Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez jazda112 » piątek 26 lipca 2013, 16:56

Ktoś tu pisał to pytanie i poprawna jest raczej zmiażdżenie kończyny a nie krwotok http://pl.wikipedia.org/wiki/Opaska_uciskowa
Według najnowszych wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji opaskę uciskową stosujemy tylko w specyficznych sytuacjach: wypadku masowego, amputacji, zmiażdżenia.
WEWN. PRAKT: 30.06.2013 POZYTYWNY
WEWN. TEOR: 09.07.2013 POZYTYWNY
TEOR: 18.07.2013 67/74 NEGATYWNY
TEOR: 25.07.2013 71/74 POZYTYWNY
PRAKT: 01.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 05.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 12.08.2013 OMIJANIE NEGATYWNY
PRAKT: 23.08.2013 POZYTYWNY
jazda112

Postprzez inakk1 » piątek 26 lipca 2013, 17:41

HEJ wszyskim ;) Dziś zdałam teorie za 4razem ( pkt miałam 70/74 ) i Praktyke na wynik pozytywny
Ciesze się bardzo , i dobra rada dla zdających teorie . Nieśpieszyć się i przedewszystkim czytać uważnie . Szybkie przeczytanie to gubi człowieka :). Ja tak szybko czytalam az wkoncu 4 raz robilam powoli na spokoju i zdałam .. Chciało mi sie rzygać tą teorie ale sie nie poddałam .. :)
Co do pytań jak temat mówi:
na początku są specjalistyczne czy jakoś tak jest ich 7pytań .
1.Ile jest na autostradzie (140km/h-na wszystkich pasach)
2.Czy gosciu dobrze cofa patrzac w lewo w lusterko czy tam głowe ma wychyloną (to nie)
3. O tramwaju czy nalezy mu ustąpić jak wyjeżdza z zajezdni ( to nie oczywiscie)
4. Z prawej strony gosciu sie zaytrzmal przed pieszym . czy musze sie zatrzymac czy jakos tak (to oczywiscie tak )
5.O pijaku czy sie powstrzymam wyprzedzając pojazd czerwony przed soba ( to tak )
6.To na czym polega ekonomiczna jazda( to unikaniu gwałtownych hamowań i przyśpieszeń)
7.nie pamietam
Ale te pytania to są probne . to czy dobrze odpowiecie czy nie to i tak tego niebiorą pod uwage . Także luz
Potem zaczyna się juz Państwowy egzamin . Nie pamietam wszytskich Ale :
1.Jest tak jakby wjazd w tunel . I czy w korku nalezy zachowac od poprzedzającego 5m.
2.Jest most potem przejscie dla pieszych (stoi na nim dziadek i osoba na wozku) I pytanie było czy należy zmniejszyc predkosc i zachowac szczególną ostrożność
3.Przystanek tramwajowy po prawej stronie ,linia warunkowego zatrzymania .i pytanie czy należy się zatrzymac i zachowac szczegolną ostrozność , zielone swiatło ( to nie bo tramwaj nie przyjechal zeby ludzie mieli wychodzic na jezdznie wiec mozna jechac dalej . bez zatrzymania sie .
4.Zakaz skretu w lewo na skrzyżowaniu i pytanie czy można zawrocić ?( to nie )
5.Skrzyżowanie ( mam ustąp pierwszeństwa ) z na przeciwka jest motor i chce on skrecić w lewo i pytanie czy mam pierwszenstwo przed motorem ( jadąc na wprost przez skrzyżowanie ) to tak bo jakby na tto patrzec jestem z prawej strony . bo jade na wprost a on skreca w lewo .
6.coś było z tymi trójlątami na jezdzni czy to jest warunkowe zatrzymanie . i czy trzeba sie zatrzymać 7. Jest sobie tak jakby strefa <droga normalna ale nie ulica > Przy drzewie wierzbie stoi niebieskie auto z inwalidami . I przez droge przechodzi gosciu prowadzac osobe na wozku inwalidzkim . I pyt. czy należy sie zatrzymac wrazie czegos tam ..
8.Samochów sie dymi i widac ledwo ledwo noge goscia . i pytanie czy oprocz strazy pozarnej nalezy wezwac pogotowie ratunkowe.
Wiecej nie pamietam . Także rada taka .Na Luzie bez nerwów .. :) Powodzenia ... :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
inakk1

Postprzez Agnessj » piątek 26 lipca 2013, 19:02

jazda112 napisał(a):Ktoś tu pisał to pytanie i poprawna jest raczej zmiażdżenie kończyny a nie krwotok http://pl.wikipedia.org/wiki/Opaska_uciskowa
Według najnowszych wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji opaskę uciskową stosujemy tylko w specyficznych sytuacjach: wypadku masowego, amputacji, zmiażdżenia.

wg testów które wykonuje 2013 rok jest krwotok
Agnessj

Postprzez kada » piątek 26 lipca 2013, 19:31

Borysiak101 napisał(a):Heej, mam do was dwa pytaia odnośnie tego co trafiło mi sie na egzaminie. Jedno z pytań brzmiało :
1.W jakim przypadku urzyjesz opaski uciskowej:
a) jakiś płyn z ucha wyciekający
b) krwotok
c) zmiażdżona kończyna
no właśnie w jakiej??? Według mnie i B - stosujemy opatrunek uciskowy i Cpoprawnae.
2. Czy uniemożliwisz kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcię hamulca awaryjnego ( coś tak) . Czy widząc ten wypadek będziesz próbował nakłonić kierowcę auta do zaciągnięcia hamulca ręcznego?

Na filmiku jest potrącony pieszy. TAK/NIE ???
Wie ktoś?

I jeszcze jedno.
Co spowoduje zbytnie przysunięcia fotela kierowcy do przodu:
a) poprawi się widoczność
b) Pogorszy się dostęp do sprzętów
c) nie pamiętam
jakoś tak brzmiało
Jaka odpowiedź?
kada

Postprzez Selenia » piątek 26 lipca 2013, 21:49

Hej. Niedlugo mam egzamin i od jakiegos czasu śledze to forum. Mam nadzieję, że pomoże mi to w jakiś sposób zdać egzamin za pierwszym razem. Rozwiązując testy mam pewne wątpliwości odnośnie kilku pytań. Czy ktoś jest pewny odpowiedzi na nie?

1. Ile dni możesz prowadzić samochód po uplywie terminu ważności prawa jazdy?
a) przez 14 dni od teminu uplynięcia prawa jazdy
b) przez 7 dni
c) nie może

Jaka jest odpowiedz? Mial ktos to na egzaminie i jest pewny, co zaznaczyl i ze to bylo w porzadku? Bo czytając kodeks drogowy znalazalm paragraf, że w trzech, czy tam 4 przypadkach mozna prowadzić samochód bez prawka przez 7 dni i wlaśnie uplyw terminu byl jednym z nich.
Prosze o odpowiedź na to pytanie.

2. Czy za tym znakiem (autostrada) możesz poruszac się z predkością mniejszą niż 40km/h?
a) tak
b) nie
c) nic

Mój instruktor mówil, że nie ma minimalnej prędkości na autostradzie, bo ma to być prędkość, która nie utrudnia jazdy innym pojazdom, więc dostosowana do warunków na drodze, a na plytce z testami, gdzie jest to pytanie odpowiedz brzmi NIE.

To kolejny bląd w testach??

Prosze o odpowiedź.

3. Czy mam sygnalizować postój zepsutego pojazdu w takiej sytuacji? T/N a sytuacja to: samochod stoi na poboczu, jest dzień, dobrze go widać, jednak po prawej stronie, na ktorej stoi samochod, jest znak zakaz zatrzymywania, wiec chyba pasowaloby zasygnalizowac postoj albo awaryjnymi albo trójkątem, a w odpowiedziach znowu jest, że nie musze?

Co myslicie?

4. Czy pierwszeństwo na tej drodze kończy się za skrzyżowaniem? Sytuacja: mam drogę i znak "pierwszeństwa przejazdu". Odpowiedzi T/N. Ja uważam, ze ma być nie, a w odpowiedziach znowu jest TAK. Przecież "pierwszeństwo przejazdu" obowiązuje do odwolania przez inny znak, nie?
Selenia

Postprzez Selenia » sobota 27 lipca 2013, 08:14

Strasznie mnie już to wkurza, bo sama nie wiem później zgodnie z czym mam odpowiadać na pytania na egzaminie - zgodnie, z tym co przeczytalam w kodeksie, czy tym, co bylo na testach.

Boję się, że trafie akurat na te pytania, na które odpowiedzi nie jestem pewna.

A jeśli chodzi o te pytania to znalazlam takie paragrafy w kodeksie:
"1. Policjant:
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
2. Pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy z przyczyn, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2, uprawnia do kierowania pojazdem w ciągu 7 dni. "

Albo ja to jakoś źle rozumiem, ale wydaje mi się, że do 1 pytania ma byc odpowiedź B.

I do 3:
"1. Kierujący pojazdem jest obowiązany sygnalizować postój pojazdu silnikowego lub przyczepy z powodu uszkodzenia lub wypadku: a) poza obszarem zabudowanym – w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym jest to zabronione, a na poboczu, jeżeli pojazd nie jest widoczny z dostatecznej odległości,
b) na obszarze zabudowanym – w razie postoju na jezdni w miejscu, w którym zatrzymanie jest zabronione.

O to tutaj sobie odpowiedzialam na pytanie, bo w sytuacji, którą opisuje chodzilo nie o jezdnie, a pobocze, więc jest okej, ale 1 dalej nie rozumiem.

A co do 4 to: "Znak D1 - Droga z pierwszeństwem oznacza początek lub kontynuacje drogi z pierwszeństwem przejazdu, Na drodze tej kierujący ma pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniach z innymi drogami, aż do miejsca, w którym umieszczono znak D2- Koniec drogi z pierwszeństwem.
Selenia

Postprzez kada » sobota 27 lipca 2013, 09:42

[quote="Selenia"]
A jeśli chodzi o te pytania to znalazlam takie paragrafy w kodeksie:
"1. Policjant:
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
2. Pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy z przyczyn, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2,uprawnia do kierowania pojazdem w ciągu 7 dni. "

Albo ja to jakoś źle rozumiem, ale wydaje mi się, że do 1 pytania ma byc odpowiedź B.niestety, nie masz racje, termin ważności upłynął i to jest twój problem żeby tego dopilnować, tzn przed upływem musisz tą sprawę załatwić osobiście, pytanie jest proste i konkretne tak/nie i odpowiedź jest NIE możesz :!: [/quote="Selenia"]
kada

Postprzez Borysiak101 » poniedziałek 29 lipca 2013, 12:48

Czy widząc ten wypadek będziesz próbował nakłonić kierowcę auta do zaciągnięcia hamulca ręcznego?

Jaka odpowiedź? Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak lub nie??
zupełnie nie rozumiem tego ;/ :?

Kiedy wciskasz sprzęgło podczas normalnego hamowania?
a)Równocześnie z hamulcem
b) przed hamulcem
c)przy zbliżaniu się przy prędkości minimalnej dla wybranego biegu
Proszę o odpowiedź i wyjaśnienie
EGZAMIN TEORETYCZNY : 23.07.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN TEORETYCZNY : 31.07.2013 POZYTYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 08.08.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 12.08.2013 POZYTYWNY
:) :) :)
Borysiak101

Postprzez dawiddn » poniedziałek 29 lipca 2013, 14:04

Cześć, dziś było moje drugie podejście i ciagle 67 pkt, jutro mam 3 i mam nadzieje, że ostatnie.
Dziś dostałem pare pytań na które nie wiedziałem do końca jak odpowiedzieć, ale tylko jedno z nich pamiętam a to one :

* Dokładnie nie pamiętam jak to leciało, ale był film na którym stał samochód na poboczu i z pod maski unosił się dym, a pytanie było czy powinienem wezwać tylko straż pożarną czy dodatkowo karetkę. TAK / NIE
Nie wiedziałem do końca co zaznaczyć, bo na filmiku było widać kierowce który miał otwarte dziwi i coś tam robił w środku.

Zaznaczyłem, że NIE ale czy aby na pewno poprawnie ?

~
Przypomniałem sobie:

* Czy w tej sytuacji tramwaj zjeżdżający do zajezdni ma pierwszeństwo ?
(Film a na nim, jade samochodem chyba prostą drogą, a przez nią przechodzi linia tramwajowa)
TAK / NIE
Ostatnio zmieniony poniedziałek 29 lipca 2013, 14:13 przez dawiddn, łącznie zmieniany 2 razy
dawiddn

Postprzez Agnessj » poniedziałek 29 lipca 2013, 14:10

Borysiak101 napisał(a):Czy widząc ten wypadek będziesz próbował nakłonić kierowcę auta do zaciągnięcia hamulca ręcznego?

Jaka odpowiedź? Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego tak lub nie??
zupełnie nie rozumiem tego ;/ :?

Kiedy wciskasz sprzęgło podczas normalnego hamowania?
a)Równocześnie z hamulcem
b) przed hamulcem
c)przy zbliżaniu się przy prędkości minimalnej dla wybranego biegu
Proszę o odpowiedź i wyjaśnienie

bedzie c

Ponieważ normalnie jadąc i zwalniając tylko możesz to robić bez sprzegła ( nie dociskając pedału hamulca do oporu ) jeśli wiesz że sytuacje nie bedzie taka że bedziesz musiał/a sie definitywnie zatrzymać ( poprawcie jeśli cos zle ) a hamujesz ze sprzegłem kiedy wiesz ze się zatrzymasz i redukujesz biegi
Agnessj

Postprzez Larkspur » poniedziałek 29 lipca 2013, 16:57

dawiddn napisał(a):Cześć, dziś było moje drugie podejście i ciagle 67 pkt, jutro mam 3 i mam nadzieje, że ostatnie.
Dziś dostałem pare pytań na które nie wiedziałem do końca jak odpowiedzieć, ale tylko jedno z nich pamiętam a to one :

* Dokładnie nie pamiętam jak to leciało, ale był film na którym stał samochód na poboczu i z pod maski unosił się dym, a pytanie było czy powinienem wezwać tylko straż pożarną czy dodatkowo karetkę. TAK / NIE
Nie wiedziałem do końca co zaznaczyć, bo na filmiku było widać kierowce który miał otwarte dziwi i coś tam robił w środku.

~
Przypomniałem sobie:

(Film a na nim, jade samochodem chyba prostą drogą, a przez nią przechodzi linia tramwajowa)
TAK / NIE

Poprawne odpowiedzi :
1. Dokładnie nie pamiętam jak to leciało, ale był film na którym stał samochód na poboczu i z pod maski unosił się dym, a pytanie było czy powinienem wezwać tylko straż pożarną czy dodatkowo karetkę. TAK / NIE

2.Czy w tej sytuacji tramwaj zjeżdżający do zajezdni ma pierwszeństwo ?
TAK / NIE
Larkspur

Postprzez Borysiak101 » wtorek 30 lipca 2013, 13:11

Larkspur napisał(a):
dawiddn napisał(a):Cześć, dziś było moje drugie podejście i ciagle 67 pkt, jutro mam 3 i mam nadzieje, że ostatnie.

~
Przypomniałem sobie:

TAK / NIE

Poprawne odpowiedzi :
1. Dokładnie nie pamiętam jak to leciało, ale był film na którym stał samochód na poboczu i z pod maski unosił się dym, a pytanie było czy powinienem wezwać tylko straż pożarną czy dodatkowo karetkę. TAK / NIE

2.Czy w tej sytuacji tramwaj zjeżdżający do zajezdni ma pierwszeństwo ?
TAK / NIE

Dlaczego na 1 pytanie odpowiedź brzmi nie?
EGZAMIN TEORETYCZNY : 23.07.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN TEORETYCZNY : 31.07.2013 POZYTYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 08.08.2013 NEGATYWNY
EGZAMIN PRAKTYCZNY : 12.08.2013 POZYTYWNY
:) :) :)
Borysiak101

Postprzez Larkspur » wtorek 30 lipca 2013, 14:09

Bo na filmie było widać kierowce który miał otwarte dziwi i coś tam robił w środku.
wiec karetka nie jest potrzebna bo gosciowi nic nie jest tylko straz do auta
Larkspur

Postprzez Teor » środa 31 lipca 2013, 14:31

Witam dzisiaj oblałem drugi raz teorie, niestety żadne z obecnych na forum pytań nie powtórzyło się na egzaminie, za pierwszym razem 67 a teraz 66.
Pytania jakie zapamiętałem to
1 Obrazek policjant stoi do nas bokiem ma uniesione ręce lewa w naszym kierunku a prawa poprzecznie pytanie; czy mogę wjechać na skrzyżowanie tak lub nie
2 Film jedziemy ulicą z dwoma pasamia do jazdy w jednym kierunku po naszej prawej stronie jedzie tramwaj poza jezdnią pytanie; czy moge wyprzedzić tramwaj tak lub nie
3 Obrazek poszkodowany stara się wstać po potrąceniu przez samochód, czy możemy mu na to pozwolić tak lub nie
4 Film dojeżdżamy do przejazdu przez tory tramwajowe mamy zielone światło Pytanie; czy mamy obowiązek upewnienia sie czy nie nadjeżdża tramwaj tak lub nie
5 Obrazek nakaz skrętu w prawo pytanie; czy mamy obowiązek użyć kierunkowskazu tak lub nie
6 przejeżdżamy pod mostem mamy znaki ograniczenie do 70 km/h, znak a6c a pod nim tabliczka t1 z samą 90 pytanie; czy należy się spodziewać danego niebezpieczeństwa po przejechaniu 150-300m odpowiedz tak lub nie
Teor

Postprzez Agnessj » środa 31 lipca 2013, 14:44

Teor napisał(a):Witam dzisiaj oblałem drugi raz teorie, niestety żadne z obecnych na forum pytań nie powtórzyło się na egzaminie, za pierwszym razem 67 a teraz 66.
Pytania jakie zapamiętałem to
1 Obrazek policjant stoi do nas bokiem ma uniesione ręce lewa w naszym kierunku a prawa poprzecznie pytanie; czy mogę wjechać na skrzyżowanie tak lub nie
2 Film jedziemy ulicą z dwoma pasamia do jazdy w jednym kierunku po naszej prawej stronie jedzie tramwaj poza jezdnią pytanie; czy moge wyprzedzić tramwaj tak lub nie
3 Obrazek poszkodowany stara się wstać po potrąceniu przez samochód, czy możemy mu na to pozwolić tak lub nie
4 Film dojeżdżamy do przejazdu przez tory tramwajowe mamy zielone światło Pytanie; czy mamy obowiązek upewnienia sie czy nie nadjeżdża tramwaj tak lub nie
5 Obrazek nakaz skrętu w prawo pytanie; czy mamy obowiązek użyć kierunkowskazu tak lub nie
6 przejeżdżamy pod mostem mamy znaki ograniczenie do 70 km/h, znak a6c a pod nim tabliczka t1 z samą 90 pytanie; czy należy się spodziewać danego niebezpieczeństwa po przejechaniu 150-300m odpowiedz tak lub nie

4 Film dojeżdżamy do przejazdu przez tory tramwajowe mamy zielone światło Pytanie; czy mamy obowiązek upewnienia sie czy nie nadjeżdża tramwaj tak(tak mi sie wydaje) lub nie
6 przejeżdżamy pod mostem mamy znaki ograniczenie do 70 km/h, znak a6c a pod nim tabliczka t1 z samą 90 pytanie; czy należy się spodziewać danego niebezpieczeństwa po przejechaniu 150-300m odpowiedz tak lub niejakby było 100 metrów to tak ( nie wiem czy dobrze)

Ja jutro ....zobaczymy :?
Agnessj

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy