Psychotesty

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Psychotesty

Postprzez DamianMan » niedziela 28 kwietnia 2013, 22:47

Nie wiem czy w dobrym dziale ale zaryzykuje. Mam pytanie nie wiem czy jest to prawda ale jak się jdzie na psychotesty na wyższe e kategorie takie jak c c/e to jak wyjdzie negatywny wynik to zabierają prawo jazdy nawet kategorie B czy to jest prawda i po którym razie zabierają jeśli zabierają.
DamianMan

Re: Psychotesty

Postprzez gremlinek » wtorek 30 kwietnia 2013, 22:46

Poszukaj na forum prawne o pracodawcy wysylajacym na psychotesty. Tam podano przepisy.
gremlinek

Postprzez Czaks » niedziela 19 maja 2013, 23:11

Witam,

Pozwolę sobie odświeżyć ten temat. Mieszkam w niedużej miejscowości, w której nie ma WORD-u, dlatego też aby lepiej przygotować się do egzaminu, wziąłem parę godzin w OSK znajdującym się niedaleko WORD-u, w którym będę zdawał egzamin. Wczoraj miałem pierwsze jazdy w tym OSK i jestem bardzo przestraszony, do tej pory jestem przygnębiony i nie potrafię znaleźć sobie miejsca, myślę ciągle o tym, co powiedział mi instruktor. Sprawa wygląda tak: wyjechaliśmy z siedziby OSK, przejechaliśmy już spory kawałek, instruktor wydał polecenie skrętu w prawo na najbliższym skrzyżowaniu. W ostatniej chwili się jednak rozmyślił i kazał mi zawrócić, bo zapomniał wziąć jakichś papierów z OSK. Niestety, polecenie to zostało wydane zbyt późno i kawałkiem koła najechałem na podwójną ciągłą. Przyhamował mi do tego stopnia, aż zgasł silnik i zaczął się drzeć: "co ty k... jesteś chory psychicznie, że przez podwójną ciągłą chcesz zawracać". Powiedział mi jeszcze parę innych nieprzyjemnych słów, stresując mnie, do tego stopnia, że próbując ruszyć kilka razy wrzucałem trójkę i samochód ciągle mi gasł, powodując utrudnienie w ruchu dla innych pojazdów. Kiedy w końcu udało mi się ruszyć, kazał mi zjechać na pobocze i rozpoczął swój wywód. Że ja jestem chory na głowę, że to nie trzeba wcale jechać ze mną samochodem, żeby stwierdzić że coś ze mną jest nie tak, że on się dziwi moim rodzicom, że mnie puścili na kurs wiedząc, jaki jestem, że się dziwi lekarzowi, który mi wydał orzeczenie o braku przeciwwskazań i poprzedniemu instruktorowi, że mi wydał zaświadczenie o ukończeniu kursu. I teraz najważniejsze, to, do czego zmierzam: powiedział mi, że jeżeli jeszcze raz mu podobną akcję odwalę, to on poinformuje o tym kierownika OSK, który to z kolei zawiadomi Wydział Komunikacji w celu skierowania mnie na badania psychologiczne dla kierowców, ponieważ jeżeli zdam egzamin (a wg niego mam szanse), to będę ogromnym zagrożeniem na drodze.
Moje pytanie jest takie: Czy Wydział Komunikacji takie zgłoszenie weźmie na poważnie, jeżeli oni nie mają żadnych świadków takiego mojego zachowania, ani nie odnotowali na żadnym nagraniu. Dopowiem, że jestem kursantem kategorii B, więc domyślnie dla mnie te badania nie są obowiązkowe. Boję się tych badań, ponieważ wielu zawodowych kierowców z wieloletnim stażem często nie może ich zdać, a nie chciałbym tracić szans na prawo jazdy. Aż się boję iść na następne jazdy z nim, niby mogę zrezygnować, ale wtedy to może jeszcze pogorszyć sprawę. Ludzie popełniają takie, a nawet większe błędy na egzaminie, a co dopiero na jazdach i nikt ich do psychologa nie kieruje. Czy myślicie, że mam się czego obawiać?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Czaks

Postprzez Radhezz » niedziela 19 maja 2013, 23:37

Zmień instruktora albo ośrodek - ludzką rzeczą jest się mylić, zwłaszcza kiedy się uczysz, a początki bywają trudne.

Co do OSK to nie wiem czy mogą wnioskować o takie skierowanie, jednak egzaminator już tak.

A badania w sumie nie są straszne - nawet nie wiem jaki jest ich zakres dla kierowców kat. B, ale na pewno jest on inny (mniejszy) niż dla kierowców wyższych kategorii - pewnikiem nie ma stereometru, czyli słynnych "patyków", które niejednemu śnią się po nocy, mnie także w dołku ściska jak mam je robić, a jeżdżę zawodowo od 6 lat i w życiu wypadku nie miałem :lol:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez OOL-PSK » niedziela 19 maja 2013, 23:41

A może to panu instruktorowi należy się kontrolna wizyta w poradni? :wink:
Olej gościa, zmień na lepszy model.
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym