Żółty sygnalizator ostrzegawczy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Żółty sygnalizator ostrzegawczy

Postprzez wocash » wtorek 13 listopada 2007, 10:25

Witam. Mam takie pytanie - mianowicie chciałbym sie dowiedzieć czy taki żółty sygnalizator ostrzegawczy widoczny na załączonym obrazku ma jakies swoje fachowe oznaczenie w kodeksie lub w innym rozporządzeniu? Rozmawiałem już z paroma osobami, które nie wiedziały o co mi chodzi - takie sygnalizatory można spotkać na przejściach dla pieszych w Szczecinie czy Berlinie, a jest jeszcze kilka przejść na których brakuje takich sygnalizatorów dlatego chciałbym to wiedzieć.

Obrazek
wocash

Postprzez TOMASZEK » wtorek 13 listopada 2007, 11:08

w kodeksie nie ma takiego sygnalizatora: ale moja inteligencja mowi ze jest to sygnalizator ktory jest ostrzezeniem dla zblizajacych sie pojazdów do tego przejcia ze jest ono niebezpieczne i trzeba zwrócic naprawde szczegolna uwage...........

A jak on jest zwrócony do kierunku ruchu pojazdów czy pieszych??

a jesli chodzi o symbole umieszczone na znakach i sygnalach drogowych to nie ma sensu umieszczania wszystkich w ustawie i tak byc nie musi..... jednak gdy znamy znaczenie ogolne danej kategori znakow ( sygnałow) to zaden problem takie cos odczytac...........
TOMASZEK

Postprzez wocash » wtorek 13 listopada 2007, 17:39

Sygnalizator ten jest zwrócony w kierunku nadjeżdżających pojazdów i zapala się w momencie, kiedy piesi mają zielone światło. Wtedy sygnalizator miga i ostrzega kierowców o potencjalnym niebezpieczeństwie. Myślałem że może występuje gdzieś głębiej w kodeksie :)
wocash

Postprzez TOMASZEK » wtorek 13 listopada 2007, 18:23

no i tak ma byc sygnalizacja zólta jest sygnalizacja ostrzegawcza sylwetka czlowieka mowi o pieszych i gra i buczy :D :D :D :!:
TOMASZEK

Postprzez jjaacc » wtorek 13 listopada 2007, 22:15

Jak nie ma jak jest, rozporządzenie warunki dla znaków i sygnałów:
"sygnał w postaci sylwetki pieszego (rys. 4. 2. 14) stosowany na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną przed przejściami dla pieszych usytuowanymi tak, że są niewidoczne dla kierujących opuszczających skrzyżowanie; jego nadawanie powinno rozpoczynać się o 1 s wcześniej niż rozpoczęcie nadawania sygnału zielonego dla pieszych na danym przejściu przez jezdnię, natomiast zakończenie powinno uwzględniać czas ewakuacji pieszych po zaprzestaniu nadawania sygnału zielonego migającego.”
jjaacc

Postprzez scorpio44 » czwartek 15 listopada 2007, 20:20

Po raz kolejny zapominacie o tym, że Prawo o ruchu drogowym i "główne" rozporządzenie o znakach i sygnałach (właśnie te 2 rzeczy do kupy powszechnie są nazywane kodeksem drogowym) to nie wszystko. ;)
scorpio44

Postprzez Driver'ka » niedziela 25 listopada 2007, 12:49

U mnie w mieście też funkcjonuje taki sygnalizator. Kojarzę dwa miejsca w których jest umieszczony, ale być może jest ich więcej, nie pamiętam. Jedno z tych miejsc to najbardziej pokręcone rondo. Ten sygnalizator umieszczony jest przed przejściem dla pieszych, tuż przy wyjeździe z ronda i również zapala się w momencie, kiedy włącza się zielone dla pieszych. Najgorsze jest to, że sygnalizator swoje, a kierowcy zjeżdżający z ronda niestety swoje... :( Bardzo często zdarza się, że już pali się zielone dla pieszych (a więc miga żółty sygnalizator o którym tu mowa), a jakiś debil w ogóle nie patrząc z pełną prędkością wyjeżdża mimo to z ronda i nawet nie przyhamuje :/ Ten żółty sygnalizator jest w tamtym miejscu umieszczony dlatego, że z jednej strony słabo widać na pierwszy rzut oka, czy stoją jacyś piesi na przejściu. Ale wielu kierowców nic sobie z tego nie robi :/
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Powrót do Szkolenie kierowców