Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez paaulkaa » środa 29 stycznia 2014, 19:54

pomocy, trafiłam na takie pytanie:

Jaki dzwiek powinien wydawac klakson:
a. ciągły
b. zmienny
c. może jakiś inny?

Wydaje mi sie , że ciągły
paaulkaa

Postprzez Michal9191 » środa 29 stycznia 2014, 20:31

Odp A ciągły
Michal9191

Postprzez TajniakOsz » środa 29 stycznia 2014, 21:50

Ciągły o nieprzenikliwym tonie.
Początek/koniec szkolenia: 17.08./16.09.2013r.,
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
06.11.2013r. papiery poszły dalej.
Zapraszam do obejrzenia listy ponad 180-ciu pytań egzaminacyjnych.
TajniakOsz

Postprzez lopezikx » poniedziałek 03 lutego 2014, 15:53

Witam. Jakiś miesiąc temu miałem egzamin no i niestety zabrakło 2 punkty no i mam wątpliwość co do pytań

1. Tabliczka A-19 (boczny wiatr) no i pytanie: Z której strony wieje wiatr boczny?

a) z lewej
b) z prawej
c) z obydwu stron

2. Pytanie coś o ESP tylko dokładnie nie pamiętam o co w tym chodziło, ale chyba do czego nam służy

3. Jadę autostradą. I miałem na boku niebieską tabliczkę że za 3000m zjazd z autostrady i Czy mogę wyprzedzać? (trochę to było inaczej sformułowane)

P.S. Egzamin mam jutro ;)
lopezikx

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 03 lutego 2014, 21:00

1. C,
2. System ESP zapobiega poślizgowi lub pomaga z niego wyjść poprzez dohamowanie poszczególnych kół (NIE MYLIĆ z systemem EPS - jest to system wspomagania kierownicy, tj. przy małych prędkościach ułatwia "kręcenie kierownicą"),
3. TAK.
Powodzenia na egzaminie :thumb2: .
Polecam: OSK Władcy dróg we Wrocławiu, Kierowca doskonały B Próchniewicza z płytą, wydanie II (grupa Image),
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez lopezikx » środa 05 lutego 2014, 18:15

Niestety znów zabrakło 2 punktów..
Kilka pytań które zapamiętałem

1.Jak umieścimy ładunek na przyczepce? Moja odp A
a) Tak aby nie zasłaniał świateł
b) na jednym z boków przyczepki
c) na tyle przyczepki

2. Znak U-3d na skrzyżowaniu i pytanie czy mogę przejechać linię ciągłą i wjechać na pas skrętu w lewo z przeciwnego kierunku (nie pamiętam dosłownie) Odp Tak

3. Znak A-6e Czy ten znak ostrzega nas o wlocie ze skrzyżowaniem drogi jednokierunkowej z lewej strony? Niestety tutaj nie zrozumiałem i zaznaczyłem Nie
lopezikx

Postprzez AS1 » czwartek 06 lutego 2014, 19:04

Kochani,

długo przygotowywałam się do testów, korzystając z bazy pytań ujętej na płytce, ćwicząc opcję "egzamin" z płyty, oraz przeglądając to forum. Dziś miałam pierwszy egzamin i zdałam z liczbą punktów 71. Moim zdaniem pytania nie są trudne, pod warunkiem że ktoś się naprawdę uczył. Wiele zdjęć i filmów znałam z płyty. Nic mnie nie zaskoczyło. Ponieważ pomogły mi bardzo Wasze wpisy obiecałam sobie że jak tylko zdam wpiszę tu wszystkie pytania które pamiętam. Tak więc, na gorąco:

1. Jaki rodzaj urazu opatrzysz opatrunkiem uciskowym:
a) wyciek z ucha z krwią
b) krwotok
c)zmiażdżoną kończynę

(zaznaczyłam b) i wydaje mi się że jest to pytanie w którym mogłam popełniłnić błąd, bo w książce piszą, że opatrunek uciskowy stosujemy przy ranach krwawiących, z wyjątkiem silnego krwotoku. Nie jestem jednak pewna, bo tu mowa o krwotoku, a nie o silnym krwotoku, więc zweryfikujcie czy przypadkiem nie wyciek z ucha. W każdym razie na pewno nie zmiażdżona kończyna)

2. Czy mogęzawrócić w takiej sytuacji: tu film - jadę lewym pasem przeznaczonym do skrętu w lewo, przede mną zielony sygnalizator kierunkowy w lewo.

Odp. nie

3. Czy powinnam zastosować się do widocznych na zdjęciu, żółtych znaków poziomych (na zdjęciu żółte strzałki pokazujące kierunek jazdy z pasów, namalowane na białych)
Odp. tak

4. Czy mogę zaparkować samochód bezpośrednio za przejazdem kolejowym (zdjęcie: przejazd kolejowy bez zapór)

(zaznaczyłam że nie, ale też nie byłam pewna czy w takim przypadku obowiązuje zasada jak z pasami dla pieszych, że tuż przed nie mogę zaparkować, a tuż za mogę. Intuicyjnie jednak uznałam że nie)

5. Czy powinnam ustąpić pierszeństwa samochodowi nadjeżdżającemu z prawej strony (ja jadę drogą z pierszeństwem określonym znakami)

odp. nie

Generalnie dużo trafiłam prostych pytań o pierszeństwo i ustępowanie (głównie ze znakami, więc już nie będę ich tu wypisywać)

6. Czy powinnam pominąć nakazy wyrażone znakami w tej sytuacji (film: jadę drogą na zielonym świetle)

odp. tak

7. Czy mogę użyć sygnału dźwiękowego w takiej sytuacji (film: jadę jezdnią, równolegle do mnie jedzie tramwaj, którego tor jazdy w którymś momencie skręca w prawo, krzyżując się z moim pasem ruchu. Auto zatrzymuje się by przepuścić tramwaj zgodnie z przepisami. Tramwaj wjeżdża w pęlę znajdującą się po mojej prawej stronie, ale tak, że jego ostatni wagon wchodzi na mój pas ruchu, uniemożiwiając mi ruszenie z miejsca)

odp. nie (wokół nie ma innych pojazdów, sytuacja nie powoduje zagrożenia, przed którym powinnam ostrzec innych kierowców, czy pieszych, jest to teren zabudowany)

8. Czy w tej sytuacji obowiązuje jakieś ograniczenie prędkości (zdjęcie: autostrada)

a. nie
b. tak 140 km/h
c. tak, 160 km/h

(odp. b)

9. jaka prędkość obowiązuje kierowcę samochodu osobowego w tej sytuacji (zdjęcie: Nazwa miejscowości, za nią stoi znak ograniczający prędkość do 60 km/h)

a. 50 km/h w godz. 5-23
b. 50 km w godz. 23-5
c. 60 km/h całą dobę

(odp. c - pamiętajcie że te ograniczenia z przedziałami 5 -23 i 23-5 dotycza tylko ograniczeń wynikających z przepisów - czyli w terenie zabudowanym,a jeśli macie znak ograniczający prędkośc, to wtedy obowiązuje on zawsze przez całą dobę)

Więcej pytań w tej chwili nie pamiętam. Wszystkim życzę powodzenia i uwierzcie w to że obecne testy można spokojnie zdać, one nie są trudne, trzeba się tylko przyłożyć. To już nie te czasy kiedy zdawało się po wkuciu testów na pamięć. Trzeba po prostu znać i rozumieć przepisy, ale płytka spokojnie wystarcza. FIlmy i zdjęcia się powtarzają, ewentualnie sa jakieś minimalne różnice.
AS1

Postprzez AS1 » czwartek 06 lutego 2014, 19:05

Kochani,

długo przygotowywałam się do testów, korzystając z bazy pytań ujętej na płytce, ćwicząc opcję "egzamin" z płyty, oraz przeglądając to forum. Dziś miałam pierwszy egzamin i zdałam z liczbą punktów 71. Moim zdaniem pytania nie są trudne, pod warunkiem że ktoś się naprawdę uczył. Wiele zdjęć i filmów znałam z płyty. Nic mnie nie zaskoczyło. Ponieważ pomogły mi bardzo Wasze wpisy obiecałam sobie że jak tylko zdam wpiszę tu wszystkie pytania które pamiętam. Tak więc, na gorąco:

1. Jaki rodzaj urazu opatrzysz opatrunkiem uciskowym:
a) wyciek z ucha z krwią
b) krwotok
c)zmiażdżoną kończynę

(zaznaczyłam b) i wydaje mi się że jest to pytanie w którym mogłam popełniłnić błąd, bo w książce piszą, że opatrunek uciskowy stosujemy przy ranach krwawiących, z wyjątkiem silnego krwotoku. Nie jestem jednak pewna, bo tu mowa o krwotoku, a nie o silnym krwotoku, więc zweryfikujcie czy przypadkiem nie wyciek z ucha. W każdym razie na pewno nie zmiażdżona kończyna)

2. Czy mogęzawrócić w takiej sytuacji: tu film - jadę lewym pasem przeznaczonym do skrętu w lewo, przede mną zielony sygnalizator kierunkowy w lewo.

Odp. nie

3. Czy powinnam zastosować się do widocznych na zdjęciu, żółtych znaków poziomych (na zdjęciu żółte strzałki pokazujące kierunek jazdy z pasów, namalowane na białych)
Odp. tak

4. Czy mogę zaparkować samochód bezpośrednio za przejazdem kolejowym (zdjęcie: przejazd kolejowy bez zapór)

(zaznaczyłam że nie, ale też nie byłam pewna czy w takim przypadku obowiązuje zasada jak z pasami dla pieszych, że tuż przed nie mogę zaparkować, a tuż za mogę. Intuicyjnie jednak uznałam że nie)

5. Czy powinnam ustąpić pierszeństwa samochodowi nadjeżdżającemu z prawej strony (ja jadę drogą z pierszeństwem określonym znakami)

odp. nie

Generalnie dużo trafiłam prostych pytań o pierszeństwo i ustępowanie (głównie ze znakami, więc już nie będę ich tu wypisywać)

6. Czy powinnam pominąć nakazy wyrażone znakami w tej sytuacji (film: jadę drogą na zielonym świetle)

odp. tak

7. Czy mogę użyć sygnału dźwiękowego w takiej sytuacji (film: jadę jezdnią, równolegle do mnie jedzie tramwaj, którego tor jazdy w którymś momencie skręca w prawo, krzyżując się z moim pasem ruchu. Auto zatrzymuje się by przepuścić tramwaj zgodnie z przepisami. Tramwaj wjeżdża w pęlę znajdującą się po mojej prawej stronie, ale tak, że jego ostatni wagon wchodzi na mój pas ruchu, uniemożiwiając mi ruszenie z miejsca)

odp. nie (wokół nie ma innych pojazdów, sytuacja nie powoduje zagrożenia, przed którym powinnam ostrzec innych kierowców, czy pieszych, jest to teren zabudowany)

8. Czy w tej sytuacji obowiązuje jakieś ograniczenie prędkości (zdjęcie: autostrada)

a. nie
b. tak 140 km/h
c. tak, 160 km/h

(odp. b)

9. jaka prędkość obowiązuje kierowcę samochodu osobowego w tej sytuacji (zdjęcie: Nazwa miejscowości, za nią stoi znak ograniczający prędkość do 60 km/h)

a. 50 km/h w godz. 5-23
b. 50 km w godz. 23-5
c. 60 km/h całą dobę

(odp. c - pamiętajcie że te ograniczenia z przedziałami 5 -23 i 23-5 dotycza tylko ograniczeń wynikających z przepisów - czyli w terenie zabudowanym,a jeśli macie znak ograniczający prędkośc, to wtedy obowiązuje on zawsze przez całą dobę)

Więcej pytań w tej chwili nie pamiętam. Wszystkim życzę powodzenia i uwierzcie w to że obecne testy można spokojnie zdać, one nie są trudne, trzeba się tylko przyłożyć. To już nie te czasy kiedy zdawało się po wkuciu testów na pamięć. Trzeba po prostu znać i rozumieć przepisy, ale płytka spokojnie wystarcza. FIlmy i zdjęcia się powtarzają, ewentualnie sa jakieś minimalne różnice.
AS1

Postprzez KamilaBRC » piątek 07 lutego 2014, 18:17

Miałam pyt. Czy za tym znakiem może wystąpić gołoledź? Na zdjęciu był znak autostrada a kawałek dalej za znakiem był nak zmiana przyczepności kół w pojeździe ( ostrzegawczy gwiazdka ) I zaznaczyłam że TAK
Ale teraz myśle czy nie zrobiłam błędu
bo pierwszy nak był autostrada,ale z drugiej strony na wszystkich drogach może wystąpić gołoledź .. POmóżcie :D
KamilaBRC

Postprzez Dejva » sobota 08 lutego 2014, 08:51

"Znaki A-32 "Oszronienie jezdni"- ostrzegają o mogącym występować na drodze oszronieniu jezdni lub gołoledzi."
Sam mam egzamin za 2 tygodnie, ale wystarczy dokładnie czytać książkę pana Próchniewicza (w moim przypadku), a większość tych problemów sama się rozwiąże.
Dejva

Postprzez TajniakOsz » poniedziałek 10 lutego 2014, 22:04

AS1:
1. B (wyciek z ucha wiąże się zazwyczaj z wylewem wewnątrzczaszkowym i z podwyższonym ciśnieniem śródczaszkowym, więc nie należy blokować wypływu, ponieważ jeszcze zwiększyłoby to ciśnienie - w tym wypadku stosuje się opatrunek chłonący. Przy zmiażdżonej kończynie używa się OPASKI uciskowej, która całkowicie odcina przepływ krwi do kończyny. Przy krwotokach ZAWSZE stosuje się OPATRUNEK uciskowy. Jeżeli krwotok jest nie do powstrzymania i kolejne warstwy uciskowe przesiąkają nadzwyczaj szybko - o to mogło chodzić w książce - również stosuje się OPASKĘ uciskową),
4. NIE (po obu stronach jezdni i po obu stronach przejazdu na odcinku od słupka z jedną kreską do przejazdu lub - jeśli takowych nie ma - 10m),
6. Nie do końca rozumiem. Jeśli np. był znak nakazujący jechać prosto, NIE wolno go lekceważyć. Przez sygnalizację "znoszone" są chyba tylko znaki dot. pierwszeństwa przejazdu ("Droga z pierwszeństwem przejazdu", "Ustąp pierwszeństwa" i "STOP").

KamilaBRC:
Na mój gust jak najbardziej odpowiedź TAK. Na zdjęciu wystąpił znak ostrzegający o możliwości wystąpienia gołoledzi, więc jeśli pytanie nie zostało zaliczone to z Arkuszem odpowiedzi zgłosiłbym nieprawidłowość.
Wrocław (ITS/Sygnity),
TajniakOsz

Postprzez weronika7567 » poniedziałek 10 lutego 2014, 23:53

Wideo z sytuacją na drodze, jedziesz za samochodem, który gwałtownie hamuje i okazuje się, że kierowca potrącił pieszego, czy powinieneś wysiąść i nakłonić kierowcę do zaciągnięcia hamulca ręcznego i wyłączenia silnika. Prawidłowa odpowiedz to Tak.
weronika7567

Postprzez Lelekb » środa 12 lutego 2014, 19:35

Witam serdecznie.
Na szczęście udało mi się dzisiaj zdać egzamin teoretyczny. Nie jestem pewny czy to kwestia szczęścia czy posiadanej wiedzy, mam nadzieję, że tej drugiej.
Nie zapamiętałem wielu pytań bo niesamowicie się stresowałem. Tak na przyszłość, polecam się nie spieszyć i wykorzystać cały dostępny czas- ja tak uczyniłem.

