amator napisał(a):Dzięki za podpowiedź, ale faktycznie mam gołe prawo jazdy od 1983 roku i czy szkolenie okresowe wystarczy?
Tak, jak napisałem wcześniej.
oskbelfer napisał(a):mk1 -- a czy to nie jest tak że jesli kolega nie miął wczesniej świadectwa kwalifikacji to szkolenie okresowe odpada tylko musi być kwalifikacja --- tak jakoś mi cos swita...
Takie było pitolenie, kiedy przepisy o kwalifikacji dopiero wchodziły i nikt nic nie wiedział. Zasadność, czy trzeba szkolenia okresowego, czy kwalifikacji, determinuje data zdobycia uprawnień danej kategorii. Osoby, które uzyskały D przed 10.09.2008, albo C przed 10.09.2009 robią tylko szkolenie okresowe. Osoby po tych datach - kwalifikacja wstępna.
oskbelfer napisał(a):szkolenie okresowe e-larning --- czy to musi być robione w firmie, czy możesz sobie robić to w domu a po papier do firmy
Nie wiem, jak wyglądają na ten temat przepisy, ale większość OSK woli, żeby siedzieć przy komputerze w ich siedzibie. Jedni tłumaczą, że takie są przepisy, inni, że firma, która zarządza programem podobno kontroluje IP komputerów, które się łączą z ich systemem i mogą robić aferę OSK. Takie tam, nikt nic nie wie, ale wszyscy wszystko wiedzą.

oskbelfer napisał(a):a teraz trzecie pytanko przewóz rzeczy 450 zeta, przewóz osób 450 zeta czyli 900 zeta czy szkolenie okresowe dla kogoś kto ma kat CD to dwa w jednym za jedyne 450 zeta ?
Jeśli obecnie masz uprawnienia do zarobkowego przewozu (kwalifikacje) kategorii C i D, albo jeśli PJ zarówno C, jak i D masz przed wyznaczonymi datami, to robisz tylko jedno szkolenie okresowe. Jest ono ważne dla obu kategorii (w ustawie o transporcie jest jeden krótki artykuł na ten temat - teraz niestety nie pamiętam numeru - coś w okolicach 39). Warunek jest tylko taki, że do obu kategorii musisz mieć uprawnienia. Mając C + kurs na przewóz, czy poprzednie szkolenie okresowe i gołe prawko D (zrobione po 10.09.08), szkolenie okresowe nie będzie się liczyć dla D. Trzeba wtedy odbyć kwalifikację wstępną.