Jak staracie się oszczędzać benzynę?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Jak staracie się oszczędzać benzynę?

Postprzez maryann » piątek 04 stycznia 2013, 14:45

Istotny.
Poczytajcie o chłodnicy powietrza w wersjach niektórych modeli 'intercooler'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Baranek » piątek 04 stycznia 2013, 14:55

Ja raczej dzieliłem się swoimi obserwacjami z jazdy.

Wcześniej napisałem, ze teraz kiedy mam wielopunktowy wtrysk, to tego efektu nie widzę. Ale jednak uświadomiłem sobie, że kiedy - szczególnie latem jeździłem podczas wysokich temperatur 30-35 stopni, a potem jechałem wieczorem 10-12 stopni - to widziałem zauważalną róznice w pracy silnika -. Nie było to dużo - ale dało się zauważyć, że kultura pracy (po wciśnięciu gazu autko dynamiczniej szło ;) ;) ) była lepsza przy niższej temperaturze.

Wcześniej jeżdżąc innymi samochodami: zarówno w gaźnikowym silniku jak i przy monowtrysku - zauważyłem to samo. Uznałem więc, ze to nie wada silnika, a czynniki zewnętrzne zmieniają troszkę warunki pracy silnika.
Baranek

Postprzez Drezyna » sobota 05 stycznia 2013, 20:00

Baranek napisał(a):...zauważyłem to samo.
A widziałeś różnicę zależnie od ciśnienia atmosferycznego albo wysokości npm? Bo jeśli w Twoja hipoteza jest prawdziwa, to powinny być różnice, choć pewnie trudniej je zaobserwować.
Drezyna

Postprzez lith » sobota 05 stycznia 2013, 20:05

Drezyna napisał(a):albo wysokości npm?

Nam raz Carnivalka zgasła na ponad 2 tys m n.p.m. przy wysokich temp. (ok 35?, nie patrzyłem) na niskich obrotach. Ale w tym momencie akurat nie byłem za kierownicą, więc dokładnie nie opiszę odczuć. Kierowca był nieco zdziwiony. Nie potrafię udowodnić od czego to zależało i był to tylko jednorazowy przypadek.
lith

Postprzez Drezyna » sobota 05 stycznia 2013, 20:34

Na 2 km npm ciśnienie jest ponad 20% niższe, więc gdyby gęstość powietrza wpływała znacząco na pracę silnika, powinno to być odczuwalne w samej jeździe. Kto wie, może?
Drezyna

Postprzez lith » niedziela 06 stycznia 2013, 17:09

Nie, samochód normalnie dawał radę.

Poza tym przecież samochód w jakimś zakresie sam reguluje ilość powietrza jaką dodaje do spalania. Ja się nie znam, ale sondy lambda, te klimaty...
lith

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne