Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez szofer80 » niedziela 13 listopada 2011, 13:36

Absolutnie zabrania części uprawnień nie można porównać ze zmianą dopuszczalnej prędkości (pomijając to że w tym konkretnym przypadku zmiana prędkości na autostradzie działała na korzyść bo została zwiekszona) ."Jeśli zmiana prawa działa na niekorzyść to prawo nie działa wstecz" nie znam sie na tym dokładnie ale mam przeczucie graniczące z pewnością że kazdy kto już jeździł danym typem pojazdów będzie mógł nim jeździć dalej.

Lex retro non agit

Lex retro non agit – jedna z zasad prawa, rozpowszechniona w Polsce jako pochodząca z prawa rzymskiego – prawo nie działa wstecz, określana również jako zasada nieretroaktywności prawa (retroactio – wsteczna moc obowiązywania aktu normatywnego). W istocie prawnicy rzymscy stosowali zasadę nieretroaktywności, jednak nie ukuli jej jako paremii. Po raz pierwszy w Polsce użył jej Stanisław Wróblewski w „Zarysie wykładu prawa rzymskiego” z 1916 roku. "Lex retro non agit" jest jedną z najczęściej stosowanych paremii wśród polskich prawników. W innych krajach nie jest znana, nie występuje nawet w słownikach specjalistycznych[1].

Znaczenie paremii

Ustawodawca nie może ustanawiać przepisów prawa, które wiązałyby skutki prawne ze zdarzeniami prawnymi mającymi miejsce w przeszłości. Prawo musi być przewidywalne i budzić zaufanie a podmiot prawa musi mieć pewność, że w danej sytuacji postępuje zgodnie lub niezgodnie z obowiązującym prawem.

W prawie polskim zasadę tę wyraża np. art. 3 k.c.: Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu.

Odstępstwa i wyjątki

Zdarza się jednak, że prawo dopuszcza retroaktywność przepisów, gdy zmiana prawa związana jest z korzyściami lub nagrodami (np. art. 4 § 1 k.k.). Bezwzględnie niedopuszczalne jest natomiast stosowanie surowszego prawa (lex severior retro non agit).
Ostatnio zmieniony niedziela 13 listopada 2011, 14:22 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Pomarancza » niedziela 13 listopada 2011, 14:16

No to nie ma czym się martwić, tak czy tak będę samochodem jeździć, a co do przypadku kolegi to nie wiem jak będzie, bo on zaczyna kurs zaraz przed nową ustawą, a więc jazdy będzie miał już pewnie po wprowadzeniu ustawy, a więc możliwe, że jazdy miałbyś już quadem, ale musisz się dokładnie dowiedzieć ;]
Pomarancza

Postprzez szofer80 » niedziela 13 listopada 2011, 14:19

Przypadek kolegi jest niezgodny z prawem powienien mieć możliwość dokończenia kursu i egzaminu na starych zasadach.

cytat:
".....możliwe, że jazdy miałbyś już quadem....."

czterokołowy quad to motocykl czterokołowy, prędzej wsadzą go w szajowóz albo wózek golfowy z normalną kierownicą, osobiście jakbym miał wybierać to bym wybrał bobcat-a ;)
szofer80

Postprzez djb11 » niedziela 13 listopada 2011, 15:05

Tzn ustawodawca musi przewidywać różne opcje, bo np jeżeli zapiszę się 2 lutego, do 12 mam 10 dni, więc wystarczyłoby, żebym jeździł po 3 godziny dziennie i co wtedy? Wg mnie nawet jeśli zapiszę się 11 to ustawodawca musi brać pod uwagę aspekt czysto teoretyczny, tzn, że np od 11 do 12 lutego mogę wyjeździć 24 godziny, czyli 90% jazd :) a więc quady powinni dawać tym, którzy zapiszą się nie kurs po 12, żeby nie robić galimatiasu.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 listopada 2011, 15:25 przez djb11, łącznie zmieniany 1 raz
djb11

Postprzez szofer80 » niedziela 13 listopada 2011, 15:12

Widać wyraźnie że próba zabrania częsci uprawnień spowodowała że będziemy mieli kierowców dwóch kategorii w ramach jednej kategorii, cóż teraz trzeba będzie tak pokombinować i znowu zmienić prawo żeby wszyscy odnieśli korzyści i jednocześnie było bezpieczniej. Czyli kat B1 jako kategoria eksperymentalna z definicji wykorzystująca cały okres swego trwania (16-18lat) do nauki powinna udostępniać młodym kierowcom każde auto segmentu A (o mocy nie przekraczającej 40kW i masy 850kg) w obecności osoby współodpowiedzialnej tj.dorosłej posiadającej prawo jazdy conajmniej 10 lat.
Ostatnio zmieniony niedziela 13 listopada 2011, 15:24 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez djb11 » niedziela 13 listopada 2011, 15:24

I tu się z Tobą zgadzam, ale wracając, to to ja mam mylne pojęcie odnośnie tego co napisałem wyżej, czy powinno tak być?
djb11

Postprzez szofer80 » niedziela 13 listopada 2011, 15:32

Na to pytanie już wczesniej odpowiedziałem każdy kto zacząłem przed zmianami powinien robić po staremu bez wyjątków.
szofer80

Postprzez Pomarancza » niedziela 13 listopada 2011, 20:06

Tak więc panowie uważam, ze można stwierdzić iż media za bardzo nagłośniły tą sprawę i nie ma się co przejmować, bo jeżeli przepis wszedłby w takiej formie jak piszą media, to nie należy się przejmować i jeździć normalnie samochodem do masy 550kg, a w razie kontroli odmówić mandatu i skierować sprawę do sądu. Jeżeli rzeczywiście w konstytucji jest zapisane, że prawo nie działa wstecz to nic nam nie grozi, bo konstytucja jest najważniejszym dokumentem, a dopiero w dalszej pozycji są przepisy ruchu drogowego ;]

A co do kolegi to jeżeli pan z OSK mówi ci że będzie możliwość to raczej tak będzie, a jeżeli okaże się, że nie to raczej dowiesz się o tym przed zapisem ;] należy czekać i tyle
Pomarancza

Postprzez djb11 » niedziela 13 listopada 2011, 21:03

Wg mnie media właśnie olały tą sprawę. Gdzie w telewizji/radiu słyszałeś o zmianach w b1? No właśnie....
djb11

Postprzez Elfik » niedziela 13 listopada 2011, 21:51

Media to nie tylko TV czy radio :D Niby skąd taki zamęt? Z internetu :wink: Rzeczywiście nie mamy się czym przejmować bo większość rzeczy które jest umieszczana to fake. Z tego co zaobserwowałem to jeden z serwisów motoryzacyjnych umieścił tą informację o zmianach a TVN-y24 itp. powołując się na niego opisały sprawę w takiej formie, żeby zupełnie wzbudzić zainteresowanie.
Elfik

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 18:20

A więc tak jak obiecałem zadzwoniłem do wspomnianego OSK i gość powiedział, że już sam nic z tego nie rozumie i że póki co nic nie wiadomo, jedyne gdzie dzwonić to do sejmu lub senatu, bo oni dają rozporządzenie. A rozmowę podsumował tym, że niby prawo nie działa wstecz, cytuje: "ale to jest Polska". Póki co nic nie wiadomo.

A ja ze swojej strony radziłbym się wstrzymać do lutego osobom, które noszą się z zamiarem zapisania się na b1, bo być może wywalicie pieniądze w błoto (ale to taka moja luźna dygresja)
djb11

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 14 listopada 2011, 19:54

Ostatnio napisałem do kierownika odzdziału egzaminowania WORD w Łodzi, donośnie tych reform i to odpowiedź którą otrzymałęm:

Witam

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawo jazdy kategorii B1 uprawnia do
kierowania pojazdami samochodowymi trój- lub cztero- kołowymi o masie
własnej do 550 kg. Od 11.02.2011r wspomniane prawo jazdy będzie uprawniało
do kierowania czterokołowcem oraz będzie obejmowało kategorię AM prawa jazdy
(motorowery). Obecnie są przygotowywane przez Ministerstwo Infrastruktury
projekty rozporządzeń w sprawie szkolenia, egzaminowania oraz wyminany praw
jazdy.

Łączę Pozdrowienia

Kierownik Oddziału Egzaminowania
WORD w Łodzi

Jarosław Czwajda

Z tej odpowiedzi, ze chyba lipa ;/

Już odpisałem do pana z WORDU, czy mają prawo odebrać mi zdobyte uprawnienia i że prawo nie może działąć wstecz na niekorzyść obywatela.. zobaczymy co napisze..

Zaniosę tą odpwoiedź mojemu instruktorowie zobaczymy co powie
Pomarancza

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:08

To na całe szczęście nie zależy od pana z WORD`u w Łodzi....póki co o losach tej kategorii podejrzewam, że nie mają pojęcia nawet ludzie, którzy de facto zajmują się wdrażaniem zmian w tej kategorii (myślę tu o ministerstwie infrastruktury) więc nie panikujmy. A pan instruktor powie Ci pewnie to samo co dzisiaj mnie - że pytania należy kierować do sejmu i senatu :)
djb11

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:20

Tak więc e-mail wysłany na pocztę senatu i sejmu no i do ministerstwa infrastruktury :D zobaczymy czy odpowiedzą..
Pomarancza

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:24

Oni mają w du*ie nas - zwykłych śmiertelników...."Ustawodawca nie może ustanawiać przepisów prawa, które wiązałyby skutki prawne ze zdarzeniami prawnymi mającymi miejsce w przeszłości. Prawo musi być przewidywalne i budzić ZAUFANIE, a podmiot prawa musi mieć pewność, że w danej sytuacji postępuje zgodnie lub niezgodnie z obowiązującym prawem.

W prawie polskim zasadę tę wyraża np. art. 3 k.c.: Ustawa nie ma mocy wstecznej, chyba że to wynika z jej brzmienia lub celu. - Gdzie to zaufanie?
djb11

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy