uzasadnienie: Rower nie jest pojazdem silnikowym, więc w tej sytuacji możemy go wyprzedzić.

3) Zielone światło, ale na skrzyżowaniu stoi policjant plecami do nas.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy wjechać na skrzyżowanie?
Odpowiedź: "Nie"
Uzasadnienie: Taka postawa kierującego ruchem zabrania wjazdu na skrzyżowanie. Sygnały nadawane przez kierującego ruchem mają pierwszeństwo nad sygnalizacją świetlną.

4) -
Pytanie: "Kiedy podczas opadów deszczu występuje największe ryzyko poślizgu?"
Odpowiedź: "Na początku"
Uzasadnienie: Bo tak.

5) 3 znaki, pierwszy to "B-3: zakaz wjazdu pojazdów silnikowych, z wyjątkiem motocykli jednośladowych"
Pytanie: "Który znak zabrania wjazdu samochodowi osobowemu z przyczepą lekką?"
Odpowiedź: "A"
Uzasadnienie: Samochód osobowy z przyczepą lekką jest dalej samochodem osobowym, a ten znak zakazuje wjazdu m.in. samochodom osobowym. Nad innymi odpowiedziami się nie zastanawiałem, bo ta była na pewno poprawna. Podchwytliwa była chyba odpowiedź ze znakiem "B-7: zakaz wjazdu pojazdów silnikowych z przyczepą" - ten znak nie dotyczy pojazdów z przyczepą jednoosiową, czyli lekką.

6) Droga poza obszarem zabudowanym, dwujezdniowa, dwa pasy ruchu w każdym kierunku.
Pytanie: "Jaka jest maksymalna dopuszczalna prędkość na tej drodze?"
Odpowiedź: "b - 100km/h"
Uzasadnienie: Na takiej drodze jest takie ograniczenie.

7) Ładna pogoda, idealna przejrzystość powietrza, bardzo dobra widoczność i... znak ostrzegawczy "A-32: oszronienie jezdni" ;)
Pytanie: "Czy za tym znakiem na drodze należy spodziewać się oszronienia jezdni?"
Odpowiedź: "Tak"
Uzasadnienie: Znak wyraźnie informuje nas o mogącym występować oszronieniu jezdni, więc należy się tego spodziewać.

Jeszcze parę ogólnych wskazówek - wszystkie pytania z wyjątkiem 1) były już na tym forum. System egzaminowania wbrew temu co wcześniej czytałem jest bardzo przejrzysty, a pytania w większości są jednoznaczne, chociaż należy się dobrze zastanowić przed wybraniem ostatecznej odpowiedzi. Filmiki są dobrej jakości, duże i dobrze widoczne. Zdarzają się pytania podchwytliwe, ale tak jak pisałem - po zastanowieniu odpowiedź z reguły jest jasna. Mimo to, jest całkiem prawdopodobne że nie czytając wcześniej pytań na tym forum nie zdałbym tego egzaminu, dlatego dziękuję za pomoc i odwdzięczam się w miarę możliwości ;) Przy okazji - sporo pytań na forum jest przekręconych albo niedokładnie "skopiowanych" przez co czasami wydają się tutaj dwuznaczne.

Jeszcze jedna ważna sprawa - przy pierwszych 20 pytaniach na prawdę nie polecam przechodzić do kolejnego pytania przed upływem czasu. W dwóch wypadkach w ostatnich kilku sekundach zmieniłem odpowiedź po głębszym przeanalizowaniu sytuacji. Większość osób które przechodzą przed upływem czasu do kolejnego pytania, po prostu oblewa egzamin (w sumie i tak większość oblewa:D ale mimo to dobrze radzę nie przechodzić do kolejnego pytania przed upływem czasu).

Jeśli macie jeszcze jakieś pytania proszę pisać tutaj lub na PW.
Pozdrawiam,
Sebastian
heinrich

Postprzez Borys_q » wtorek 26 marca 2013, 14:35

4) -
Pytanie: "Kiedy podczas opadów deszczu występuje największe ryzyko poślizgu?"
Odpowiedź: "Na początku"
Uzasadnienie: Bo tak.

W pierwszej fazie deszczy jezdnia pokryta jest mieszaniną wody kurzu i innego paskudztwa którym była jezdnia pokryta przed deszczem. Taka mieszanka jest dużo bardziej śliska niż sama woda, która zostaje jak deszcz padający jakiś czas zmyje z jezdni większość zabrudzeń.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez puzia » wtorek 26 marca 2013, 17:08

Dzisiaj zdawałam test w Krakowie. Pytania nawet proste, z zapamietanych to:
- filmik rowerzysta przejeżdżający przez przejscie dla pieszych i czy powinnienes użyć sygnału dźwiękowego
- filmik i dzieci stojące z dorosłymi na przejsciu dla pieszych i 2 pytania z tego samego filmiku czy należy zwolnić prędkość i czy należy zachować szczególną ostrożność
-był znak "teren zabudowany" i pytanie czy ten znak rozpoczyna teren zabudowany?
-była autostrada i pytanie ile może jechać samochód z przyczepka po tej drodze
-co należy zrobić gdy nie posiadasz jałowej gazy : nic nie robic ; czekać na karetke czy użyć odzieży poszkodowanego
- zdjecie policjanta trzymającego reke ku górze i pytanie czy można wjechać na skrzyżowanie(dyskusyjne)
Ja rozwiązywałam testy z dziennika gazety prawnej i zdałam za pierwszym razem ;D dużo pytań powtórzyło mi się z tych testów ;d
puzia

Postprzez DamianL » wtorek 26 marca 2013, 18:03

70/74 WORD Białą Podlaska

Zdałem głównie dzięki temu forum więc spłacam dług wdzięczności , polecam wrzucać pytania dla innych , nie bądźcie egoistami którzy tylko korzystają .
Pytań wiele pojawiło mi się z tego forum więc nie będę ich drugi raz zamieszczał , niektóre bardzo banalne niektóre dziwne , zamieszcze te których nie było i są trudniejsze :

1. jaki znak zabrania wjazdu samochodom ciężarowym o masie nie przekraczającej 3,5t - pytanie dziwne i za 3pkt ^^ .
<znaki zakazu z takimi logami w środku jak to można tak nazwać, wiecie o co chodzi :) >
-zakaz wjazdu ciągnikiem rolniczym
-zakaz wjazdu samochodem osobowym
-zakaz wjazdu samochodem ciężarowym
Zaznaczyłem że samochodami osobowymi ale jednak było ciężarowymi - głupi błąd myli te 3,5t

2. co może powodować złe działanie pasa bezpieczeństwa nie sprawdzanie jego przeznaczenia .
-pas który jest poniżej odcinka szyjnego
-pas jest skręcony
-pas jest napięty
troche mylące ale na szczęście dopatrzyłem że jest poniżej :)

3. Dużo przecinających się torów tramwajowych , czy w tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność ?
Tak

4.Było mnóstwo pytań o szczególną ostrożność a mało o skrzyżowaniach np. tylko jedno z łamanym pierwszeństwem przejazdu.

Na prawdę trzeba dużo się uczyć , nie wystarczy tylko przeczytać książkę i chodzić na wykłady to tylko połowa sukcesu .
Kodeks drogowy przeczytać ! I zobaczycie jakie to przyjemne uczucie zobaczyć słowo egzamin: POZYTYWNY :D
Rozpoczęcie 03.01.13
Egzamin wewnętrzny : 20.03.13
Egzamin Państwowy teoretyczny : 28.03.13
Egzamin praktyczny : 11.04.13
DamianL

Postprzez tricolour » wtorek 26 marca 2013, 19:46

Częstochowa. 73/74. Podejście pierwsze.

Straciłam jeden punkt. Nie jestem pewna, gdzie, ale zdaje mi się, że w pytaniu o to, czy użycie sygnału dźwiękowego jest w podanej sytuacji zabronione... Filmik, teren zabudowany, poruszam się drogą z pierwszeństwem przejazdu. Zdawało mi się, że nic na tej drodze się nie działo, po prawej chodnikiem poruszał się jakiś pieszy... Aż tu nagle w ostatniej sekundzie (czy tam w jej granicach) z dość dużą szybkością z prawej strony wyjechał samochód. Nie jestem pewna, czy się zatrzymał przed jezdnią, którą się poruszałam, czy na nią wjechał... Ja w każdym razie poruszałam się w moim odczuciu bardzo wolno, toteż sygnału mogłabym użyć, jeśli byłaby to sytuacja, która bezpośrednio zagrażała życiu... Sądzę, że pytanie to było za jeden punkt, bo użycie klaksonu raczej nie ma wielkiego znaczenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego...

Inne pytania, które pamiętam nie były specjalnie trudne.

Na pewno pamiętam moje pierwsze pytanie. Nie byłam jeszcze zbyt przyzwyczajona do interfejsu programu (całkiem ładny) i do formy egzaminu, toteż zafascynowała mnie całkiem niezła jakość zdjęcia i skupiłam się tylko na znakach pionowych... Pytanie dotyczyło skręcania w lewo, czy można (bądź nie, nie jestem pewna) wykonać ten manewr na najbliższym skrzyżowaniu. Zdjęcie. Zakaz zawracania zaraz na początku kadru dodatkowo powtórzony w oddali, przy sygnalizacji (o ile się nie mylę).

