Tomek_ napisał(a):Inaczej byc nie moze, nie mozna zmienic praw nabytych. Jesli do tego czasu bedziesz mial te uprawnienia nie beda mogli Ci ich ograniczyc.
Chyba jednak kicha z tym będzie. Póki co, przeczytałem w miarę dokładnie cały projekt już dwa razy i wydaje mi się, że jednak ograniczą te uprawnienia :/
Na innym forum
Radwan napisał:
Witam. Przepis par. 5, ust. 2 (w zakresie wieku) nie dotyczy tylko policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej oraz żołnierzy kierujących motocyklami służbowymi.Pozdrawiam
a Dyrektor olsztyńskiego WORD'u:
Witam!
Jeśli w ustawie nie będzie zapisu mówiącego o tym, że §5 ust.2 nie dotyczy osób, które uzyskały kat.A przed jej wejściem w życie, to przepis będzie obowiązywał wszystkich.
Wcześniej jeszcze pisałem do Ministerstwa Transportu, ale oni nawet nie raczyli odpisać, że mają mnie w dupie.
Cały problem polega na tym, że nie pojawia się jakaś nowa kategoria, np. A2, tylko kategorie pozostają bez zmian, natomiast pojawia się paragraf wprowadzający pewne ograniczenia w danej kategorii. W projekcie, w miejscu gdzie są wymieniane kategorie i uprawnienia, dla kategorii B nie jest już określone, że uprawnia ono do kierowania ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Wprawdzie pojawia się później paragraf mówiący o tym, że prawo jazdy kat. B uprawnia do prowadzenia tych pojazdów na terenie RP, ale gdyby przykładowo nie było tego paragrafu, to prawo jazdy kat. B po prostu w tej chwili nie uprawniałoby już do prowadzenia tych pojazdów. I nic z tego, że ktoś mógł od kilkudziesięciu lat prowadzić ciągnik rolniczy mając kat. B - teraz by nie mógł.
W każdym razie jeśli się to potwierdzi, to niezła lipa będzie. Do końca 2007 roku będę sobie mógł zupełnie spokojnie jeździć na legalu, a od stycznia 2008, przez 10 miesięcy będę jeździł nielegalnie :x