przez ks-rider » czwartek 14 października 2010, 20:15
przez lith » piątek 15 października 2010, 00:36
przez WojtekS » środa 20 października 2010, 11:33
MALINA77 napisał(a):Witam, co sezon mam dylemat, jako że jestem kobietą to nie mam bladego pojęcia jakie opony zimówki wybrac. Mam w sumie 2 typy , co sadzicie o nich??![]()
1) Goodyear Ultra Grip 7+ 205/55R16 H 91
2) Continental ContiWinterContact TS830 P
przez qwer0 » środa 20 października 2010, 12:42
Obydwie opony są z tzw. wyższej półki, i na pewno będą dobre, jak powiedział ks-rider. Inne marki tego typu to Michelin, Pirelli i Bridgestone, i też na pewno będą dobre. Natomiast śmiem twierdzić, że możesz nie zauważyć różnicy pomiędzy nimi, a oponami z półki tzw. średniej, typu Kleber, Nokian, Barum. Na pewno wypadałoby tylko odradzić kupowanie różnych dziwnych produktów z Chin, opon bieżnikowanych i opon zupełnie nieznanych marek.
Możesz też zwrócić uwagę, czy opona, którą kupujesz, przypadkiem nie przeleżała 5 lat w magazynie (czasem się zdarza na promocjach), bo wtedy nie warto płacić za nią jak za nową - guma się starzeje i opona traci część swoich własności.
przez WojtekS » środa 20 października 2010, 15:47
qwer0 napisał(a):Polecac mozna konkretny model. Mowienie, ze kazda opona danego producenta jest dobra, to po prostu bzdura.
przez qwer0 » środa 20 października 2010, 19:34
Nie mówię, że każda jest równie dobra, tylko że ogólnie można się spodziewać, że opona dobrej marki będzie dobra, opona "średniej" marki też będzie porównywalnie dobra w warunkach zwykłego ruchu (a nie toru testowego), a opona taniej, nieznanej marki praktycznie zawsze będzie gorsza od dwóch pierwszych. Czyli, że perspektywy statystycznego kierowcy opony dzielą się zasadniczo na dwie grupy - godnych zaufania i tych niekoniecznie go godnych.
Nie mówię, że każda jest równie dobra, tylko że ogólnie można się spodziewać, że opona dobrej marki będzie dobra,
Obydwie opony są z tzw. wyższej półki, i na pewno będą dobre, jak powiedział ks-rider. Inne marki tego typu to Michelin, Pirelli i Bridgestone, i też na pewno będą dobre.
przez MALINA77 » środa 20 października 2010, 20:48
przez maryann » wtorek 26 października 2010, 12:53
przez WojtekS » wtorek 26 października 2010, 14:48
przez qwer0 » wtorek 26 października 2010, 15:56
przez qwer0 » sobota 30 października 2010, 19:47
przez lith » niedziela 31 października 2010, 02:28
przez ks-rider » niedziela 31 października 2010, 12:54
qwer0 napisał(a):1. Moge Ci pokazac 2 komplety nowych opon. Jedne zimowe, a drugie letnie. Nie wiem co za idiota je zaprojektowal, ale te letnie w ogole nie nadaja sie na wilgotna nawierzchnie, a te zimowe sprawdzaja sie znacznie lepiej.
2. Barum klasa srednia...
3. ....akurat niemal kazdy wiekszy producent podaje, ze opona, ktora lezakowala w odpowiednich warunkach do lat 5, mozna taka opone w 100% uznac za nowa.
jan2294 napisał(a):1. na wsi zabitej dechami, zimą to nigdy nie jadę po asfaldzie tylko non stop po śniegu, lodzie a drogi są tak zasypane ze bys takie oczy zrobil
2. zastanawiam sie czy jak kupie zimówki to cos to zmieni
3. będzie to czuc?
4. będę mógł jezdzic znacząco szybciej i auto będzie 10razy lepiej sie trzymac
czy różnica jest warta zapłacenia tych ponad 1000zł?
5. wiesz w jakie ja zimy na letnich jezdzilem?
annubis17 napisał(a):1. Ja też nie zmieniałem w zime na zimówki bo szkoda mi na to kasy.
2. Nie mam porównania jak się jeździ na zimówkach, ale na letnich w tą zimę w śniegu spokojnie można było jeździć. Nawet po nieodśnieżonym parkingu bez problemów mogłem jeździć.
3. Po ulicach i pod górki również nie gorzej niż posiadacze zimówek.
4. Zimówki są chyba tylko po to żeby ściągnąć kasę od kierowców którzy lubią szaleć na drogach i nie umią jeździć spokojnie.
przez cman » niedziela 31 października 2010, 13:55
ks-rider napisał(a):Jakies pytania ?