Lusterko wewnętrzne

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Lusterko wewnętrzne

Postprzez Fistaszek » niedziela 01 maja 2011, 22:37

Witam serdecznie

Mam kilka pytań, które nie dają mi spokoju a mianowicie jak to jest z lusterkiem wewnętrznym.Korzystacie z niego? Mój instruktor prawie zawsze "pstryka" je i mówi że nie jest mi potrzebne.To po co ono jest?

I jescze jedno czy okres jazd byl dla Was czymś przyjemnym?
Mój instruktor jak sie nakręci to szkoda gadać (jest nieprzyjemny etc) , nastepny jazdy już wziąłem z innym zoabczymy jak będzie:)
Fistaszek

Re: Lusterko wewnętrzne

Postprzez michooo » niedziela 01 maja 2011, 23:37

Ad.1

Hmm, może jestem jakiś dziwny i staroświecki, ale używam lusterka żeby widzieć co się dzieje z tyłu.

Obserwacja tego, co dzieje się z tyłu może być pomocna np przy parkowaniu, zmianie pasa itp. ;)

Btw, jeśli miałbym zrezygnować z któregoś lusterka, to bardziej z prawego niż z wewnętrznego.

Ad. 2

Tak, nawet bardzo. Nie mogłem się doczekać jazd. O ile z natury jestem osobą spóźnialską, na zajęcia czy spotkania zawsze przychodzę po czasie, o tyle na jazdach byłem pod OSK ze 20 min przed czasem. ;)
michooo

Postprzez bobpl » poniedziałek 02 maja 2011, 00:46

dokładnie tak jak @up. Uzywam glownie wewnetrznego, prawe tylko przy wyprzedzaniu/zmianie pasa. Lubie wiedziec, czy za mna sie ktos nie 'czai' tudziez nie wyczynia jakich cudów na drodze.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez netsatan » poniedziałek 02 maja 2011, 01:56

Szczerze mówiąc, to wolałbym się żadnego z lusterek nie pozbywać, dość dziwny pomysł. Zmień instruktora.
netsatan

Postprzez bobpl » poniedziałek 02 maja 2011, 11:41

przy czym wewnetrzne jest rownie wazne co boczne. A czesciej sie korzysta z wewn. niz z prawego - bo jak caly czas jedziemy prawym pasem to w prawym lusterku co najwyzej mozemy sobie laski poogladac.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez mk61 » poniedziałek 02 maja 2011, 14:30

bobpl napisał(a): w prawym lusterku co najwyzej mozemy sobie laski poogladac.

Taka idea przyświecała konstruktorom tego tworu. ;)

A tak poważnie. Raczej głupotą dla mnie jest zachowanie instruktora. Po to jest lusterko wewnętrzne, aby z niego korzystać. Fakt, że na bocznych jest większa precyzja manewrowania, ale przy jeździe na wprost lustro wewnętrzne poprawia komfort jazdy. Rzut oka na lustro i już wiemy, czy ktoś za nami jest, czy nie. W bocznych może być mały problem, bo jeśli samochód za nami jedzie w tej samej linii, lub bardziej po prawej, czy lewej, to tak szybko możemy go nie dostrzec. W "dużych" pojazdach jesteśmy zdani tylko na boczne, ale jeśli chodzi o zwykłe samochody osobowe, to jak najbardziej należy z tego korzystać, bo życie trzeba sobie ułatwiać, a nie komplikować.

Ad.2. Jak najbardziej. Prawo Jazdy nie jest obowiązkiem, lecz przywilejem i to ja się decyduję na kurs, to ja chcę zdobyć umiejętności i to ja za to płacę z własnej woli. A jeśli instruktor czasem coś krzyknie, lub powie coś dosadnie - dla mnie to zaleta, bo drugi raz takiego błędu nie popełnię i będę zwracał na to większą uwagę. A jeśli instruktor jest idiotą i jego celem jest tylko dogryzanie, a nie szkolenie, to najpierw mówi mu się kilka słów prosto w oczy "co nas boli", a jeśli nie będzie poprawy, to zmieniamy instruktora.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez netsatan » poniedziałek 02 maja 2011, 14:34

hejfranekkk napisał(a):instruktor uczy cię korzystania z lusterek bocznych i dlatego zabrania używania lusterka wewnętrznego.

A nie sądzisz, że wszystkie trzy lusterka są równie ważne? Prawidłowo ustawione lusterko boczne nie pokazuje co jest BEZPOŚREDNIO za samochodem, bo taka jest funkcja tego wewnętrznego.
netsatan

Postprzez pawcio1978 » środa 11 maja 2011, 09:50

netsatan i inni:
Wiec jak w aucie dostawczym (ono tez obowiazuje do 3,5tony) bedziecie korzystac z lusterka wewnetrznego skoro za plecami macie sciane grodziowa (metal)? ;-P
Poza tym lepiej cofa sie na lusterkach zewnetrznych niz patrzac do tylu.
pawcio1978

Postprzez mk61 » środa 11 maja 2011, 10:07

Już nie cwaniaczkuj. Jeśli pojazd jest wyposażony w 3 lusterka, to się z nich korzysta, a nie "co by było gdyby"...
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez pawcio1978 » wtorek 17 maja 2011, 15:41

mk61 napisał(a):Już nie cwaniaczkuj. Jeśli pojazd jest wyposażony w 3 lusterka, to się z nich korzysta, a nie "co by było gdyby"...

Nie cwaniaczkuje.
Jechalem ponad 2800km Mitsubishi Canter Fuso 3C15, ktory mial:
- wewnetrzne lusterko w kabinie
- 7 metrowy kontener zamontowany z tylu.
Wiec teraz wytlumacz mi i forumowiczom jak skorzystac z lusterka wewnetrznego? Moze pomysl ze w niektorych autach nie ma szansy korzystac z niego?
pawcio1978

Postprzez cman » wtorek 17 maja 2011, 16:39

Ale jeśli można korzystać, to się korzysta!!!!!

Do Ciebie kompletnie nie dociera co ludzie piszą?!
cman

Postprzez pawcio1978 » środa 18 maja 2011, 09:53

Cman:
Ja rozumie. Ale koles nie potrafi wytlumaczyc jak korzystac z lusterka wewn. jesli fizycznie nie ma mozliwosci.
pawcio1978

Postprzez cman » środa 18 maja 2011, 10:10

Nie no, ręce opadają...
cman

Postprzez pawcio1978 » środa 18 maja 2011, 10:22

CMAN:
MK61 napisal: "Już nie cwaniaczkuj. Jeśli pojazd jest wyposażony w 3 lusterka, to się z nich korzysta, a nie "co by było gdyby"..."

Wiec niech MK61 wytlumaczy jak korzystac z lusterka wewnetrznego skoro nie ma mozliwosci. Moze ten geniusz ma jakis sposob o ktorym nie wiemy!!!!
pawcio1978

Postprzez cman » środa 18 maja 2011, 10:28

To jest tzw. skrót myślowy - z reguły w niczym nie przeszkadza, o ile nie próbuje się na siłę sprawy skomplikować.
cman

Powrót do Szkolenie kierowców