3 niezdane jazdy - kurs doszkalający czy dodatkowe 5 godz.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

3 niezdane jazdy - kurs doszkalający czy dodatkowe 5 godz.

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 18:48

Podchodziłem do egzaminu praktycznego już trzeci raz (teoretyczny za pierwszym razem zdany) i niestety nie powiodło się (jak, to mniejsza z tym).

Idąc zapisać się do WORD-u, usłyszałem, że trzeba "wykupić 5 godzin jazdy i przynieść kwitek, dopiero wtedy można się zapisać".

Więc poszedłem do swojego OSK, a tam mówią, że trzeba wykupić 5 godzinny kurs doszkalający za 300zł.

Więc zdziwiony, że tak drogo, bo same 5 godzin w tym OSK kosztuje 200 zł (w końcu 100 zostaje w kieszeni), poszedłem s powrotem do WORDU, pytać się czy im chodzi o ten kurs doszkalający (droższy), czy wykupienie 5 dodatkowych godzin.

Więc babka w WORDzie spytałą się czy mam jeszcze ważne testy (oczywiście miałem), więc powiedziała, że wystarczy tylko kwitek że wykupiło się 5 godzin (tańsza opcja).

Więc zadowolony wracam do swojego OSK, oznajmiając to, czego dowiedziałem się w WORDzie (że wystarczy wykupienie 5 godzin), a tu babka mi wyskakuje, że wykupując dodatkowe 5 godzin nie dostanę zaświadczenia, tylko muszę wykupić 100 zł droższy kurs doszkalający.

I teraz nie wiem, co jest prawdą, czy szukać jakiegoś innego OSK. Czy Pani W WORDzie, myliła się, że trzeba wykupić tylko 5 godzin, a kurs doszkalający nie jest potrzebny bo mam ważne testy.

Nie chcę wykupić 5 godzin za 200zł, żeby potem się okazało, że trzeba było jednak wykupić kurs. Więc ja to jest chcą zarobić na mnie w OSK.
recs

Postprzez Driver'ka » czwartek 28 lutego 2008, 19:11

Nigdy o żadnym takim kursie nie słyszałam. Wystarczy wykupić 5h jazd i tyle. Idź lepiej do innego OSK i po problemie. Takie kursy może się przechodzi jak ma się więcej niezdanych egzaminów za sobą, ale jak 3 to nie słyszałam, że zaraz potrzebny jest jakiś kurs doszkalający. 5h jazd i owszem. Ale może w Twoim OSK rozpatrują to oddzielnie po prostu. Co innego dokupić sobie 5h jazd, a co innego dokupić sobie 5h jazd po niezdanych egzaminach... :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 19:24

Driver'ka napisał(a):Co innego dokupić sobie 5h jazd, a co innego dokupić sobie 5h jazd po niezdanych egzaminach... :roll:

Co masz na myśli, pisząc to zdanie.
Jeszcze raz piszę, że w Wordzie powiedziano mi o dokupieniu 5 godzin.
Nawet wykłócałem się w swoim OSK, ale nic to nie dało. Dowiedziałem się, że nie dostanę zaświadczenia za wykupienie samych dodatkowych 5 godzin, musiałbym dopłacić 100zł, a w ogóle czymś się różnią te kursy doszkalające od wykupienia dodatkowych 5 godzin.
Może znacie jakiś adres, gdzie są informacje o konieczności odbycia jazdy przez te 5 godzin.

Znalazłem taką informację na forum Najczęściej zadawane pytania, w końcu jak to jest.

Po każdym trzykrotnym (3,6,9....) niezdaniu egzaminu państwowego należy wziąć udział w obowiązkowym szkoleniu dodatkowym.

§ 4. Liczbę godzin zajęć dla każdej osoby podlegającej szkoleniu dodatkowemu ustala indywidualnie instruktor, przy czym nie może być mniejsza niż
1) 10 godzin szkolenia teoretycznego, jeżeli osoba podlegająca szkoleniu dodatkowemu trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z części teoretycznej egzaminu państwowego;
2) 5 godzin szkolenia praktycznego, jeżeli trzykrotnie uzyskała negatywny wynik z części praktycznej egzaminu państwowego.

Po ukończeniu szkolenia dodatkowego w dowolnym ośrodku, kierownik OSK wydaje zaswiadczenie, które nalezy dołączyć do dokumentów w osrodku ruchu drogowego i dopiero można zapisać się ponownie na egzamin..
Ostatnio zmieniony czwartek 28 lutego 2008, 19:34 przez recs, łącznie zmieniany 1 raz
recs

Postprzez aniaaa » czwartek 28 lutego 2008, 19:32

może tak być, że za 5h jazd + zaświadczenie jest wyższa cena niż za samo 5h jazd bez zaświadczenia, tak jest w moim OSK, ale żeby aż 100zł drożej...
27.09.2007-8.12.2007 - kurs
4.01.2008 - teoria 18/18
15.03.2008 - Bemowo - miasto -
28.04.2008 - Okęcie - ZDANE :D
19.05.2008 - odebrane :D
aniaaa

Postprzez Driver'ka » czwartek 28 lutego 2008, 19:35

aniaaa napisał(a):może tak być, że za 5h jazd + zaświadczenie jest wyższa cena niż za samo 5h jazd bez zaświadczenia, tak jest w moim OSK, ale żeby aż 100zł drożej...

O to mi mniej więcej chodziło ;)
Widać wszędzie zdzierają kasę jak mogą.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 19:43

aniaaa napisał(a):może tak być, że za 5h jazd + zaświadczenie jest wyższa cena niż za samo 5h jazd bez zaświadczenia, tak jest w moim OSK, ale żeby aż 100zł drożej...

Niestety ale patrząc na stronach internetowych Siedleckich OSK, znalazłem na trzech z nich taki sam cennik:
Wałowa: 300zł
Jacek: 300zł
Koliberek: 300zł
W każdym z nich wykupienie 5 dodatkowych godzin kosztuje 200zł.
Pytałem się tylko w swoim o możliwość 5 godzin jazdy, zamiast doszkalającego.

W ten kurs doszkalający poza 5godz. jazdy wliczone jest 10 godzin teoretycznych, które mi są niepotrzebne, ponieważ mam ważny egzamin z teorii (test) do 10 maja. Więc dlaczego mi wmawiają ten doszkalający jak im tłumaczę, że mam testy ważne. Po 2 wizycie w WORDie byłem pytany czy mam ważne testy, dlatego powiedziano mi o samym dokupieniu 5 godzinnej jazdy.

Mam jedno pytanie poza tematem, jeśli nie zdałem trzy razy praktycznego, to za czwartym razem nie muszę podchodzić do teorii i praktyki, tylko sama praktyka (nie ma takiej reguły że po 3 oblanych, w czwartym test, gdy się ma ważny jeszcze)?

Jeśli chciałbym, te 5 godzin na które w moim ośrodku się nie zgadzają (tłumaczą, że muszę przejść kurs doszkalający, chociaż teoretyczny mam ważny)wyjeździć w innym, potrzebowałbym jakiegoś zaświadczenia od starego OSK, żeby w nowym je wykupić
recs

Postprzez Driver'ka » czwartek 28 lutego 2008, 19:49

Testy są ważne 6 miesięcy od ich zdania, więc bez znaczenia ile razy nie zdałeś praktycznego. Testy są ważne pół roku. Tak mi się przynajmniej wydaje...
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez justyna77 » czwartek 28 lutego 2008, 19:58

Ja po trzecim niezdanym wykupywałam jazdy w innym osk.Idziesz i mówisz że musisz wykupic 5 godzin i potrzebujesz zaświadczenie żeby sie umówić na nastepny egzamin.Zapłaciłam 180zł .Moja szwagierka niedawno w tym samym miejscu 200zł.
.
24.01.08-zdane!
(2008-02-04) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-02-12) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
justyna77

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 20:02

Driver'ka napisał(a):Testy są ważne 6 miesięcy od ich zdania, więc bez znaczenia ile razy nie zdałeś praktycznego. Testy są ważne pół roku. Tak mi się przynajmniej wydaje...

Tak, wiem, że teoretyczny jest ważny 6 miesięcy. Tylko miałem taką obiekcje z tego względu, że jak po 3 niezdanych praktycznych (jazdach) trzeba wykupywać godziny, to i może trzeba zdawać teoretyczny. Ale teraz już wiem, dlatego coraz bardziej nie pasuje mi to wmawianie w kurs doszkalający ( 5 godz. jazdy + 10 godz. teoretyki), jak mam ważną teoretykę więc po kiego grzyba mam za nią płacić, pewne przez to jest droższy o 100zł.

justyna77 napisał(a):Ja po trzecim niezdanym wykupywałam jazdy w innym osk.Idziesz i mówisz że musisz wykupic 5 godzin i potrzebujesz zaświadczenie żeby sie umówić na nastepny egzamin.Zapłaciłam 180zł .Moja szwagierka niedawno w tym samym miejscu 200zł.

Dzięki za info, dzięki temu zaoszczędzę tę stówkę na egzamin.
Przejdę się jeszcze raz do swojego OSK i wyłożę im kawę na ławę, ciekawe co oni na to.

Jeszcze jedno pytanko:
Czy jak teoretyczny mam ważny do 10 maja. To liczy się data zapisu na egzamin, czy termin wyznaczonego egzaminu (jeśli chodzi o ważność testów). Bo obawiam się, że wolne terminy są już pod koniec kwietnia, albo i na maj.. Więc mój teoretyczny może stracić ważność i dobrym posunięciem byłoby jednak wykupienie tego droższego kursu doszkalającego.
Już sam nie wiem.
recs

Postprzez yahoo234 » czwartek 28 lutego 2008, 20:18

musisz wykupić zaświadczenie i tylko to interesuje WORD. w tym zaświadczeniu jest tak jakby "zawartych" 5 godzin jazd. niektóre OSKi chcą na tym zarobić i wtedy te zaświadczenia są droższe niż normalne wykupienie 5h. nie można na to nic poradzić, mogę Ci jedynie polecić poszukanie innego OSKu, które takie zaświadczenie Ci wystawi. możliwe, że nie będą chcieli się zgodzić, w końcu Cię nie znają, nie byłeś ich kursantem. ale nic nie zaszkodzi popytać. mojemu znajomemu udało się bez problemu. wykupił to zaświadczenie za 180 PLN. pozdrawiam
yahoo234

Postprzez ella » czwartek 28 lutego 2008, 20:27

Czy jak teoretyczny mam ważny do 10 maja. To liczy się data zapisu na egzamin, czy termin wyznaczonego egzaminu (jeśli chodzi o ważność testów).

Liczy się termin egzaminu a nie data zapisu.
ella
Moderator

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 20:29

yahoo234 napisał(a):musisz wykupić zaświadczenie i tylko to interesuje WORD. w tym zaświadczeniu jest tak jakby "zawartych" 5 godzin jazd. niektóre OSKi chcą na tym zarobić i wtedy te zaświadczenia są droższe niż normalne wykupienie 5h. nie można na to nic poradzić, mogę Ci jedynie polecić poszukanie innego OSKu, które takie zaświadczenie Ci wystawi. możliwe, że nie będą chcieli się zgodzić, w końcu Cię nie znają, nie byłeś ich kursantem. ale nic nie zaszkodzi popytać. mojemu znajomemu udało się bez problemu. wykupił to zaświadczenie za 180 PLN. pozdrawiam

To jest zwykłe zaświadczenie z pieczątką OSK, nie potrzeba jakiegoś specjalnego druku? Żebym nie dostał przypadkiem takiego, którego mi nie przyjmą w WORDzie.

Piszesz, że znajomy wykupił zaświadczenie za 180zł (oczywiście jeździł te 5 godzin? czy tyle zapłacił tylko za zaświadczenie.)
recs

Postprzez yahoo234 » czwartek 28 lutego 2008, 20:36

zapłacił tyle za zaświadczenie, a zaświadczenie samo w sobie 'zawiera' 5 godzin jazd. nie musisz oczywiście nic dopłacać. w rzeczywistości nie kupujesz tej kartki, ale tych 5h, a kartka to potwierdza.

nie wiem dokładnie jak to zaświadczenie wygląda, prawdopodobnie jest na tym napisane, że odbyłeś kurs doszkalający. w OSKu musisz powiedzieć, że chcesz właśnie takie zaświadczenie po niezdanych 3 egzaminach, a nie że chcesz zwyczajnie wykupić 5h doszkalających. a oni muszą wtedy dać Ci dobry papier. no chyba, że trafisz do jakiegoś szemranego OSK, który będzie chciał tylko zbić kasę, ale szanse na to dość nikłe. :lol:
yahoo234

Postprzez cman » czwartek 28 lutego 2008, 23:37

Jeżeli trzykrotnie nie zdałeś egzaminu praktycznego, to chcąc zapisać się na kolejny, musisz odbyć szkolenie dodatkowe.
Szkolenie dodatkowe, to szkolenie mające na celu uzupełnienie wiadomości i umiejętności potrzebnych do zaliczenia egzaminu. W tym celu instruktor określa liczbę godzin konieczną do zrealizowania w/w. Nie może być ona jednak mniejsza, niż pięć. Po zakończonym szkoleniu dodatkowym odbywa się egzamin wewnętrzny, który ma na celu sprawdzenie zdobytych umiejętności i jeżeli zaistnieje taka potrzeba, ustalenia kolejnych godzin. Po zaliczeniu egzaminu wewnętrznego, instruktor wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dodatkowego (dokładnie takie, jak o ukończeniu szkolenia podstawowego, tyle że z odpowiednim "niepotrzebne skreślić"), które umożliwia zapisanie się na kolejny egzamin.
cman

Postprzez recs » czwartek 28 lutego 2008, 23:47

cman napisał(a):Jeżeli trzykrotnie nie zdałeś egzaminu praktycznego, to chcąc zapisać się na kolejny, musisz odbyć szkolenie dodatkowe.
Szkolenie dodatkowe, to szkolenie mające na celu uzupełnienie wiadomości i umiejętności potrzebnych do zaliczenia egzaminu. W tym celu instruktor określa liczbę godzin konieczną do zrealizowania w/w. Nie może być ona jednak mniejsza, niż pięć. Po zakończonym szkoleniu dodatkowym odbywa się egzamin wewnętrzny, który ma na celu sprawdzenie zdobytych umiejętności i jeżeli zaistnieje taka potrzeba, ustalenia kolejnych godzin. Po zaliczeniu egzaminu wewnętrznego, instruktor wydaje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dodatkowego (dokładnie takie, jak o ukończeniu szkolenia podstawowego, tyle że z odpowiednim "niepotrzebne skreślić"), które umożliwia zapisanie się na kolejny egzamin.

Czyli, z tego wynika, że muszę zapisać się na kurs doszkalający, czy wystarczy mi znaleźć OSK, który wyda mi zaświadczenie, że wykupiłem 5 godzin.
W końcu jak to jest bo widzę sprzeczne odpowiedzi.
recs

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy