Pozwoliłem sobie wypisać wszelkie swoje wątpliwości co do poprawnej eksploatacji samochodu, kilku bajerów z praktyki drogowej oraz sytuacji egzaminacyjnych i prosiłbym o ich rozwianie :)
1. Przygotowanie auta do jazdy:
a) odległość fotela od kierownicy - tak aby po położeniu rąk na kierownicy mieć je lekko ugięte
b) kąt oparcia fotela - predyspozycje indywidualne
c) pozycja zagłówka - lepiej max do przodu, aby więcej widzieć :wink:
d) wysokość kierownicy - aby bezproblemowo wsiadać / wysiadać do auta
e) lusterka boczne - tak aby tylnie klamki drzwiowe widzieć 3cm od wewnętrznego krańca lusterka
f) lusterko wsteczne - ustawiam tak aby widzieć 100% tylniej szyby
g) pasy
h) światła mijania
Czy coś jeszcze wchodzi w skład czynności tzw przygotowawczych? Czy praktykujecie inne (również poprawne) rozwiązania dotyczące tej kwestii?
2. Czy zdarzyło się komuś (albo słyszał z opowieści) aby egzaminator nakazał otworzyć maskę z prośba o opis mechanizmów, tudzież ich przegląd... czy obowiązkiem kursanta jest posiadanie podczas egzaminu umiejętności zmiany koła w przypadku złapania gumy (na kursie się tego nie ćwiczy ...
3. Czy egzaminator może oblać zdającego za braki teoretyczne dotyczące jakichś mało istotnych pierdułek aczkolwiek zawartych w kodeksie (mimo zdanego kilka chwil wcześniej egzaminu teoretycznego)?
4. Czy nie jest błędem redukcja biegu z ominięciem pośredniego (przy zmniejszeniu prędkości jazdy do wymaganej), np jadę 70km/h na 4-ce, zblizam się do skrzyżowania o ruchu kierowanym, na którym właśnie zapala się zielone światło, ale przede mną jeszcze sznureczek aut - wytracam prędkość do 30km/h i zmieniam na 2-kę (z ominięciem trójki)
5. Czy po skręcie w lewo z ulicy 1-kierunkowej (skręcam max po lewej stronie) muszę trzymać się lewej strony jezdni mimo że nie ma wymalowanych pasów (szerokość ulicy pozwala na swobodną jazdę 3 aut obok siebie), czy też zgodnie z kodeksem mogę zająć każdy pas o ile nie utrudni to jazdy pozostałym użytkownikom ruchu? Wg mnie najpoprawniej jest zająć pozycję max po lewej i stopniowo przechodzić na prawą stronę (subiektywnie wyznaczjąc sobie lokalizację wirtualnych pasów...
6. Czy aby na pewno nie powinno się włączać kierunkowskazu (tak mówi mój instruktor) w sytuacji kiedy ulica "skręca" mi prostopadle do wcześniejszego kierunku jazdy (i nie ma innej alternatywy jazdy)?
7. Czy aby na pewno na skrzyżowaniu na którym mam kilka pasów do skrętu w lewo muszę ustawić się na max prawym do skrętu w lewo (tak też twierdzi mój instruktor co osobiście wydaje mi się nonsensem w sytuacjach kiedy na max prawym stoi 5 tirów, a na drugim tuż obok raptem 1osobowy
8. Jak się zachowujecie w sytuacji kiedy na szerokiej jezdni wielopasowej przychodzi wam wyminięcie rowerzysty (on jedzie max prawym i ty również) i zostawiając mu nawet regulaminowy metr nie muszę zmieniać pasa ruchu? Włączacie kierunek czy nie?
Prosiłbym o nie cytowanie całej mojej wypowiedzi, a jedynie w miarę możliwości na konkretną jasną i precyzyjną odpowiedź, za którą z góry dziękuję