OC - dodatkowa opłata poniżej 25. lat

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

OC - dodatkowa opłata poniżej 25. lat

Postprzez szeri88 » piątek 23 lutego 2007, 22:47

Witam,

Od trzech miesięcy posiadam prawo jazdy. W chwili obecnej nie mam samochodu, ale jeżdżę z ojcem. Problem polega na tym, że auto ubezpieczone jest tylko na ojca lub inną osobę powyżej 25. roku życia. Mogę jeździć, ale w razie kolizji/wypadku z mojej winy - ja ponoszę koszty odszkodowania. Byłem w tej firmie i pani przedstawiciel coś kręciła, że niby to jest niezgodne z prawem i mówiła, żebym jeździł i się nie bał. Ale jednak cennik uwzględnia dodatkową opłatę dla osób poniżej 25. lat w wysokości 30% ceny ubezpieczenia. Do tej pory jadąc czuję się jakbym jechał z instruktorem, bo zawsze ojciec z boku i te jego bezpodstawne uwagi :?. Jeden raz jechałem sam i uwieżcie, że dużo lepiej się czułem za kółkiem. Ale nie o to chodzi. Co myślicie o tego rodzaju ubezpieczeniu?

Pozdrawiam
szeri88

Postprzez marcij » sobota 24 lutego 2007, 00:06

Wydaje mi sie ze jest to niezgodne z prawem , oc jest na samochod i problemy moglby byc gdyby wypadek spowodowala osoba wogole nie majaca uprawnien do kierowania samochodem , nie przejmuj sie i jezdzij , no i moze specjalnie nie straj sie rozbic tego samochodu :P

A co do jazdy z osoba dorosla , czy wogole z pasazerem , to ja zaobserwowalem u siebie takie cos , ze jak jade sam to jade troche ostrzej , staram sie nad tym zapanowac i tepic w zarodku , ale takie cos u mnie wystepuje.
Obrazek
marcij

Postprzez blizz » sobota 24 lutego 2007, 15:52

Kolega marcij nie ma racji. Mój ojciec miał takie samo ubezpieczenie OC i o ile wiem to nie jest <25 tylko <24 ale to by trzeba sprawdzić. I faktycznie ojciec musiał dopłacić bodajrze 10% OC żebym i ja mógł jeździć i w razie wypadku była by normalna odpowiedzialność sprawcy a nie moja (nawet jakbym to nie ja spowodowal wypadek).
blizz

Postprzez disco » sobota 24 lutego 2007, 19:06

blizz napisał(a):Kolega marcij nie ma racji. Mój ojciec miał takie samo ubezpieczenie OC i o ile wiem to nie jest <25 tylko <24 ale to by trzeba sprawdzić. I faktycznie ojciec musiał dopłacić bodajrze 10% OC żebym i ja mógł jeździć i w razie wypadku była by normalna odpowiedzialność sprawcy a nie moja (nawet jakbym to nie ja spowodowal wypadek).

moim zdaniem to Ty nie masz racji.

"Jeżeli własciciel pojazdu poda niepełne lub nieprawdziwe dane dot. kierowców, ubezpieczyciel i tak będzie musiał w razie wypadku wypłacić odszkodowanie. W dodatku nie może potem żądać od ubezpieczonego zwrotu wypłaconego odszkodowania. Może jedynie domagać sie dopłaty części składki wynikającej ze zwiększonego ryzyka"

motor nr 42 - 16.10.2006

a jako ubezpieczyciela polecam Allianz - brat nie dostał żadnych "zwyżek za młody wiek" w trakcie podpisywania umowy (23 lata) - był współwłaścicielem (jedyny kierowca) razem z matką (brak PJ).
disco

Postprzez szeri88 » sobota 24 lutego 2007, 22:02

disco napisał(a):"Jeżeli własciciel pojazdu poda niepełne lub nieprawdziwe dane dot. kierowców, ubezpieczyciel i tak będzie musiał w razie wypadku wypłacić odszkodowanie. W dodatku nie może potem żądać od ubezpieczonego zwrotu wypłaconego odszkodowania. Może jedynie domagać sie dopłaty części składki wynikającej ze zwiększonego ryzyka"

motor nr 42 - 16.10.2006

Z przytoczonego cytatu zrozumiałem, że w razie wypadku z mojej winy - ubezpieczyciel może zażądzać dopłaty w wysokości 30% ubezpieczenia, tak?

Podpisując umowę z firmą ubezpieczeniową była do wyboru opcja: "czy pojazd będzie użytkowany przez osobę poniżej 25. roku życia?". Czy firma ta może wprowadzać za to dodatkową opłatę?

Pozdrawiam
szeri88

Postprzez disco » sobota 24 lutego 2007, 22:43

szeri88 napisał(a):Z przytoczonego cytatu zrozumiałem, że w razie wypadku z mojej winy - ubezpieczyciel może zażądzać dopłaty w wysokości 30% ubezpieczenia, tak?

ja to właśnie tak rozumie (chyba inaczej nie idzie ;) ) - najlepiej zadzwonic/przejsc sie do ubezpieczalni i postawic sprawe jasno. "co by było gdyby mój . . . nabroił, a nie jest wpisany z polise ?"

szeri88 napisał(a):Podpisując umowę z firmą ubezpieczeniową była do wyboru opcja: "czy pojazd będzie użytkowany przez osobę poniżej 25. roku życia?". Czy firma ta może wprowadzać za to dodatkową opłatę?

Jesli była taka opcja (a chyba zasze jest) to mozesz byc praktycznie pewien że jakiś "bonus" do całkowitej kwoty OC będzie. Chyba, ze . . . (patrz wyzej co napisałem o Allianz) - chociaz warunki oczywiscie mogły sie zmienic.

Wiem jeszcze tyle, ze podpisując ponownie umowe z Allianz agent zarzekał sie, że żadnych zwyżek nie będzie (jesli wspolwlascicielem bedzie moja matka, której brat wypracował 40 % zniżki). Mało tego, zniżka ta pozostanie (pomimo tego, ze w tym roku koncze dopiero 24 lata).*

*- ale najpierw te @#$%^& prawko trzeba zdać ;)
disco

Postprzez czemu » niedziela 25 lutego 2007, 14:47

Czesc,

Ja tylko dodam (moze i nie bedzie to odkrywcze), ale w PZU takich problemow nie ma.

Takie progi w stylu 'podawanie kierowcow' wprowadzaja ci tansi ubezpieczyciele - w PZU po prostu OC sie bierze na wlasciciela pojazdu, a jezdzic moze kazdy kto ma uprawnienia.
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez kwesoly » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:52

W PZU są zwyżki tak jak wszędzie indziej, wyjątkami znanymi dla mnie są HDI asekuracja i chyba HESTIA.

Poza tym w Warcie obowiązuje w razie szkody dopłata do wysokości składki zawyżonej składki OC.

Sam niedawno ubezpieczałem samochód (włascicielem jest Tata) i właśnie w Warcie było najtaniej.
kwesoly

Postprzez jimorrison » środa 11 kwietnia 2007, 08:23

kwesoly napisał(a):Sam niedawno ubezpieczałem samochód (włascicielem jest Tata) i właśnie w Warcie było najtaniej.

dzwine ;) a nie w Samopomocy? Jak jest 2 wspolwlascicieli to biora pod uwage tylko tego ktory ma korzystniejsze znizki :), a tego drugiego nie biora pod uwage (temu drugiemu oczywiscie naliczane sa tez znizki).
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez kwesoly » poniedziałek 23 kwietnia 2007, 23:32

Prawdopodobnie dlatego że tata też nie ma zniżek za dużo (samochód dopiero od trzech lat, wcześniej rower), poza tym było brane AC a to trochę zmieniło. Tak czy inaczej PZU się osmieszyło :P
kwesoly

Powrót do Porady techniczne