TESTY - Nielogiczne pytania ... teoria

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Którą odpowiedź wybierasz?

A
2
5%
B
1
3%
C
30
81%
AB
0
Brak głosów
AC
1
3%
BC
3
8%
ABC
0
Brak głosów

Liczba głosów : 37

Postprzez Joter » czwartek 10 czerwca 2010, 22:08

kolszak napisał:
...ustawodawca zapomniał zdefiniowac w przepisach terminu "jezdnia jednokierunkowa"

Ustawodawca zdefinował kierującego pisząc, że jest to m.in. osoba jadąca wierzchem. Nie zdefiniował, co to jest jazda wierzchem, a przecież wszyscy wiedzą o co chodzi.
Joter

Postprzez BlueDevil » czwartek 10 czerwca 2010, 22:11

kolszak napisał(a):
BlueDevil napisał(a):odp C,
ja nie widze zadnych kontrowersji, co do brednia ze wjedzie pojazdowi 3 w tyl?? co on sie nie porusza wogole, zreszta w odp jest slowo "moze"

Hm. Widze zupełnie odwrotnie aż musialem sie tu zarejestrować (robie B+E).

a ja kolego widze ze na jezdni jednokierunkowej nie potrzebuje zadnych 3 pasow, i powtarzam to pytanie nie ma zadnych kontrowersji
BlueDevil

Re: TESTY - Nielogiczne pytania ... teoria

Postprzez Tomek_ » piątek 11 czerwca 2010, 00:18

C jest prawidłowa.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez raistx81 » piątek 11 czerwca 2010, 10:00

Dobra chciałbym zrobić podsumowanie tego tematu ...

Wyprzedzanie z prawej strony jest dozwolone :
- na jezdni jednokierunkowej,jeżeli są co najmniej dwa wyznaczone pasy ruchu (to takie uzupełnienie do tego co koledzy pisali wcześniej)
- na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa wyznaczone pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy wyznaczone pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Obrazek

na powyższym rysunku jest również tablica E-17a z napisem "Rudnik"co oznacza wjazd do miejscowości Rudnik ale nie do obszaru zabudowanego.

Kolszak jak najbardziej ma rację pisząc
kolszak napisał(a):No teraz tylko pytanie jak interpretujecie rysunek. Bo jesli pas zieleni dzieli droge na dwie jezdnie o dwóch pasach każda to zadna odpowiedz nie jest prawidłowa, Jeśli zaś ten pas zieleni ma sie tu nijak to wtedy mamy 4 pasy można tak wyprzedzić

ponieważ brak znaku Obrazek oraz brak jakichkolwiek pojazdów za pasem zieleni sugerujących nam czy to jezdnia jedno czy dwu kierunkowa

P. napisał(a):Ile sensu miałoby rozdzielanie dwóch dwukierunkowych jezdni pasem zieleni? :)
Sensu raczej żadnego ale w tym kraju wiele rzeczy nie ma sensu co automatycznie nie wyklucza ich istnienia - niestety.

Ja jednak zakładam (chociaż nie ukrywam powodem mojego założenia jest to żeby to pytanie miało odpowiedź) , że jezdnia po której poruszają się pojazdy 1,2,3 jest jednokierunkowa ... i że jezdnia za pasem zieleni jest również jednokierunkowa (w przeciwnym kierunku) czyli wedle tego co napisałem powyżej pojazd 1 faktycznie może wyprzedzić pojazd 2 z prawej strony ponieważ porusza sie po jezdni jednokierunkowej z 2 pasami ruchu a tablica E-17a ma być "podpuchą".I dlatego BlueDevil miał rację pisząc
BlueDevil napisał(a):a ja kolego widze ze na jezdni jednokierunkowej nie potrzebuje zadnych 3 pasow, i powtarzam to pytanie nie ma zadnych kontrowersji

Kolszak dzięki za słowa poparcia ale definicja jezdni jednokierunkowej - faktycznie jak pisał Joter - to takie trochę masło maślane albo mokra woda

a i Lith wedle mnie to pytanie wymaga wyobraźni - której mi tym razem zabrakło - ponieważ dałem się nabrać na odległości pomiędzy pojazdami 2,3 nie biorąc pod uwagę prędkości jak pisał Tristan.

Konkluzja:
Pytanie owszem jest "podpuchą" aczkolwiek odp C jest dla mnie oczywista i coraz mniej kontrowersyjna.
Obrazek
raistx81

Postprzez scorpio44 » sobota 12 czerwca 2010, 18:07

raistx81 napisał(a):tablica E-17a ma być "podpuchą".

Jaką znowu podpuchą? :shock: A co ma ona ma w ogóle do rzeczy?

raistx81 napisał(a):Pytanie owszem jest "podpuchą"

Skoro w końcu pojąłeś, o co kaman, to dlaczego się upierasz, że całe to pytanie również jest podpuchą? :D
scorpio44

Postprzez raistx81 » niedziela 13 czerwca 2010, 09:39

wszystko jest napisane w poscie powyzej
bardziej po polsku nie potrafie ... wybacz
Obrazek
raistx81

Postprzez lewoskrzydlowy » środa 16 czerwca 2010, 01:53

Zwróćcie uwagę, że przy rozwiązywaniu testów, gdzie mamy kilka pojazdów, to w konkretnej chwili patrzymy tylko na te pojazdy, o które jest pytanie.

Więc jeżeli tutaj się pyta czy pojazd x może wyprzedzić pojazd y z prawej strony... to nie interesuje nas jakikolwiek inny pojazd na tej drodze :)
To samo jest z krzyżówkami.
lewoskrzydlowy

Postprzez jacek1861 » środa 30 czerwca 2010, 16:59

nie rozumiem co to za trudnosc, odpowiedz C jest tu ewidentna, nie widze tu zadnych haczykow itp.
Drogowskazy mogą zrobić z szosy labirynt. -Stanisław Jerzy Lec
jacek1861

Postprzez pasztet77 » czwartek 01 lipca 2010, 15:18

A dla mnie takze to pytanie jest dziwne.
Chyba twórca pytania z góry przyjął taktyke zmyłkową ... dlatego te pojazdy sa tak blisko siebie ( przecież mogli je narysować nieco dalej )
pasztet77

Postprzez Gelo » czwartek 01 lipca 2010, 22:48

Aż chciałem dziś założyć taki sam temat... to pytanie jest strasznie mylące i bezsensowne... Pewnie dlatego twórcy dali takie oczywiste - , A B ,żeby została tylko ta ostatnia,podchwytliwa odpowiedz.Innego wyboru nie ma. Myślę,że po to jest to pytanie. Prosta droga eliminacji, na podstawie znajomości przepisów.A nawet jak są sytuacje których przepisy nie do końca rozstrzygają , wybieramy najwłaściwsza odpowiedz.
Gelo

Postprzez zdawanieprawka147 » czwartek 01 lipca 2010, 23:37

Jest takie pytanie
nie powiem Wam jaki to jest numer, bo ja robię pytania z płyty i tutaj jest chyba inaczej.
Ale pytanie brzmi następująco:
1. Ten migający sygnał ( jest zapalone czerwone światło)
a. zabrania wjazdu za sygnalizator
b. oznacza uszkodzoną sygnalizację świetlną
c. zezwala na skręcenie w prawo
Ja bym zaznaczyła odpowiedź B. Bo jednak nie spotkałam się z sytuacją żeby czerwone światło migało. Kiedy jest uszkodzona sygnalizacja miga pomarańczowe to na rysunku załączonym do pytania w sumie może być i kolorem pomarańczowym jakby się uprzeć. Jednak właściwa jest odpowiedź a. Tak więc też odpowiem na egzaminie. Jednak nie rozumiem czemu. Czy czerwone światło miga?? to jest przecież stały sygnał. A może i miga, ale u mnie w mieście się nie spotkałam i w innym pytaniu również.
możecie mnie oświecić?
zdawanieprawka147

Postprzez cman » czwartek 01 lipca 2010, 23:42

Rozporządzenie napisał(a):§ 98. 5. Sygnał czerwony migający lub dwa na przemian migające sygnały czerwone oznaczają zakaz wjazdu za sygnalizator lub inne urządzenie nadające te sygnały.
cman

Postprzez ixi25 » czwartek 01 lipca 2010, 23:48

zdawanieprawka147 napisał(a):(...)Ja bym zaznaczyła odpowiedź B. Bo jednak nie spotkałam się z sytuacją żeby czerwone światło migało. Kiedy jest uszkodzona sygnalizacja miga pomarańczowe to na rysunku załączonym do pytania w sumie może być i kolorem pomarańczowym jakby się uprzeć. Jednak właściwa jest odpowiedź a. Tak więc też odpowiem na egzaminie. Jednak nie rozumiem czemu. Czy czerwone światło miga?? to jest przecież stały sygnał. A może i miga, ale u mnie w mieście się nie spotkałam i w innym pytaniu również.
możecie mnie oświecić?

Typowe uczenie się teorii na podstawie testów.
Dobrze, że pytania są ułożone z najważniejszych zasad ruchu, bo na droga byłaby masakra.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez tristan » piątek 02 lipca 2010, 00:32

zdawanieprawka147 napisał(a):Ja bym zaznaczyła odpowiedź B. Bo jednak nie spotkałam się z sytuacją żeby czerwone światło migało.

Nie widziałaś nigdy np. przejazdu kolejowego? Migające czerwone światła spotyka się właśnie w tych sytuacjach:

a) przed przejazdami kolejowymi
b) przed wyjazdami straży pożarnej

I na tym zdjęciu masz znak o straży pożarnej.

zdawanieprawka147 napisał(a):Kiedy jest uszkodzona sygnalizacja miga pomarańczowe to na rysunku załączonym do pytania w sumie może być i kolorem pomarańczowym jakby się uprzeć.

To fakt, pojechali tu ostro. Z drugiej strony kierowca amatorski nie musi umieć rozróżniać kolorów, więc w sumie po okolicznościach innych powinnaś rozpoznać :-P

zdawanieprawka147 napisał(a): Czy czerwone światło miga?? to jest przecież stały sygnał. A może i miga, ale u mnie w mieście się nie spotkałam i w innym pytaniu również.
możecie mnie oświecić?

Takie przed skrzyżowaniami nie miga. Ale w ogólności rozporządzenie o sygnałach rzecze:

5. SygnaΠ czerwony migajàcy lub dwa na przemian
migajàce sygnaΠy czerwone oznaczajà zakaz wjazdu za
sygnalizator lub inne urzàdzenie nadajàce te sygnaΠy.

A rozporządzenie do drogowców stawiających sygnały rzecze:

Obrazek

Choć tego już nie musisz wiedzieć, wystarczy Ci wiedza z poprzedniego cytatu
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Gelo » piątek 02 lipca 2010, 09:01

Co do głównego zagadnienia w temacie... TO PYTANIE ZOSTAŁO ZMIENIONE! autorzy dostrzegli błąd w tym pytaniu i zmienili je.To oznacza,że ŻADNA odpowiedź nie była poprawna...o to dowód , z nową wersją tego pytania :

Obrazek

(przepraszam za jakość)

Jak widać znak - Rudnik , został zmieniony na teren zabudowany.A zgodnie z powyższym ,wyprzedzanie z prawej strony, jest dozwolone.Czyli odpowiedź C. Myślę,że wszystkie wątpliwości rozwiane.
Gelo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy