Zgadza się, na rondzie ze światłami, oczywiście jesli ma zielone, tramwaj nie ma obowiazku ustąpić ( cytując wspomniani wyżej 'Podręcznik . . . ' : Zasada pierwszeństwa dla pojazdu szynowego wynika z faktu, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, na którym ruch jest kierowany sygnałami świetlnymi, trudno jest ustalić, z którego kierunku nadjeżdża pojazd. '), ale w tym pytaniu nie było mowy o rondzie.
Zapomniałam podać podstawy prawnej, już się poprawiam:
Rozporządzenie Ministrów Transportu i Gospodarki Morskiej oraz Spraw Wewnetrznych i Administracji z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie znaków i sygnałów srogowych ( Dz. U. NR 58, poz. 622 z 1999 r. oraz Dz. U. Nr 72, poz. 850 z 2000 r.).
Rozdział 5, § 95. 1, punkt 4:
4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
natomiast z rozumowanie Sławka jest jak dla mnie jakies pokręcone i kompletnie niejasne,
1. tu nie ma żadnego ronda, a jak wspomniała FlameCraft na rondzie się tego nie stosuje
2. jesli pojazd i tramwaj skręcają jednocześnie i są światła tez się nie stosuje - na rysunku skreca tylko jeden, w opisie - nie wiem, pogubiłam się
3. jakie czerwone ?? :roll:
Sławek18 napisał(a):Wiec tramwaj chcac skrecic w lewo lub prawo musi ustapic pierwszenstwa pojazdom "nieszynowym" z racji czerwonego swiatla.
Pozdrówki
:D