Ekojazda

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Ekojazda

Postprzez newcolor21 » czwartek 15 stycznia 2015, 17:29

Witam. Kurs na prawo jazdy zaczęłam we wrześniu, po czym w listopadzie zrezygnowałam ze szkoły nauki jazdy. Nie jeździłam przez 2 miesiące. Teraz zapisałam się do innej szkoły i miałam lekcje z instruktorem. W tamtej szkole uczył mnie starszy Pan i uczył mnie, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania lub zakrętu wciskam sprzęgło i hamulec i redukuje bieg. A na wczorajszej jeździe instruktor uczył mnie już zupełnie inaczej. I nie wiem czy dobrze zrozumiałam: Przy zakręcie lub skrzyżowaniu zdejmuję nogę z gazu, redukuję bieg i jadę z wciśniętym sprzęgłem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
newcolor21

Re: Ekojazda

Postprzez Anett » czwartek 15 stycznia 2015, 22:20

hamujesz, sprzęgło- zmieniasz bieg i puszczasz sprzęgło. Na sprzęgle się nie jeździ po drodze
Anett

Postprzez Makabra » czwartek 15 stycznia 2015, 22:26

newcolor21 napisał(a):starszy Pan i uczył mnie, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania lub zakrętu wciskam sprzęgło i hamulec i redukuje bieg.

I co dalej? Bo nie nie piszesz o sprzęgle po redukcji poza tym że je wciskasz, więc wychodzi na to samo co przy drugim instruktorze:
newcolor21 napisał(a):A na wczorajszej jeździe instruktor: Przy zakręcie lub skrzyżowaniu zdejmuję nogę z gazu, redukuję bieg i jadę z wciśniętym sprzęgłem? .
Makabra

Postprzez newcolor21 » wtorek 27 stycznia 2015, 16:52

Dzięki za odpowiedzi, chodziło mi o to, że tamten instruktor uczył mnie przy wjeździe na skrzyżowanie robić tak: sprzęgło hamulec, sprzęgło+redukcja biegu na niższy. A teraz według tej eko jazdy: zdejmuję nogę z gazu, sprzęgło+redukcja biegu na niższy, ewentualnie jeśli jadę trochę za szybko to lekko wciskam sam hamulec. :)
newcolor21

Postprzez x098 » wtorek 27 stycznia 2015, 18:53

Ta druga wersja jest prawidłowa
czyli jedziesz za szybko to sam hebel potem sprzęgło i redukcja puszczasz sprzęgło i dojeżdżasz na niższym biegu
czy coś w tym stylu mniej albo więcej
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Powrót do Szkolenie kierowców