Rondo UK

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo UK

Postprzez sisco » poniedziałek 05 lipca 2010, 12:31

Witam - mógłby mi ktoś wyjaśnić jak mam przejechać przez takie rondo? Bo jestem po prostu ciekaw co z tym fantem zrobić :-)

Jeśli był taki temat przepraszam - nie mogłem znaleźć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzięki za pomoc :-)
Prawo jazdy od 1 kwietnia 2009.
OPEL ASTRA II 1,7 DTI Isuzu
sisco

Postprzez ixi25 » poniedziałek 05 lipca 2010, 12:56

O magiczne rondo! Zależy gdzie chcesz jechać. Wydaje się trudne, ale wcale takie nie jest. Należy tylko pamiętać, że to ruch LEWOSTRONNY! Wyjątkiem jest tylko wyspa centralna, która nie jest "rondem" tylko wypadkową rond.
PS. Jest też kilka możliwości jednej trasy przejazdu.

I obrazki już gotowe
Żółte linie to "ustąp".
JAZDA NA WPROST:
Obrazek

W LEWO:
Obrazek

W PRAWO:
Obrazek
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez poriot » poniedziałek 05 lipca 2010, 14:37

poriot

Postprzez lith » poniedziałek 05 lipca 2010, 14:48

Nie mogłem się powstrzymać :P

Nonsensopedia radzi:
1. Zauważyć znak drogowy
Obrazek
2. Wyłączyć GPS, gdyż w tym przypadku nie powie nam nic sensownego.
3. Powstrzymać emocje.
4. Zatrzymać się, zastanowić się, co znak oznacza, w razie czego sprawdzić w kodeksie drogowym.
5. Policzyć ronda na znaku.
Przeżegnać się.
6. Wjeżdżając na rondo nie zamykać oczu.
7. Wykonać manewr cofania, popatrzeć jeszcze raz na znak i upewnić się, którędy chcieliśmy wyjechać.
8. Ponownie najechać na rondo.
Zauważyć sposób poruszania się innych samochodów. W miarę możliwości w ułamku sekundy.
9. Jechać nie myśląc o tym, co za chwilę się zdarzy.
...
10. Wyjechać z ronda.
11. Zawrócić, i postarać się tym razem nie popieprzyć zjazdów.
12. Zatrzymać się i opanować drżenie rąk i kołatanie serca.
13. Możemy także w triumfalnym geście pokazać Gest Kozakiewicza kierowcom starającym się opuścić "Magiczne rondo"

wersja skrócona:
Są z grubsza biorąc cztery metody, które – z powodu skomplikowanej natury problemu – omówimy tu tylko w ich podstawowych założeniach:
Na księdza – Alleluja i do przodu!
Na hydraulika – Rura!
Na ruską armię – W pierjooood!
Na Freda Flinstone'a – Jaba-daba-duuuuuuuuuuuu!
lith

Postprzez WojtekS » piątek 09 lipca 2010, 09:04

Cześć :-).

Odpowiedź jest taka, że każde takie minirondo traktujesz osobno, czyli przed każdym ustępujesz pierwszeństwa jadącym w prawo. Czyli w razie potrzeby musisz się zatrzymać na poprzednim minirondzie i ustąpić pierwszeństwa.

http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Highwaycode/DG_070338

(reguła 190).

Pozdrawiam
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez Pytajnik » czwartek 15 lipca 2010, 19:52

O ja p... co to jest za skrzyżowanie :shock: Przecież takie skomplikowane skrzyżowania są niebezpieczne.Jak ktoś zna tylko standardowe skrzyżowania i jest do nich przyzwyczajony to na takim się zabije, albo kompletnie zgłupieje :shock: Najlepiej żeby wszystkie skrzyżowania wyglądały tak samo, wtedy można je przejeżdżać odruchowo bez zastanawiania się :D
Pytajnik

Postprzez ixi25 » czwartek 15 lipca 2010, 20:02

Pytajnik napisał(a): Najlepiej żeby wszystkie skrzyżowania wyglądały tak samo, wtedy można je przejeżdżać odruchowo bez zastanawiania się :D

Tak, "na pamięć", bez myślenia i uwagi jak pędzona krowa. A później są wypadki. To magiczne rondo jest bardzo bezpieczne i nie wymusza zbędnego krzyżowania się kierunków ruchu. Skoro przejazd przez skrzyżowanie sprawia ci taką trudność, to nie wyjeżdżaj ze wsi.