1. Czy przejeżdżając przez tory tramwajowe/kolejowe należy zachować szczególną ostrożność?
Tak.
2. Czy można wyprzedzać rower na przejeździe kolejowym/ tramwajowym?
Nie.
3. Czy za tym znakiem można parkować samochód po lewej stronie? (Znak drogi jednokierunkowej)
Zaznaczyłem tak, ale teraz uważam, że jest to zła odpowiedź ze względu na to, że mogę na takiej drodze parkować auto po lewej stronie, ale w terenie zabudowanym.
Zatem poprawną odpowiedzią jest w tym wypadku
NIE.
4. Był film, na którym jedzie pojazd szynowy, ale nie tramwaj. Był on pomalowany na biało, czerwone pasy. Jedzie sobie z naszej lewej strony i wówczas zaczyna skręcać w prawo (brak sygnalizacji świetlnej), przecina nasz tor ruchu. Film zatrzymuje się gdy widzę jego tył, to znaczy ten tył jest bardzo blisko przodu auta.
I pytanie: Czy w tej sytuacji, mam prawo zatrąbić na pojazd szynowy jeżeli ten stanąłby w danym miejscu (domyślam się, że chodzi o to miejsce, w którym film się zatrzymał). I tutaj nie do końca jestem pewny odpowiedzi. Zaznaczyłem, że NIE. Wynika to z dwóch powodów:
a) przy przejeżdżaniu przez torowisko muszę zachować szczególną ostrożność;
b) myślę, że ten pojazd szynowy mógł mieć żółte światło ostrzegawcze (był to jeden z pierwszych filmów, do tego stres- nie zwróciłem uwagi);
Ale nawet gdyby, pierwszy powód mojej odpowiedzi chyba by wystarczył.
5. Pytanie, które nie do końca rozumiem.
Jest droga, dwujezdniowa o 2 pasach ruchu w każdym kierunku i łączy się w drogę jedno jezdniową (jest znak A-20: odcinek jezdni o ruchu dwukierunkowym pod nim bodajże zakaz zatrzymywania się- widać te znaki tylko i wyłącznie z lewej strony jezdni). Kierujący tym pojazdem jechał na lewym pasie. Dalej nie było żadnego zwężenia, powierzchni wyłączonej z ruchu, nic.
Pytanie mnie zaskoczyło i było dość dziwne. A mianowicie. Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem ma obowiązek zajęcia prawej części jezdni? (Tak, tak jezdni, nie pasa).
Odpowiedziałem, że tak i to chyba był błąd, bo przecież ten kierujący był już na prawej części jezdni.
6. Stoi policjant, brzuchem do nas i ma wyprostowane obie ręce wzdłuż linii ramion.
http://www.lodzka.policja.gov.pl/images ... 2012/5.jpg
Pytanie. Czy w tej sytuacji, jeżeli nie spowodujesz zagrożenia, możesz skręcić w prawo.
Uważam, że NIE. Bo Uczyłem się, ze jak stoi do nas przodem, tudzież plecami, oznacza to zakaz wjazdu na skrzyżowanie.
7. Co chroni zagłówek?
Część szyjną kręgosłupa/kręgi szyjne.
8. Czy stojąc w korku pomiędzy dwoma pojazdami mogę wyłączyć oświetlenie zewnętrzne pojazdu? Tak samo w przypadku stania pomiędzy pojazdami na przejeździe kolejowym.
Można.
9. Jaka kategoria uprawnia Cię, do prowadzenia pojazdu samochodowego nieprzekraczającego 3,5 tony wraz z przyczepą lekką?
B .
10. Jaką masę rzeczywistą może mieć przyczepa ciągnięta przez samochód osobowy?
Masa rzeczywista przyczepy nie może przekraczać masy rzeczywistej pojazdu ciągnącego.
11. jaką maksymalną długość może mieć zespół dwóch pojazdów, który ciągnie pojazd silnikowy, za wyjątkiem pojazdu członowego?
18,75m.
12. Miałem dwa pytania dotyczące przepuszczania pieszych o widocznej niepełnosprawności. <-- W obu przypadkach byli już na jezdni zanim dojechałem do miejsca.
W obu przypadkach TAK.
13. Czy w stanie pobudzenia emocjonalnego twoje reakcje w trudnej sytuacji (tu było inne określenie, użyłem synonimu) będą trafniejsze i szybsze/pewniejsze. Do tego filmik jak koleś krzyczy i uderza w kierownicę.
NIE.
14. Jedzie przede mną tir. I pytanie czy za dużym pojazdem widoczność jest ograniczona.
TAK.

Więcej pytań nie pamiętam, jeżeli sobie coś przypomnę z pewnością dam znać. Jeżeli w czymś się pomyliłem to przepraszam, ale dawałem odpowiedzi tak jak na egzaminie, ewentualnie poprawione o moje "doświadczenie poegzaminowe". Przepraszam za tak długi wywód, ale starałem się dobrze wszystko opisać i wyjaśnić.
Serdecznie pozdrawiam i POWODZENIA! ;)
Lelekb

Postprzez Squirrel » czwartek 13 lutego 2014, 13:19

jedno z pytan, ktore pojawilo sie na moim egzaminie: dlaczego pozycja boczna ustalona jest jako bezpieczna dla pacjenta? i 3 odpowiedzi były... brzmiało jakoś tak zabezpiecza przed zachlysnieciem i zapewnia droznosc drog oddechowych, zabezpiecza przed urazami, zapewnia prawidlowe krazenie krwi. Co byście wybrali? :wow:
W ogole to warto troche posiedziec przed egzaminem z teorii i pociwczyć na rzetelnych materialach do nauki, ja zdalam bo uczylam sie z Ltestow.pl Kolezanka mi polecila. Jak juz przecwiczycie testy to warto usiasc do egzamnu probnego też na tej stronce i przerabiac te pytania, az pojdzie bezblednie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 10 marca 2014, 12:01 przez Squirrel, łącznie zmieniany 1 raz
Squirrel

Postprzez Anfa » czwartek 13 lutego 2014, 13:44

jako ratownik wodny, wiem że na pewno pierwsza :) odpowiedz jest prawidłowa
w ten sposób się nie zachłystnie, głowy nie uszkodzisz
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy