przez athlon » środa 26 sierpnia 2009, 00:10
Jeździlem 6 lat Sierrą 1,6 CVH z 1993 roku na gazie (instalacja II generacji na wtrysku, z mojej głupoty po 2ch latach spaliła mi sie pompka paliwa) od tamtej pory było jeżdżone tylko na gazie (odpalanie bez problemu nawet przy największych mrozach, spalanie w granicach 11 litrów).
Od niedawna jeżdze Vectrą B 1,8 16V zakupioną z gazem sekwencyjnym, po miesiącu od zakupu padł mi komputer od gazu, wtryski i parownik (pewnie cieć co mi sprzedał vectre dobrze wiedział ze tak będzie). Za nowa instalacje zapłaciłem u gazownika 1200zł (wszystkie przeglądy i regulacje do usranej smierci mam za darmo w ramach promocji/reklamacji) Ze starej instalaci została tylko butla w kole. W ciągu 4 miesięcy zrobilem 10000km i narazie nie ma żadnych problemów. Przy częstych i krótkich jazdach spalanie benzyny wynosi ok 2ch litrów na 100 km i ok 8,2 gazu (benzyny przy takiej samej jeżdzie wychodziło ok 8-9 litrów. Spadek mocy przy przełaczeniu benzyna-gaz praktycznie nie odczuwalny, no chyba że jest zatankowany ujowy gaz, to idzie odczuć ze samochodzikowi brakuje kilku koników. Ogólnie jezeli duzo jeździsz to zakup instalacji gazowej jest opłacalny. U mnie nawet przy częstych i krótkich trasach koszt 100 km szacuje się:
litr benzyny 4,60
litr gazu 1,84
krótkie trasy na benzynie:
4,60x8,2 = 37,72
krótkie trasy na gazie:
2x4,60 + 8,2x1,84 = 24,28
róznica: 13,44 (zwrot instalacji po 10000km)
przy długich trasach:
8,2 x 1,84 = 15,01
róznica: 22,71 (zwrot instalacji po 6000km)
Ponadto obecnie przełączenie benzyna-gaz jak samochod stoi całą noc w zimnym garażu następuje po przejechaniu 3km, a gdy stoi na słońcu to praktycznie po kilku sekundach sie przełącza.