1) Zmiana biegow - trzymam gaz, wciskam troche sprzeglo, puszczam gaz - wtedy nie szarpie, ale kiedy zmienie bieg i puszczam tylko sprzeglo (gazu wogole nie trzymam) to przy puszczeniu (zaznaczam powolnym) samochod lekko szarpie - co robie nie tak?
Za wolno jedziesz, prędkość za mała.
2)Jak optymalnie ustawic lusterka? Jestem wysoki (prawie 2 metry)
i kiedy ustawie lusterka do jazdy miejskiej nie widze kraweznikow (nawet tych najwyzszych - co za tym idzie parkowanie rownolegle albo prostopadle tylem jest ciezkie, chyba ze zmienie ustawienia lusterek, ale nie o to mi chodzi) opiszcie mi - tylko dokladnie :P co powinienem widziec w lusterkach i czy powinny byc mocno odchylone itd (wiem ze powinienem widziec troche boku pojazdu ale instruktor twierdzi, ze za mocno je odchylam)
Ciężkie pytanie, trudno odpowiedzieć.
Musi być w nich widoczne to co powinno być żeby ułatwiło jazdę i była ona bezpieczna.
3) Raz na pare jazd najezdzam na kraweznik, moj instruktor strasznie dziwi sie dlaczego trzymam sie tak blisko prawej strony - jak pozbyc sie tego zleko nawyku?
Musisz to wyczuć, być skupionym, cały czas myśleć gdzie znajduje się samochód, czy jesteś za blisko prawej strony a nie myśleć o niebieskich migdałach.
Jak pojeździsz trochę to będzie to automatyka.