Jak ktoś zna tylko standardowe skrzyżowania i jest do nich przyzwyczajony to na takim się zabije, albo kompletnie zgłupieje

Takie osoby, nie powinny mieć prawa jazdy!!!

ixi25

Postprzez Pytajnik » czwartek 15 lipca 2010, 20:20

ixi25 napisał(a):
Pytajnik napisał(a): Najlepiej żeby wszystkie skrzyżowania wyglądały tak samo, wtedy można je przejeżdżać odruchowo bez zastanawiania się :D

Tak, "na pamięć", bez myślenia i uwagi jak pędzona krowa. A później są wypadki. To magiczne rondo jest bardzo bezpieczne i nie wymusza zbędnego krzyżowania się kierunków ruchu.

Dokładnie, bez myślenia wtedy było by bardzo mało wypadków. Skrzyżowania powinny być tak zrobione żeby na nich za dużo nie myśleć i rozkminiać je odruchowo. Zastanów się czy podczas zmiany biegów myślisz nad tym kiedy puszczasz gaz, wciskasz sprzęgło itd czy robisz to odruchowo bez myślenia ? Czy jak ktoś Ci wyskoczy przed maskę to się zastanawiasz co zrobić, czy po prostu wciskasz hamulec i sprzęgło bez zastanawiania się ? Odruch jest szybszy, a myślenie wolniejsze, bardziej męczące i mniej pewne
Pytajnik

Postprzez ixi25 » czwartek 15 lipca 2010, 20:29

Pytajnik napisał(a):Dokładnie, bez myślenia wtedy było by bardzo mało wypadków.

Aha, już to widzę.
Zastanów się czy podczas zmiany biegów myślisz nad tym kiedy puszczasz gaz, wciskasz sprzęgło itd czy robisz to odruchowo bez myślenia ?

Oczywiście, że myślę kiedy mam zmienić bieg.
Czy jak ktoś Ci wyskoczy przed maskę to się zastanawiasz co zrobić, czy po prostu wciskasz hamulec i sprzęgło bez zastanawiania się ?

Oczwiście, że się zastanawiam czy nie lepiej rozjechać delikwenta niż gwałtownie hamować.

ixi25

Postprzez Pytajnik » czwartek 15 lipca 2010, 20:35

Ja nie żartuje z tymi skrzyżowaniami. Gdyby był tylko jeden typ skrzyżowań np zwykłe rondo, bez zakazów, nakazów itd to wypadków by prawie nie było. A im więcej różnych dziwnych skrzyżować, tym łatwiej się pomylić.

A ja jak zmieniam biegi to o tym praktycznie nie myślę. Same mi nogi i ręce chodzą. Z hamowaniem tak samo.

sisco napisał(a):
Obrazek

To skrzyżowanie jest idiotyczne na maksa :!::!: Po co komplikować sprawę wprowadzając 5 rond w 1 rondzie jak można zrobić jedno zwyczajne rondo :!: :!: :!: Jeżeli ktoś będzie jechał zmęczony, nie będzie znał tego skrzyżowania to ma duuuuuuuużą szansę się pomylić i spowodować wypadek. To jest celowe utrudnianie życia kierowcom. Czy skrzyżowania muszą być wyzwaniem, że im bardziej skomplikowane i trudniejsze tym lepiej? Dla początkującego kierowcy przejazd przez coś takiego to rosyjska ruletka. Jakby tego było mało, to takie "magiczne rondo" zajmuje zdecydowanie więcej powierzchni i jest droższe bo trzeba więcej asfaltu :(

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Pytajnik

Postprzez lith » czwartek 15 lipca 2010, 23:45

Może dlatego, że te 5 rond zapewnia dużo większą przepustowość niż jedno duże?? Gdzieś gdzie jedzie 1 samochód na 10 min możnaby stawiać byle co. Ale w miastach gdzi enatężenie ruchu jest bardzo duże skrzyżowania powinny być tak zrobione, żeby jak najmniej się korkowały. A magiczne rondo wcale nie jest jakieś trudne do przejechania, patent akurat bardzo fajny. Nie trzeba objerżdżać całego ronda w koło chcąc wyjechać ulice obok, bo to super-rondo możesz objechać i w prawo, i w lewo. Dzięki temu samochody szybciej je pokonują i może więcej ich przejechać.

Chyba, że uważasz, że lepiej zamiast kombinować prościej byłoby walnąć zwykłe równorzędne... o pięciu wlotach, po 3 pasy każdy xD ...leżę...
lith

Postprzez ixi25 » czwartek 15 lipca 2010, 23:55

Pytajnik napisał(a):To skrzyżowanie jest idiotyczne na maksa :!::!: Po co komplikować sprawę wprowadzając 5 rond w 1 rondzie jak można zrobić jedno zwyczajne rondo :!: :!: :!: Jeżeli ktoś będzie jechał zmęczony, nie będzie znał tego skrzyżowania to ma duuuuuuuużą szansę się pomylić i spowodować wypadek. To jest celowe utrudnianie życia kierowcom. Czy skrzyżowania muszą być wyzwaniem, że im bardziej skomplikowane i trudniejsze tym lepiej? Dla początkującego kierowcy przejazd przez coś takiego to rosyjska ruletka.

A czy ty wogóle rozumiesz jak to skrzyżowanie działa??
"5 rond w 1 rondzie" Tam nie ma 5 rond w jednym. Jest 5 oddzielnych. Jak wcześniej napisałem wyspa w środku nie jest rondem. "zrobić jedno zwyczajne rondo" Napisałem wcześniej, że dla ułatwienia i bezpieczeństwa ruchu. "Jeżeli ktoś będzie jechał zmęczony, nie będzie znał tego skrzyżowania to ma duuuuuuuużą szansę się pomylić i spowodować wypadek". Jeżeli ktoś jest na tyle zmęczony to nie powinien jechać!!! Co w tym skrzyżowaniu jest skomplikowanego?? Rosyjska ruletka?? Na szkoleniu nie nauczyli cię poruszać się po rondzie??

Jakby tego było mało, to takie "magiczne rondo" zajmuje zdecydowanie więcej powierzchni i jest droższe bo trzeba więcej asfaltu

To w takim razie, po co wogóle budować autostrady?? Skoro zajmują więcej miejsca i są znacznie droższe

ixi25

Postprzez Pytajnik » piątek 16 lipca 2010, 10:15

ixi25 napisał(a):A czy ty wogóle rozumiesz jak to skrzyżowanie działa??
"5 rond w 1 rondzie" Tam nie ma 5 rond w jednym. Jest 5 oddzielnych. Jak wcześniej napisałem wyspa w środku nie jest rondem. "zrobić jedno zwyczajne rondo" Napisałem wcześniej, że dla ułatwienia i bezpieczeństwa ruchu. "Jeżeli ktoś będzie jechał zmęczony, nie będzie znał tego skrzyżowania to ma duuuuuuuużą szansę się pomylić i spowodować wypadek". Jeżeli ktoś jest na tyle zmęczony to nie powinien jechać!!! Co w tym skrzyżowaniu jest skomplikowanego?? Rosyjska ruletka?? Na szkoleniu nie nauczyli cię poruszać się po rondzie??

W jaki sposób 5 rond zamiast 1 może ułatwić i poprawić bezpieczeństwo ruchu ? Z samej psychiki człowieka wynika, że im bardziej zadanie jest skomplikowane (składa się z większej ilości czynności) tym większe prawdopodobieństwo pomyłki. A wiesz jak w życiu jest. Nie każdy jeździ zawodowo po całym świecie i zna wszystkie niestandardowe skrzyżowania. Zmęczeni, niewyspani, osłabieni upałami kierowcy też się często zdarzają, a jeździć muszą.
To w takim razie, po co wogóle budować autostrady?? Skoro zajmują więcej miejsca i są znacznie droższe

Bo są dużo bezpieczniejsze bo mają standardowe wjazdy i zjazdy na "skrzyżowania" (w nie dosłownym znaczeniu skrzyżowania), wiesz czego możesz się na nich spodziewać i jeździ się szybciej
Pytajnik

Postprzez WojtekS » piątek 16 lipca 2010, 10:59

Pytajnik: z osobistego doświadczenia w Wlk Brytanii powiem Ci, że idea tego, i wielu innych podobnych skrzyżowań i rozwiązań drogowych jest taka, żeby kierujący musieli myśleć i uważać podczas jazdy. Dzięki temu jadą dużo ostrożniej.

Czy to robi różnicę? Odpowiedź masz tutaj: http://internationaltransportforum.org/ ... f/risk.pdf
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez Pytajnik » piątek 16 lipca 2010, 11:18

To może co jazdę należy zamieniać miejscami sprzęgło,hamulec, gaz? Przyznam się że jak ruszam, zmieniam biegi, hamuje, skręcam to nie myślę nad tym który pedał kiedy wcisnąć

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
Pytajnik

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze