przez maciunio_2007 » poniedziałek 01 października 2007, 19:21
Witam wszystkich na forum.
Temat polis OC jest mi dość dobrze znany, jako że stoje można powiedzieć po drugiej stronie. A ściślej pracowałem jako windykator zadłużeń, wynikających z nieopłacenia polis ubezpieczeniowych.
Co było przyczyną tych zadłużeń ? - niewiedza ludzi, wiara w agentów ubezpieczeniowych.
Chciałbym może dokładniej przybliżyć państwu kilka przesłanek prawnych, które pomogą uniknąć niepotrzebnych kłopotów(czytaj kosztów).
Otóż wyobraźmy sobie sytuację że Pan A sprzedaje używany samochód dla Pana B. Jak wiadomo polisa OC jest ubezpieczeiem obowiązkowym dla każdego użytkownika auta, tak więc pojazd sprzedawany przez Pana A musi mięc takową polisę opłacaną na bierząco. W momencie gdy Pan A sprzedaje auto Panu B, MA OBOWIĄZEK przekazać również tę polisę. Ostatnim obowiązkiem Pana A jest wysłanie Umowy kupna/sprzedaży do zakładu ubezpieczeń w celu powiadomienia o sprzedaży oraz tym samym podaniu nowych danych nabywcy auta. Wg tych danych zostanie wystawiony aneks do polisy który to będzie obowiazywał Pana B do końca okresu zawarcia polisy przez Pana A.... ale.......
Oczywiście Pan B wcale nie ma obowiązku tej polisy kontynuować, ponieważ być może inna firma proponuje mu lepsze(tańsze warunki). Tak więc Pan B ma okres 30 dni na to aby powiadomić ubezpieczyciela Pana A - w formie PISEMNEJ(tylko i wyłącznie list polecony, najlepiej za potwierdzeniem odbioru) o tym iż rezygnuje z ubezpiecznia po zbywcy pojazdu.
Proszę nie kierować się datą stępla pocztowego, gdyż większość ubezpieczycieli tego nie respektuje, a tym iż należy to zrobić ok. 3 dni wcześniej.
Pada pytanie, a co z tym okresem 30 dni, przez które nowy właściciel auta może wykorzystać. Otóż za ten okres jest zobowiązany pokryć to sprzedający Pan A.
Oczywiście w wypadkach, gdy ktoś opłaca polisę OC z góry na cały rok, sprzedaje auto przed upływem tego okresu, należy mu się zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia.
Oczywiście jest jeszcze temat zniżek, które to będą rekalkulować polisę. Natomiast nie chcę się w to zagłębiać.
Kolejna kwestia. Umowa polisy OC zawarta na okres 12 miesięcy ulega automatycznemu przedłużeniu, w momencie jej niewypowiedzenia nie później niż na 1 DZIEŃ przed końcem okresu na który została zawarta.
Nie należy tego robić w ostatnim dniu, gdyż takie wypowiedzenia nie są skuteczne. I tutaj jak w poprzednim wypadku w formie pisemnej, wysyałemy do ubezpieczyciela pisemne wypowiedzenie, najlepiej ok 3 dni przed wymaganym terminem.
Następna kwestia - nie dotycząca wszystkich ubezpieczycieli dostępnych na rynku, ale niektórych
Płatność ratalna. Bardzo często na wniosku o zawarcie polisy drobnym drukiem jest umieszczony zapis mówiący o tym iż:
Jeśli którakolwie z rat nie wpłynie na okres zgodny z harmonogramem spłat polisy, wszystkie raty tej polisy zostają postawione w stan natychmiastowej wymagalności.
Czyli jeśli ktos się spóźni z jakąkolwiek ratą, musi wpłacić od razu pozostałe zaległe.
Wiele osób o tym niewie, lub niedokładnie czyta umowę jaką zawiera z ubezpieczycielem.
Narazie to tyle co przyszło mi do głowy, jeśli któs będzie miał jakieś pytania, chętnie pomogę.
ps. być może jest to dość haotyczne, może nie zrozumiale, natomiast trudno jest mi to zwięźle i czytelnie przekazać.
Chciałbym ustrzec ludzi, przed niepotrzebną wiarą w agentów ubezpieczeniowych oraz wyżej przytoczone przykłady, powierzać im do rozwiązania. Wierzcie mi Państwo, iż nie raz i nie dwa to agent ubezpieczeniowy zawodził - na niekorzyść jego klienta. A mało który w obliczu probelmu poczuwał się do odpowiedzialności.
Pozdrawiam.