§ 29. 1 legityacja i dowód czy tylko legiitymacja

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Olin » poniedziałek 11 stycznia 2010, 11:36

To ja się pytam: w jaki sposób egzaminator ustali tożsamość instruktora nie widząc jego dowodu osobistego ?
Olin

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 12:39

To ja Tobie odpowiadam, że na podstawie ważnej legitymacji. Bo do tego uprawnia egzaminatora rozporządzenie. Poza tym nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie. Skoro upierasz się przy tym, że możesz żądać OKAZANIA dowodu osobistego od instruktora to ja się pytam na podstawie jakiego przepisu. Takiego zapisu w rozporządzeniu nie ma. Skoro egzaminatorowi nie nadano takiego uprawnienia to nie może i tyle. W rozporządzeniu jest mowa o legitymowaniu. A co to takiego?
Legitymowanie w myśl przepisów wykonawczych do ustawy o służbach publicznych mówią, że legitymowanie to procedura składająca się z dwóch czynności:
1. Sprawdzenie tożsamości na podstawie okazanego dokumentu
2. Skontrolowanie (najczęściej drogą radiową) stanu faktycznego.
Ustawodawca jest niekonsekwentny w przestrzeganiu i dobieraniu odpowiednich zwrotów stąd takie "babole".
Poza tym w tych samych przepisach jest napisane, że dane osoby legitymowanej można ustalić na podstawie dowodu osobistego, a w wypadku cudzoziemca - paszportu, a także innych nie budzących wątpliwości dokumentów takich jak np.: legitymacja szkolna, prawo jazdy, czy też oświadczeń osób, których tożsamość ustalono. Innym sposobem ustalenia danych osoby legitymowanej jest telefoniczne lub osobiste porozumienie się z osobami przez nią wskazanymi. A więc legitymowanie nie zawsze musi się odbywać na podstawie dowodu osobistego. W przypadku egzaminatorów o legitymowaniu nie ma mowy bo są to określone przepisami procedury.
Podsumowując. Rozporządzenie upoważnia egzaminatora do żądania okazania przez instruktora ważnej legitymacji. I do zapytania czy posiada dokument tożsamości. Niestety tak to zostało ujęte czy to się komuś podoba czy nie.
wiciu2

Postprzez Olin » poniedziałek 11 stycznia 2010, 13:23

Dokumntami stwierdzającym tożsamość jest
1) dowod osobisty lub paszport,
2) tymczasowy dowod osobisty lub tymczasowe zaświadczenie tożsamości,
3) dokument paszportowy cudzoziemca.
Pozostałe niebudzace wątpliowści dokumenty takie jak wszelkiego rodzaju legitymacje mogą slużyć jedynie do ustalenia tożsamości.
W celu potwierdzenia tożsamości instruktora który posluguje się tylko legitymacją należaloby dodatkowo potwierdzić te dane u innej osoby której tożsamość potwierdzono (posługującej się opisanymi w pkt 1, 2 i 3 dokumentami).

Warunkiem przystapienia do egzaminu praktycznego jest posiadanie przez instruktora legitymacji oraz dokumentu potwierdzającego jego tożsamość - par. 29 ust. 2 pkt 2.
Olin

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 11 stycznia 2010, 14:40

Olin tak jak napisałeś:
"Warunkiem przystąpienia do egzaminu praktycznego jest posiadanie przez instruktora legitymacji oraz dokumentu potwierdzającego jego tożsamość - par. 29 ust. 2 pkt 2."
Jest POSIADANIE!!! Posiadanie to nie okazanie. Instruktor może posiadać dokument tożsamości ale w np w domu. Posiada? Tak posiada!
Nie neguje tego paragrafu. Stwierdzam jedynie zapis z rozporządzenia wg którego egzaminator przed przystąpieniem do egzaminu praktycznego, w którym ma uczestniczy instruktor może jedynie zapytać. Czy POSIADA Pan dokument tożsamości? Odpowiedź TAK kończy sprawę. Kolejnym uprawnienie jakie przysługuje egzaminatorowi jest sprawdzenie tożsamość instruktora mającego brać udział w egzaminie praktycznym tylko na podstawie ważnej legitymacji instruktora nauki jazdy!
Nie możesz wychodzić poza uprawnienia jakie daje Tobie rozporządzenie bo będzie to przekroczenie uprawnień. Niestety tak ktoś to rozporządzenie napisał. To są fakty. Czy egzaminator może na ulicy poprosić pieszego o okazanie dokumentu tożsamości? Nie bo nie ma do tego uprawnień! Podobnie jak nie ma uprawnień do poproszenia instruktora o OKAZANIE dokumentu tożsamości.
wiciu2

Postprzez skov » poniedziałek 11 stycznia 2010, 16:39

do 9 czerwca bieżącego roku osoba egzaminowana (4 lata) ,winna była posiadać dokument tożsamości . Mało tego, musiała posiadać i dowód i paszport i kartę pobytu. :D
Przez cztery lata egzaminatorzy przekraczali uprawnienia żądając okazania dokumentu tożsamości?
skov

Postprzez wiciu2 » wtorek 12 stycznia 2010, 10:19

skov. Piszesz coś o osobie egzaminowanej "do 9 czerwca bieżącego roku osoba egzaminowana (4 lata)...", a na koniec zadajesz pytanie odnośnie przekroczenia uprawnień. Nie bardzo wiem w jakim kontekście. Czy osoby egzaminowanej czy instruktora? Jeśli możesz to proszę rozwiń swoją myśl.
Ja tu mówię tylko i wyłącznie o INSTRUKTORZE. Dlatego, że jest nieszczęsny zapis dotyczący instruktora, a nie osób egzaminowanych.
§ 10. Przed rozpoczęciem egzaminu praktycznego egzaminator:
2) w przypadku uczestnictwa instruktora prowadzącego w egzaminie sprawdza jego tożsamość na podstawie ważnej legitymacji instruktora nauki jazdy
I tylko o ten zwrot mi chodzi. gdyby nie było dopisane, że na podstawie ważnej legitymacji nie było by problemu. Wystarczyło po: sprawdza jego tożsamość postawić kropkę. Ale skoro dodali to co widać wyżej to z tego zapisu wynika że tym dokumentem jest ważna legitymacja, a nie dowód osobisty.
Kolejna rzecz to, to że pomiędzy wymienianymi dokumentami w rozporządzeniu nie ma spójnika "i", a to jest ogromna różnica.
wiciu2

Postprzez skov » wtorek 12 stycznia 2010, 15:52

nie neguję tego co piszesz o instruktorze, jest tak jak piszesz.
Bardziej chodziło mi o zdanie: