przez piotrekbdg » piątek 13 sierpnia 2010, 09:59
przez rusel » piątek 13 sierpnia 2010, 11:22
przez skov » piątek 13 sierpnia 2010, 17:25
sankila napisał(a):skov napisał(a):Materiały szkoleniowe przepisami czyli aktami prawnymi nie są
Nie muszą być. Ja mam tzw powierzenie, czyli wewnętrznie ustalony zakres obowiązków. W kodeksie pracy stoi, że pracownik ma wypełniać powierzone mu zadania. Łamiąc powierzenie, odpowiadam za łamanie KP.3. Zasady egzaminowania określa Dz. U. nr.217 i PoRD a nie materiały szkoleniowe.
W jednym i drugim masz zapis, że egzamin ma być prowadzony zgodnie z zasadami sztuki a egzaminator rzetelnie wykonywać swoje obowiązki - a tych zasad i obowiązków nauczył się na kursie, właśnie z materiałów szkoleniowych.
BTW - zasadność odwołania i unieważnienie egzaminu ustala nadzór egzaminacyjny, a oni mają jeszcze jakieś swoje wytyczne.
przez sankila » piątek 13 sierpnia 2010, 23:16
ja uczylem sie z przepisow nie materialow szkoleniowych
Niedługo się dowiemy, że matura w Polsce odbywa się na podstawie "materiałów szkoleniowych"
myslalem ze egzaminator stosuje sie do PRD i 217tki
każdy ma swoje materiały szkoleniowe, na każdym kursie pewnie inne,
Egzaminator może przestrzegać regulaminu wymyślonego wewnętrznie[...]. Nadzór nie ma pojęcia o takim regulaminie
łamane jest prawo (przepisy) KP czyli te 10 egzaminów powinno być unieważnionych
przez skov » sobota 14 sierpnia 2010, 20:36
A owszem, ale nie tylko. Ma jeszcze przepisy dot. wykonywania zawodu
Jest jeden program i jeden zakres materiału dla wszystkich - Dz.U. z 2005 r. nr 217; poz. 1834, zał. 11
Twoje własne słowa: Zasady egzaminowania określa Dz. U. nr.217 i PoRD
Nie ma tam przepisu o płaceniu egzaminatorowi za każdy egzamin, więc to tylko wytwór Twojej wyobraźni.
jeśli uważacie, że egzaminator ma prawo ingerować w jazdę egzaminowanego: hamulec depnąć, klakson nacisnąć, kierownicą pokręcić
przez sankila » sobota 14 sierpnia 2010, 23:04
nadal nie wiem cóż to za przepisy i w którym Dz.U. lub Rozporządzeniu ich szukać.
Skoro są obowiązującymi przepisami to są skodyfikowane i ogólnie dostępne.
jest program, jest zakres . Jakie materiały i czyjego autorstwa o tym nic. Zatem zależnie od ośrodka mogą być różne.
Nie ma tam w ogóle o płaceniu egzaminatorowi ale w tym konkretnym przypadku łamane są przepisy Kodeksu Pracy więc egzamin trzeba unieważnić
ja uważam, że prawo nie zabrania mu zaingerować w jazdę osoby egzaminowanej
przez rusel » poniedziałek 16 sierpnia 2010, 10:38