Parkowanie równoległe kat. C

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie równoległe kat. C

Postprzez CinekZip » piątek 06 lipca 2007, 15:59

witam, chciałem się zapytać, dowiedzieć jak wykonać ten manewr dobrze (Parkowanie równoległe), jak go wykonujecie?? proszę o wskazówki i dziękuje
CinekZip

Postprzez KUBA_1 » piątek 06 lipca 2007, 20:16

1. cofasz, aż tyne koło bedzie na wysokości "pierwszego" słupka, (możesz sie zatrzymać - uwaga koniec burty to nie koło)
2. skręcasz koła do oporu w wiadomą stronę i wjeżdzasz tak długo, aż w lusterku wstecznym (lewym) zobaczysz (po burcie) słubek tylni po przekatnej i jescze ciut. Prostujesz koła (dwa pełne obroty kołem kierownicy) i radzę się zatrzymać.
3. cofasz na to samo lusterko układając na czuja burtę (1,5 obrotu) do słupka tylnego zewnętrznego. (to jest najtrudniejsze i wymaga wyćwiczenia tempo kręcenie kołem kierownicy wg. widzialności słupka)

w manewrze możesz zrobić korektę, czyli jak nie wyjdzie to podjechać trochę do przodu
wyjeżdżając po korekcie oczywiście musisz wycofać, bo nie zmieścisz przodu.

Ja tak zawsze robię i wszystkim sie podoba (trafiam bez korekty 98/100)
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez CinekZip » sobota 07 lipca 2007, 13:08

który dokładnie jest ten słupek tylni?? np jak zrobi cały skręt tak jak w 1 punkcie, a pozniej na linie patrzyć??

bo ja robie tak:
dojezdzam kołami do słupka wtedy robie pełen skret, trochu jade , za chwile prostuje koła jadąc chwile i zaraz pomału odbijam w lewo skręt

czasami mi nie wychodzi:/
CinekZip

Postprzez KUBA_1 » niedziela 08 lipca 2007, 09:40

W lusterku widzisz dwa słupki (nazwijmy je wg. ustawienia w "garażu" wewnetrzny i zewnętrzny).
w pkt 1. musisz widzieć oba czyli wewnętrzny, pkt.3 to ten słupek przy twojej lini.
Wg. tego co napisałeś robisz dokładnie tak samo tylko inaczej paczysz. Spróbuj zrobić to trójetapowo z zatrzymywaniem po każdym "punkcie". Pamiętaj o kierunkowskazach!!!
Jak opanujesz to możesz spróbowac płynnie, choć nie jest to wymagane na egzaminie.
powodzenia
KUBA_1

Postprzez CinekZip » niedziela 08 lipca 2007, 09:52

ok, dzięki a powiedz mi jeszcze prostopadle tyłem??
CinekZip

Postprzez KUBA_1 » niedziela 08 lipca 2007, 10:06

No nie.
A co będzie robił Twój instruktor?
ucz się ucz.
KUBA_1

Powrót do Szkolenie kierowców