Post ma charakter informacyjnyW poprzednim poście zastanawiałem się czy tego zagadnienia również nie wytłumaczyć na wszelki wypadek, ale uznałem, że jest to zbyt prosta i oczywista kwestia, a więc nie wymaga tłumaczenia, ale niestety pomyliłem się.
Cytowane wcześniej przepisy wyraźnie mówią o ustąpieniu pierwszeństwa:
"innemu
pojazdowi"
i (oddzielając spójnikiem lub)
"uczestnikowi ruchu".
Przepisy mówią o pojeździe - po prostu pojeździe, a nie pojeździe w ruchu czy bezruchu. Pojazd natomiast nie jest uczestnikiem ruchu i odwrotnie, ale żeby to wiedzieć, należy znać definicję uczestnika ruchu:
PRD napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
(...)
17) uczestnik ruchu - pieszego, kierującego, a także inne osoby przebywające w pojeździe lub na pojeździe znajdującym się na drodze;
Uczestnikiem ruchu może być tylko i wyłącznie osoba, a nie pojazd. Natomiast z racji omawianego przypadku, nas interesuje wyłącznie część (cytowanych wcześniej przepisów) mówiąca o pojeździe, a nie uczestniku ruchu.
Gdyby nawet chodziło o uczestnika ruchu, to również niczego to nie zmienia, bo to czy ktoś jest uczestnikiem ruchu wynika z definicji, a nie z tego czy ktoś/coś jest po czy przed manewrem włączania się do ruchu. Innymi słowy, pojęcie "uczestnik ruchu" nie ma nic wspólnego (poza podobnym brzmieniem) z "włączaniem się do ruchu" określonym w art. 17 PRD.
PS Parę dni temu postanowiłem jednak usunąć z listy ignorowanych użytkowników, którzy się tam wcześniej znajdowali. Spowodowane było to tym, że domyślnie niewidoczne dla mnie ich posty miałyby dużą szansę przemycać nieprawdę, której nie miałbym okazji sprostować.Post ma charakter informacyjny