Czy podczas szkolenia ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Czy podczas szkolenia ?

Postprzez złośliwy » niedziela 03 października 2004, 10:06

Pierwsze pytanie
Ciekawy jestem czy podczas szkolenia była wykonane jazdy poza obszarem zabudowanym. W rozporządzeniu o szkoleniu mówi się o 4 godzinach na odcinku nie krótszym niż 50 km. Czyli w sumie minimun 200 km ? To pytanie jest skierowane do kursantów i OSK z ceną poniżej 1000zł.
Drugie pytanie
Kto podczas szkolenia miał kartę przeprowadzonych zajęć. Kursant czy instruktor?
złośliwy

Postprzez Sławek_18 » niedziela 03 października 2004, 11:29

U mnie karte przeprowadzonych zajec trzymal instruktor.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » niedziela 03 października 2004, 12:00

Pierwsze pytanie
Ciekawy jestem czy podczas szkolenia była wykonane jazdy poza obszarem zabudowanym. W rozporządzeniu o szkoleniu mówi się o 4 godzinach na odcinku nie krótszym niż 50 km. Czyli w sumie minimun 200 km ? To pytanie jest skierowane do kursantów i OSK z ceną poniżej 1000zł.

Miałam jazdę poza teren zabudowany Warszawa-Góra Kalwaria-Czersk, Konstancin Jeziorna-Warszawa. Nie mam pojęcia ile to kilometrów :wink:
Drugie pytanie
Kto podczas szkolenia miał kartę przeprowadzonych zajęć. Kursant czy instruktor?

Ja ją miałam. Instruktor po każdych zajęciach wpisywał to co trzeba tam było wypełnić.
ella
Moderator

Postprzez emka » niedziela 03 października 2004, 12:03

Karte zajęć miał istruktor i myslę, że to było b. dobre rozwiązanie u niego była bardziej bezpieczna!
"Pytając kobietę o drogę w końcu zabłądzisz razem z nią"
emka

Postprzez niunia » niedziela 03 października 2004, 12:23

Kartę miał instruktor, a jazdy poza obszarem zabudowanym nie było. Nawiasem mówiąc, to dopiero na forum dowiedziałam się o tym przepisie.
Ja mam wiarę, ty masz szybki wóz...
niunia

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 października 2004, 14:31

Poza obszarem - ni cholery, kartę miałem ja.
scorpio44

Postprzez Ar » niedziela 03 października 2004, 14:50

niunia napisał(a):Kartę miał instruktor, a jazdy poza obszarem zabudowanym nie było.

U mnie jest tak samo.
Egzamin kat. B zdany: 07.01.2005
Podejscie nr: 3
Prawo jazdy wydane: 12.01.2005
Ar

Postprzez miros » niedziela 03 października 2004, 14:55

karte mialem ja, a poza obszarem zabudowanym to przejechalem raczej znacznie mniej niz 200 km.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez to ja » niedziela 03 października 2004, 15:17

Kartę miał mój instruktor, wypełniał ją po przejechanych godzinach. A poza terenem zabudowanym nie przejechałam zbyt dużo...
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez sharky » niedziela 03 października 2004, 19:10

Karte przeprowadzonych zajec mialam ja. Jazd poza terenem zabudowanym tez nie mialam (ale zaczynalam kurs w lutym- czy wtedy tez bylo takie rozporzadzenie?).
Obrazek
sharky

Postprzez ella » niedziela 03 października 2004, 19:44

ale zaczynalam kurs w lutym- czy wtedy tez bylo takie rozporzadzenie?).

Było, było. Ja miałam kurs w zeszłym roku i już takie jazdy miałam.
ella
Moderator

Postprzez arturros (papo) » niedziela 03 października 2004, 21:25

sharky napisał(a):Karte przeprowadzonych zajec mialam ja. Jazd poza terenem zabudowanym tez nie mialam

U mnie to samo.
a najśmieszniejsze jest jeszcze to, że maksymalna prędkość osiągnięta przeze mnie na kursie to 60 km/h i to przypadkiem bo mam ciężką nogę (dosłownie) :)
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez Aarienka » niedziela 03 października 2004, 21:36

u mnie tak samo..jak wsiadalam do samochodu to od razu dawalam karte i wio na miasto a czasami na plac:-) Ale jezdzialm tylko po miescie jakiejs tam wycieczki krajoznawczej poza miastem nie mialam :-(
Kat. B

10 VIII 04 -Kaputt...
7 IX 04 - Kaputt...
27 X 04 - Zdane :-)
12 XI 2004 -Odebrane :D
Aarienka

Postprzez sylurek » niedziela 03 października 2004, 21:59

Czyzby kroil sie nowy temacik 'najwieksza predkosc osiagnieta w czasie kursu"? :wink:
Ja swoja karte jazd to zobaczylam, jak odbieralam zaswiadczenie o ukonczeniu kursu. Dostalam wtedy trzy rozne dlugopisy, zeby bylo kolorowo :) i podpisalam sie za wszystkie jazdy 'hurtem'.
Poza miastem , niestety, nie jezdzilam.
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez hans » poniedziałek 04 października 2004, 11:35

Pan złośliwy coś słyszał, ale nie zadał sobie trudu poczytania dokładnie jak jest to określone w przepisach.
A zapis dokładnie brzmi:

4. Zajęcia praktyczne obejmują zajęcia prowadzone na placu manewrowym i w ruchu drogowym, przy czym:
1) mogą być rozpoczęte po przeprowadzeniu zajęć teoretycznych, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i ust. 2 pkt 1,
2) powinny uwzględniać jazdę poza obszarem zabudowanym lub na drogach o dopuszczalnej prędkości poruszania się powyżej 70 km/h o łącznym czasie nie krótszym niż:
a) 3 godziny, przy kategorii A1, A lub B1,
b) 4 godziny, przy kategorii B, C1, C, T, B+E, C1+E lub D1+E,
4) powinny być prowadzone łącznie na odcinku nie mniejszym niż 50 km (z wyjątkiem kategorii T) w czasie jednych zajęć, jeżeli dotyczą jazdy, o której mowa w pkt 2.

Oznacza to ni mniej ni więcej że można w ciągu jednych zajęć trwających 3 godziny (tyle max. pozwalają przepisy) pojechać z instruktorem trasą o dopuszczalnej prędkości powyżej 70 km/h (czyli minimum 80 km/h) na odcinku np. 50 km i już masz ten warunek spełniony. Nie oznacza to jednak, że prędkość z jaką będziecie jechać będzie właśnie powyżej 70 km/h - bo przepis mówi o drodze a nie o prędkości poruszania się :)
A niestety np. w Warszawie dośc trudno jest zrealizować ten przepis, gdyż aby np. z jakiejś dzielnicy wyjechać poza obszar zabudowany lub na drogę o dopuszczalnej prędkości minimum 80 km/h (czyli powyżej 70 km/h) i jeszcze w dodatku jechać na odcinku nieprzerwanym przez 50 km trzeba sie solidnei natrudzić.
A jak już znajdziemy taką drogę (np. Trasa Armii Krajowej w Wawie) to na kawałku za ul. Powązkowską mamy kawałek z ograniczeniem do 60 km/h i już czar prysł. Drugi dobry przykład to Wisłostrada i dalej Trasa na Gdańsk - wszystko fajnie, ale pierwsze ograniczenie - tunel a następne to budynek KS Spójnia i dalej całe Łomianki.
A jak interpretował ten przepis "złośliwy", że doliczył sie aż 200 km do przejechania nie mam pojęcia, bo wtedy nie mógłby za żadne skarby zmniejszyć prędkości jechania poniżej około 60 km/h. A co choćby z dojechaniem do takiej trasy lub małym spowolnieniem ruchu spowodowanym warunkami na drodze ?? - może taranem :):D
hans

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców