B1 PROSZE O PILNĄ ODPOWIEDZ!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

B1 PROSZE O PILNĄ ODPOWIEDZ!!

Postprzez komorowskiszymon » poniedziałek 05 grudnia 2011, 18:46

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam mały problem i chciałem się do was zwrócić o pomoc. A więc zapisałem się na prawo jazdy kategorii B1 i jestem świadom tego że wchodzą nowe przypisy i będę mógł jeździć tylko na quadzie. Ale mnie interesują testy. Czy będzie tak jak dotychczas że po ukończeniu 18 roku życia zdaje się tylko praktykę bez teorii czy po wejściu nowych przepisów w życiem będę musiał zdawać jeszcze raz egzamin teoretyczny?Brosze o pilną odpowiedz ponieważ zapłaciłem już wszystkie pieniądze i nie zacząłem jazd. Jak coś to po prosu się wycofam :)
komorowskiszymon

Re: B1 PROSZE O PILNĄ ODPOWIEDZ!!

Postprzez ASO » poniedziałek 05 grudnia 2011, 19:58

Witam
Chciałbym się dołączyć do pytania, a zarazem odświeżyć temat :)
Nie zapisałem się jeszcze na B1, ale zastanawiam się nad tym, bo jeżeli zapiszę się jeszcze w tym roku, zacznę kurs itp, to chyba będę zdawał w nowym roku po starych zasadach ?
Pozdrawiam.
ASO

Postprzez skov » poniedziałek 05 grudnia 2011, 20:02

skov

Postprzez Borys68 » poniedziałek 05 grudnia 2011, 20:07

komorowskiszymon napisał(a):Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam mały problem i chciałem się do was zwrócić o pomoc. A więc zapisałem się na prawo jazdy kategorii B1 i jestem świadom tego że wchodzą nowe przypisy i będę mógł jeździć tylko na quadzie. Ale mnie interesują testy. Czy będzie tak jak dotychczas że po ukończeniu 18 roku życia zdaje się tylko praktykę bez teorii czy po wejściu nowych przepisów w życiem będę musiał zdawać jeszcze raz egzamin teoretyczny?Brosze o pilną odpowiedz ponieważ zapłaciłem już wszystkie pieniądze i nie zacząłem jazd. Jak coś to po prosu się wycofam :)

To dobre pytanie ... tak własnie było dotychczas i zakładałem, że będzie i nadal. Ale w nowej Ustawie tego nie potrafie znaleźć. Komus sie udało? Czy też to będzie (może być) w Rozporządzeniach? Jest gdzies indziej?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 05 grudnia 2011, 21:23

Nigdzie nie ma rozporządzenia o tym, że później musisz zdawać jeszcze raz teorię, tak więc chyba zostaje po staremu, bo by o tym pisali już dawno, zmiany dotyczą samych uprawnień, a tak na prawdę nic nie zmieniają, bo wszystko zostaje po staremu i wykluczone są tylko trójkołowce. Jednak nie myśl, że tak jak inni będziesz mógł jeździć osobówką. Prawo od początku mówi, że B1 uprawnia do poruszania się pojazdem samochodowym czterokołowym, a czterokołowiec to pojazd homologowany wg. kategorii homologacji L, którego moc nie przekracza 15kW, oraz którego masa nie przekracza w przypadku przewozu osób 400kg oraz w przypadku przewozu rzeczy 550kg. Prawo tak mówi od dawna, a egzaminatorzy nadzorujący tak naprawdę nie znali prawa i egzaminy były przeprowadzane nie zgodnie z prawem, tak więc raczej z tym egzaminem na zwykłe B zostaje tak jak było do tej pory.

Napisałeś, że będziesz mógł jeździć tylko quadem, a nie zupełnie bo wszystkim czterokołowcami, a są firmy takie jak:
AIXAM
MICROCAR
które produkują czterokołowce zabudowane. Wyglądają jak normalne samochody, z tym, że mają moc 15kW i za nówkę trzeba zapłacić od 40tyś do około 55tyś polskich złotych, co jest kolosalną ceną, jednak cieszy fakt, że te pojazdy nie tracą na wartości i za dwa lata sprzedasz taki samochód za nie wiele mniejszą kwotę, jeżeli chodzi o używane, to trzeba natrafić na okazję, bo jest to unikat, gdyż te firmy od nie dawana są na polskim rynku.

Nie zapomnijmy, że do tej pory dowody rejestracyjne zawierały fałszywe dane i prędzej czy później tak też się stanie, że w teorii samochody będą spełniać te warunki, czyli
-masa do 550kg
-moc do 15kW
-homologacja wg. kategorii "L" np. "inny pojazd samochodowy"
Pomarancza

Postprzez skov » poniedziałek 05 grudnia 2011, 21:43

Borys68 napisał(a):
komorowskiszymon napisał(a):Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam mały problem i chciałem się do was zwrócić o pomoc. A więc zapisałem się na prawo jazdy kategorii B1 i jestem świadom tego że wchodzą nowe przypisy i będę mógł jeździć tylko na quadzie. Ale mnie interesują testy. Czy będzie tak jak dotychczas że po ukończeniu 18 roku życia zdaje się tylko praktykę bez teorii czy po wejściu nowych przepisów w życiem będę musiał zdawać jeszcze raz egzamin teoretyczny?Brosze o pilną odpowiedz ponieważ zapłaciłem już wszystkie pieniądze i nie zacząłem jazd. Jak coś to po prosu się wycofam :)

To dobre pytanie ... tak własnie było dotychczas i zakładałem, że będzie i nadal. Ale w nowej Ustawie tego nie potrafie znaleźć. Komus sie udało? Czy też to będzie (może być) w Rozporządzeniach? Jest gdzies indziej?

Borys

§11 projektu rozporządzenia w sprawie egzaminowania.
skov

Postprzez ASO » wtorek 06 grudnia 2011, 00:42

Czyli jeżeli teraz mam 16 lat, zrobię B1, to nic mi to nie da (ułatwienie) zdając prawko za 2 lata na B, oprócz tego, że pociągnie więcej $ z kieszeni ?
ASO

Postprzez Borys68 » wtorek 06 grudnia 2011, 04:23

skov napisał(a):
Borys68 napisał(a):To dobre pytanie ... tak własnie było dotychczas i zakładałem, że będzie i nadal. Ale w nowej Ustawie tego nie potrafie znaleźć. Komus sie udało? Czy też to będzie (może być) w Rozporządzeniach? Jest gdzies indziej?

Borys

§11 projektu rozporządzenia w sprawie egzaminowania.

Dziękuję.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Pomarancza » wtorek 06 grudnia 2011, 15:34

ASO nie będziesz musiał już pisać teoretycznego. Zdajesz tylko praktykę na B i omijają cie nowe egzaminy, które zawierają masakryczną ilość pytań, a nie tak jak do 12 lutego 2012 około 500pytań.
Pomarancza

Postprzez ASO » wtorek 06 grudnia 2011, 17:42

Pomarancza napisał(a):ASO nie będziesz musiał już pisać teoretycznego. Zdajesz tylko praktykę na B i omijają cie nowe egzaminy, które zawierają masakryczną ilość pytań, a nie tak jak do 12 lutego 2012 około 500pytań.

No tak, tylko czy uda mi się do 12 lutego zrobić B1, bo nie ukrywam, że lepiej jeździć normalnym autem mając B1, niż nie mając w ogóle prawka (?)
ASO

Postprzez Pomarancza » środa 07 grudnia 2011, 15:36

Owszem jest lepiej, a odnośnie egzaminu to możesz zdać samą teorią przed 12 lutym a praktyczny do 6 miesięcy później. Tak więc możesz się zapisywać wziąć udział w paru wykładach po parę godziny, podszkolić wiedzę i zdawać egzamin teoretyczny.
Pomarancza

Postprzez komorowskiszymon » środa 07 grudnia 2011, 19:21

Temat uważam za zamknięty:D Dzięki wszystkim za odpowiedz :D To B1 to i tak jest tylko takie do picu ponieważ wczoraj miałem jazdy i jeździłem normalny autem w tym przypadku Toyotą yaris.
komorowskiszymon

Postprzez Pomarancza » środa 07 grudnia 2011, 19:57

Ja tak samo z tym, że grande puntem jeździłem, ale większość to jazda daihatsu coure, chociaż teraz mam wstrzymane bo nie ma czym zdawać egzaminu..
Pomarancza

Powrót do Egzamin na prawo jazdy