Wynik Egzaminu a odwołanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wynik Egzaminu a odwołanie

Postprzez MiraiPL » piątek 20 stycznia 2012, 01:32

Witam Serdecznie

Mam na imię Marcin 19 stycznia bierzącego roku zdawałem Państwowy Egzamin Prawa jazdy kategorii C, Państwowy należało by wziąć w cudzysłów, wiem że na forum zagląda dużo osób, więc postanowiłem podzielić się spostrzeżeniami z swojego egzaminu... Egzaminator jako pracownic państwowy moim zdaniem nie powinien używać zwrotów typu " K*** co ty robisz" bądź " nie tak do Ch*** mówiłem" ale dość tekstów zasłyszanych z placu WORD Łomża

Przejdźmy do mojej sytuacji, jadę drogą jedno kierunkową dwupasmową po prawym pasie ruchu (KAT. C) Egzaminator wydaje polecenie skrętu na następnym skrzyżowaniu świetlnym w lewo, co automatycznie wiąże się z zmianą pasa ruchu, włączam kierunkowskaz i spoglądam w lusterko, na lewym pasie zasuwa osobówka, szybciej niż dopuszczalna prędkość no ale cóż, nie mi mandaty wystawiać więc czekam aż mnie wyprzedzi ( co ważne kierunek dalej miga), osobówka zbliża się w zaskakującym tempie więc pasa nie zmieniam... no i osobówka zwalnia na wysokości końca mojego egzaminacyjnego auta zwalnia i jedzie tą samą prędkością nie chcąc wymusić pierwszeństwa zwalniam nogę z pedału gazu, w lusterku widzę że osobówka zrobiła to samo i przestrzeń między nią a mną jest coraz większa więc zjeżdżam na lewy pas w tym samym momencie osobówka robi manewr wyprzedzania mnie po prawej stronie tuż przed sygnalizatorami i zajmuje pas przede mną :/ ( przedstawicielka handlowa ) na skrzyżowaniu przesiadka z egzaminatorem gdyż według Niego, nie ustąpiłem pierwszeństwa, po chwili wymiany zdań doszedłem do wniosku że z władzą nie wygrasz... podczas rozmowy powiedział że widział co się dzieję i że wszystko było by wpożądku gdyby przedstawicielka mrygnęła mi światłami że mnie wpuszcza.... na moją odpowiedź, że coś takiego nie jest ujęte w przepisach, Egzaminator powiedział UWAGA : " Gdyby Cię nie wyprzedziła po prawej stronie to bym nie miał do tego manewru żadnych zastrzeżeń."

Pytanie do Was czy słusznie zostałem oblany, Egzaminator powiedział że przysługuje mi prawo do odwołania... ( ok odwołanie odwołaniem - moje zdanie przeciwko jego zdaniu, widomo kto wygra....) Czy mogę złożyć skargę na egzaminatora ale w póżniejszym terminie tzn po poprawce, gdyż wiem, że w Łomży jeśli będzie skarga na "szanownego pana egzaminatora" to na egzamin powtórkowy mogę się wybierać do innego miasta.

Myślę iż np. Łomży można doświadczyć tego, że "egzaminatorzy" podchodzą do zawodu w ten sposób uwalmy jak najwięcej będzie więcej na poprawkę...

Koleżanki i Koledzy jaki jest termin składania skarg na "egzaminatora"??

*** "egzaminator" - specjalnie napisany w cudzysłowu gdyż statusem Egzaminatora nazywamy pracownika państwowego a nie byłego policjanta czy instruktora, który przyszedł dorobić sobie jako egzaminator i oblewamy wszystkich bo będzie z tego KASA.

PS. Jak to możliwe, iż w ŁOMŻY kilku "egzaminatorów" ma synów którzy prowadzą szkoły jazdy, może nie tylko synów ale również kogoś bliskiego z rodziny.... nazawisk nie będę wymieniał, lecz jesli drugi raz z rzędu zostanę oblany za coś takiego z chęcią wypisze je na forum publicznym

Z poważaniem do Wszystkich ( prócz pseudo egzaminatorów z Łomży)
MiraiPL

Re: Wynik Egzaminu a odwołanie

Postprzez reassor » piątek 20 stycznia 2012, 11:40

Odwołuj się przynajmniej egzamin za friko dostaniesz - bo jest podstawa.
Co do "znajomości" to z czasem pewnie policja i tam dojdzie tak jak ostatnio w Krakowie a wcześniej w Tychach itd.

Wystarczy pokazać im palcem drogę.

A wszyscy wiemy, że w tym sektorze lapówkarstwo = śmierć
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez arturr0 » piątek 20 stycznia 2012, 19:07

Ja bym Ci radził spokojnie zdać za 2gim razem. Pewnie trafisz na innego i na pewno dasz radę. A odwoływanie się, może i da Ci darmowy egzamin, ale też sporo stresu. No i jak sam mówisz, na poprawce może być różnie. Chociaż z drugiej strony, przez takie myślenie egzaminatorzy postępują jak postępują i nie mają z tego powodu konsekwencji. :wink:
arturr0

Postprzez mirasek30 » sobota 21 stycznia 2012, 10:30

Witam .
Jestem nowym użytkownikiem i proszę o wyrozumiałość .
odnośnie do wypowiedzi podobny problem 19.01.2012 podszedłem do egzaminu praktycznego kategorii B.
nie jestem nowicjuszem w jeździe samochodem jak i w przepisach ruchu drogowym . mój egzamin trwał 38 min.
wszystko szło jak należy do momentu gdy dojedzałem do skrzyżowania z sygnalizacją świetlną ujrzałem jadący pojazd z lewej strony który nie sygnalizował w tym momencie żadnego manewru,więc postanowiłem ograniczyć zaufanie do niego i zwolniłem do stopnia iż mój pojazd teoretycznie się zatrzymał w tym momencie pojazd z lewej strony zasygnalizował manewr w prawo lecz dopiero na wysokości pasa w który skręcał moje rzekome zatrzymanie to dosłownie był ułamek sekundy ,no i natyk koniec egzaminator kazał się zatrzymać spytał dlaczego się zatrzymałem o ile można to nazwać zatrzymaniem tłumaczyłem że z zasady ruchu drogowego ograniczyłem zaufanie do nadjezdzającego z lewej strony iż w przepisach jest określone w jakiej odległości sygnalizuje się manewr że na wet w egzaminie teoretycznym jest taka sytuacja ale to nic nie dało jego pytania były : jaki to samochód jakiego koloru za żądałem nagrania przebiegu mojego egzaminy oczywiście od dyrektora word po długim naleganiu dopiero dyrektor łaskawie kazał mi złożyć wniosek odczułem że potraktowali mnie jak kolejną sztukę która jest dochodowa w tej chwili czekam aż wezwią mnie do oglądnięcia egzaminu ale co z tego będzie nie wiem
mirasek30

Postprzez skov » sobota 21 stycznia 2012, 17:59

jeszcze jakbyś napisał co było przyczyną przerwania egzaminu, czy w ogóle egzamin był przerwany czy może to był drugi "błąd" za który uzyskałeś wynik negatywny? Skan arkusza przebiegu egzaminu zamieść a jak nie to chociaż co jest napisane w polu uwagi. Na razie napisałeś tak chaotycznie że nie powinieneś spodziewać się tutaj jakiś konkretnych odpowiedzi poza " odwołuj się ".
skov

Postprzez mirasek30 » sobota 21 stycznia 2012, 21:21

niezastosowanie się do sygnałów świetlnych +pkt.12 zachowanie do znaków drogowych pionowych najwyraźniej myślał że jak znak był 30 metrów wcześniej to odniosłem się do niego i dlatego się zatrzymałem ponad to dopisał mi pkt.8.1wyprzedzanie co do wyprzedzania to jestem na 1000% procent pewny że nie popełniłem błędu oraz do to tego pierwszego też ,znam chierarchie znaków po prostu gość
z lewej strony mnie zmylił bo nie zasygnalizował manewru ten ośrodek w którym robię prawko to jedna wielka łapówkownica dużo egzaminatorów zwolnili z tego co słyszałem to nawet nie którzy mieli postawione zarzuty kierowania grupą dużo pozwalniano ale przychodzą nowi i jest to samo ten word ma najmniejszą frekwencje zdawania. w sumie to mój trzeci raz za drugim razem też mnie oblali do z banałów bo za wcześnie włączyłem kierunkowskaz zjezdzając z ronda a na drugim rondzie za późno i też mnie oblał ale tego tak nie w brałem do siebie pomyślałem że inni nieraz zdaję po kilku razach więc dałem spokój ale teraz przesadzili
mirasek30

Postprzez skov » niedziela 22 stycznia 2012, 10:54

odwołuj się
skov

Postprzez mirasek30 » niedziela 22 stycznia 2012, 12:04

od razu od wołałem się lecz wiem że w tym ośrodku jak czują zamieszanie giną nagrania albo tłumaczą się że nagranie jest uszkodzone mój doradca napisał mi pismo do rzecznika praw konsumenta dodatkowo zaciągłem informacji że kamery w pojazdach egzaminacyjnych są tak ustawione że nie biorą lewego boku jedna osoba powiedziała mi że egzaminator wiedział co robi , czekam aż mi pokarzą nagranie egzaminu jak nie będzie faktycznie widać lewej strony to wystąpię bo prokuratury z wnioskiem o nagranie z monitoringu miejskiego wiem że tam jest bynajmniej wykorzystam wszystkie możliwe sposoby iż wiem że nie popełniłem błędu jeżeli mi się to tylko tak zdaje to niech ośrodek mi to udowodni a wtedy przyznam im rację i przeproszę ale jak na dzień dzisiejszy jestem pewien że to był grymas egzaminatora
mirasek30

Postprzez Mas74 » niedziela 22 stycznia 2012, 17:30

Tylko już teraz weź nagranie z miejskiego monitoringu bo oni też go kasują (chyba po 30 dniach - ale mogę się mylić).
Trzymam kciuki! :spoko:
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez michalldz90 » niedziela 22 stycznia 2012, 18:05

Witam.

Ja również chcę się odwołać od mojego negatywnego wyniku egzaminu. Egzaminator oblał mnie na górce, chociaż pokonałem ją bezbłędnie. Problem polega na tym, że nie zgasła mi lampka od hamulca ręcznego mimo, że hamulec fizyczne już nie działał. Wystarczyło delikatnie docisnąć dźwignię hamulca, ale niestety tego brakło. Czy to jest jednak powód, aby oblać mi egzamin i czy mam jakiekolwiek szanse na pozytywne rozpatrzenie odwołania?
michalldz90

Postprzez michallek » niedziela 22 stycznia 2012, 18:15

Trochę dziwne zachowanie egzaminatora. W Białymstoku wszyscy po 2 nie zdaniach, przenoszą papiery do Łomży i zdają od razu (mówię tu o swoich znajomych).
Ja bym na twoim miejscu się odwołał jeżeli tak jak mówisz wszyscy "egzaminatorzy" będą o tym wiedzieli zawsze możesz przenieść papiery do Białegostoku. (odległość nie jest taka spora)
michallek

Postprzez mirasek30 » niedziela 22 stycznia 2012, 20:03

michallek napisał(a):Trochę dziwne zachowanie egzaminatora. W Białymstoku wszyscy po 2 nie zdaniach, przenoszą papiery do Łomży i zdają od razu (mówię tu o swoich znajomych).
Ja bym na twoim miejscu się odwołał jeżeli tak jak mówisz wszyscy "egzaminatorzy" będą o tym wiedzieli zawsze możesz przenieść papiery do Białegostoku. (odległość nie jest taka spora)

a wżyciu ja nie będę papierów przenosił z word piła poczuł bym się jak dezerter :) po za tym wiedzcie że możecie zawsze poprosić swojego istruktora a by towarzyszył wam pod czas egzaminu wtedy taki egzaminator uważa co robi ale ja nie będę korzystał z takiej opcji bo mi to nie potrzebne na uczę ich jak zachowywać się wobec zdających że to "oni są dla nas a nie my dla nich " jak każdy urząd czy urzędnik
mirasek30

Powrót do Egzamin na prawo jazdy