Pytanie o maksymalną prędkość dla samochodów osobowych na autostradzie. [Zdjęcie znaku drogowego 'Autostrada' (czy jak to się zowie)]

Pytanie o światła przeciwmgłowe tylne (do ilu metrów musi zmniejszyć się widoczność, byśmy mogli je włączyć). [Zdjęcie albo w ogóle niczego tu nie było...]

Pytanie o to, do czego użyjemy opatrunku uciskowego (krwotoki). [Zdjęcie apteczki]

Pytanie o to, kogo nie dotyczy ograniczenie prędkości do 40 km/h z tabliczką dla ciężarówek powyżej 3,5 tony i ciągników (nie dotyczy samochodów osobowych). [Zdjęcie znaku z tabliczką]

Czy ustąpisz pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z pętli po Twojej prawej stronie? {Nie, bo włącza się do ruchu.} [Filmik]

Kiedy należy wymienić oponę? Kiedy bieżnik ma co najmniej 1,5 mm.

Policjant obrócony bokiem z wyciągniętymi horyzontalnie rękoma. Czy mogę wjechać na skrzyżowanie? Tak. (Nie jestem pewna, czy to pytanie było tak sformułowane czy o zabronienie mi wjazdu.) [Zdjęcie]

Pytanie o prawidłowe ustawienie zagłówka. Trzy zdjęcia. Pierwsze prawidłowe (równo z głową). Zagłówek na drugim i trzecim zdjęciu ustawiony o wiele, wiele za wysoko/nisko. Odpowiedzi można byłoby się domyśleć nawet, gdyby się nie wiedziało, jak ten zagłówek ma być ustawiony.

Czy, gdy zawracasz, występuje punkt kolizyjny z tramwajem? Tramwaj naprzeciw nas, sygnalizacja bezkolizyjna do skrętu w lewo i zawracania. Nie.

Czy można zawracać? Sygnalizacja bezkolizyjna do skrętu w lewo (tylko), na pasie, po którym się poruszam również strzałka w lewo. Nie.

Filmik. Jedziemy samochodem, po prawej stronie jezdni, a może raczej pomiędzy jezdnią a poboczem leży człowiek. Czy w tej sytuacji należy zatrzymać się i wezwać służby ratownicze? Tak.

Nie pamiętam wielu pytań, a i nie miałam jakichś specjalnie trudnych czy takich, które by się tu nie pojawiły (tak myślę, że już się tu powtórzyły te, które miałam, przynajmniej w części), więc się więcej nie wysilam i nie staram się przypomnieć, co miałam na teście. Gdyby coś sprawiło mi wielką trudność, na pewno bym to zapamiętała. Wiem, że przy jednym zadaniu się trochę zagapiłam i nie zdążyłam przeczytać treści przed wyświetlaniem filmiku (co było błędem). Miało to miejsce po tamtym pytaniu z sygnałem dźwiękowym... Cóż mogę powiedzieć? Najlepiej zachować spokój, podejść do testu, kiedy jest się zrelaksowanym i nie myśleć o poprzednich pytaniach i ewentualnych błędnych odpowiedziach, kiedy widzimy już treść kolejnego pytania! Powodzenia!

EDYCJA
Coś jeszcze mi się przypomniało.

1. Jedziesz drogą w terenie zabudowanym, linia przerywana, przed Tobą porusza się jedno auto... I tak przez prawie cały filmik, ale na końcu Twoim oczom okazuje się przejście dla pieszych i samochód przed Tobą zatrzymuje się, by ustąpić pieszemu. Pytanie: czy w tej sytuacji możesz wyprzedzać? Nie.
Wiecie, ten filmik jest chyba strasznie podobny do tego w egzaminie próbnym (zresztą pytanie o prędkości maksymalnej na autostradzie miałam identyczne co na próbnym przed egzaminem, a raczej wymagano ode mnie tej samej wiedzy, bo warianty były inne [trzy podane prędkości, chyba 140, 150 i 160 km/h]).
2. Pytanie: czy w tej sytuacji podejmiesz dalszą jazdę bez brania pod uwagę zachowania pijanego pieszego? Filmik: mamy bodajże zielone światło, jakiś mężczyzna kiwa się przed przejściem, śmiesznie to nawet wyglądało, w każdym razie w takiej sytuacji trzeba wiedzieć, że zawsze może wejść na te pasy (jest od nich o krok dosłownie)...
3. Co należy zrobić podczas mgły? Włączyć światła przeciwmgłowe (nie pamiętam czy przednie, czy tylne, ale pozostałe odpowiedzi od razu wykluczyłam).
4. Która kategoria uprawnia do kierowania samochodem osobowym i przyczepą lekką? (warianty: B1, B, B+E, prawidłowa odpowiedź to B oczywiście)

Z zasłyszanych:
Znak 'Zmiana pierwszeństwa', na tym samym też znaku symbol skrzyżowania równorzędnego. Pytanie: 'Czy za tym znakiem będą występowały znaki określające pierwszeństwo przejazdu'? Nie, ponieważ nowa zasada pierwszeństwa pokazana jest już przez ten znak.
Ostatnio zmieniony środa 27 marca 2013, 10:23 przez tricolour, łącznie zmieniany 5 razy
tricolour

Postprzez Adamovskyyy » wtorek 26 marca 2013, 21:58

Dziś kolejna próba niestety nieudana:

Pytania, proszę o weryfikację

1.Czy przy omijaniu tej przeszkody należy zachować szczególną ostrożność.
Samochód przejeżdza obok mostu/wiaduktu, czysto na drodze na ścianie mostu znak:Obrazek
TAK/NIE

2.Czy w tunelu (pusto na drodze) dopuszcza się jazdę środkowym pasem Są trzy pasy, my jedziemy środkowym.
TAK/NIE

3.Zachowanie pieszego wchodzi na apsy przed nami, ale patrzy w drugą stronę, czy należy użyć sygnału dźwiękowego?
TAK/NIE

4.Czy w tej sytuacji zabrania się skrętu w prawo, nawet jeśli nie utrudni on ruchu innym pojazdom? Przed nami stoi policjant przodem do nas i trzyma dwie ręce w górze na boki.Obrazek
TAK/NIE

5.I ostatnie dyskusyjne zakaz wjazdu samochodem powyżej 3,5 t i na pewno to mam źle choć dałem C
A-Obrazek
B-Obrazek
C-Obrazek
???

Pozdrawiam
Teoria WORD 02.04.2013 POZYTYWNY 72/74
Praktyka WORD 18.04.2013 (?)
Adamovskyyy

Postprzez smietanka » wtorek 26 marca 2013, 23:13

mam jutro egzamin o 7;30 i chciałabym odpowiedź na jedno pytanie :)

Czy po znieczuleniu miejscowym można prowadzić samochód?
07-01-2013 - rozpoczęcie kursu w MOBILE Polkowice
02-02-2013 - pierwsza jazda
14-03-2013 - ostatnia jazda
27-03-2013 - egz. teoretyczny [wynik pozytywny 70/74]
22-04-2013 - egz. praktyczny [wynik pozytywny] =)
smietanka

Postprzez inkryminacja » wtorek 26 marca 2013, 23:57

Ja dziś niestety poległam, do szczęścia zabrakło mi jednego punktu. Jakoś szczególnie nie rozpaczam, termin egzaminu łączonego dostałam na najbliższy piątek, więc błyskawicznie. Raz kozie śmierć :-) Najgorsze jest to, że sporo pytań jest niedoprecyzowanych, ''wolna interpretacja" mne zgubiła.

Nie mam dokońca pomysłu na czym oblałam, prawdopodobnie, chodziło o to, że szukałam haczyków, których nie było. Denerwujący jest fakt, że niektóre pytania zupełnie z kapelusza . W głowie pozostała mi nieliczna część.

1.Czy na placu bez wyznaczonego chodnika i jezdni nalezy ustąpić pierwszeństwa pieszemu ?

zaznaczyłam, że tak ale nie jestem tego pewna, kodeks mówi, że wrazie braku chodnika należy poruszać sie blisko prawej krawędzi jezdni ustępując pierwszeństwa pojazdom, ale pytanie wskazuje, że jezdni również nie ma, więc jaki przepis to reguluje ?

2.Jeśli prędkość wzrośnie 2-krotnie to droga hamowania wydłużył się:
a 2-krotnie
b 4-krotnie
c 10-krotnie

tutaj szczerze nie mam pojęcia, zaznaczyłam 4-krotnie, ale z fizy jestem noga :-)

3. W jaki sposób przeprowadzisz resuscytacje u dziecka w wieku przedszkolnym ?

była tylko jedna opcja z 5 oddechami ratowniczymi i była na bank poprawna.

4. Dotyczyło hamowania przed przeszkoda z systemem ABS , oczywiście wduszamy do końca i nie puszczamy.

5. Czy alkohol ogranicza pole widzenia ?

zaznaczyłam tak, raczej poprawnie.

kilka pytań o skrzyżowania, wyprzedzanie z prawej strony, odczuwalne skutki zużycia amortyzatorów,

samochód jedzie na drodze dwujezdniowej z dwoma pasami w jednym kierunku, lewym pasem, czy zajmuje właściwy pas ?

zaznaczyłam nie , gdyż powinniśmy jechać prawym pasem.

jutro dodam resztę, prosiłabym o interpretację powyższych.
Rozpoczęcie kursu: 02.01.2013
Egzamin wewnętrzny: 26.02.2013, teoria: 71/74
Teoria WORD #3: 02.04.2013 74/74
Praktyka WORD #2: 22.05.2013 Plac (+) Miasto (+)
inkryminacja

Postprzez Nela1990 » środa 27 marca 2013, 09:00

Adamovskyyy napisał(a):Dziś kolejna próba niestety nieudana:

Pytania, proszę o weryfikację

1.Czy przy omijaniu tej przeszkody należy zachować szczególną ostrożność.
Samochód przejeżdza obok mostu/wiaduktu, czysto na drodze na ścianie mostu znak:Obrazek
TAK/NIE

2.Czy w tunelu (pusto na drodze) dopuszcza się jazdę środkowym pasem Są trzy pasy, my jedziemy środkowym.
TAK/NIE

3.Zachowanie pieszego wchodzi na apsy przed nami, ale patrzy w drugą stronę, czy należy użyć sygnału dźwiękowego?
TAK/NIE

4.Czy w tej sytuacji zabrania się skrętu w prawo, nawet jeśli nie utrudni on ruchu innym pojazdom? Przed nami stoi policjant przodem do nas i trzyma dwie ręce w górze na boki.Obrazek
TAK/NIE

5.I ostatnie dyskusyjne zakaz wjazdu samochodem powyżej 3,5 t i na pewno to mam źle choć dałem C
A-Obrazek
B-Obrazek
C-Obrazek
???

Pozdrawiam
Egzamin teoretyczne zdany 74 punkty - WORD Bemowo - 22.03.2013
Nela1990

Postprzez inkryminacja » środa 27 marca 2013, 10:46

Kolejne z pytań:

-Czy kierujący wymusił na pieszym pierwszeństwo ?

Dla mnie kontrowersyjne pytanie, idzie sobie facet, zatrzymuje się przed przejściem nie mając zamiaru wejść, bo widzi że auto znajduje się w bliskiej odległości od przejścia. I tu już hulaj dusza, siedź w głowie autora pytania ...

Zaznaczyłam NIE i prawdopodobnie tutaj pierwsze 3 punkty poszły na spacer.

- Mamy znak A-32 (oszronienie jezdni). Pytanie, czy znak ostrzega przed możliwością wpadnięcia w poślizg na wilgotnej nawierzchni ?

Odpowiedź poprawna NIE, bo z definicji znaku wynika inaczej.

- Skrzyżowanie, na sygnalizatorze zielone światło, w oddali stoi bokiem policjant, czy możemy na skrzyżowaniu skręcić w prawo ?

Zaznaczyłam TAK.

- Skrzyżowanie równorzędne, po naszej prawej jedzie rowerzysta, czy musimy ustąpić mu pierwszeństwa ?

TAK - reguła prawej strony.

- W jakiej odległości od samochodu na autostradzie należy ustawić trójkąt ?

100m

- Czy w przypadku zepsucia się samochodu na autostradzie należy użyć świateł awaryjnych ?

TAK

- Czy stojąc na nieoświetlonej drodzy w nocy powinniśmy włączyć wszystkie światła dostępne w pojeździe ?

NIE

-Czy możemy wjechać między kolumnę rowerów ?

NIE

Było jeszcze coś z przejazdem kolejowym, ale dokładnie nie pamiętam sensu pytania.

Edit
-Dojeżdżamy do znaku STOP, gdzie powinno nastąpić zatrzymanie ?
przed znakiem
za znakiem
przed linią bezwzględnego zatrzymania - poprawna

-Jak powinien być ustawiony zagłowek ?
równo z czubkiem głowy
niżej od czubka głowy
powyżej czubka głowy - o ile dobrze pamiętam 2,5 cm wyżej
Ostatnio zmieniony środa 27 marca 2013, 11:00 przez inkryminacja, łącznie zmieniany 1 raz
Rozpoczęcie kursu: 02.01.2013
Egzamin wewnętrzny: 26.02.2013, teoria: 71/74
Teoria WORD #3: 02.04.2013 74/74
Praktyka WORD #2: 22.05.2013 Plac (+) Miasto (+)
inkryminacja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy