Zimowe opony

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez rafantek » niedziela 27 grudnia 2009, 00:21

cman napisał(a):
rafantek napisał(a):No czyli doszlismy do tego, ze sie nie da - nie dało.

Na razie doszliśmy do tego, że Ty nie dałeś rady. A czy się nie dało, to się już pewnie nie dowiemy...

No, to napisz, jak Ty byś sobie dał radę. Chętnie sie czegoś naucze.

PS to dowodzi roznicy zimowa/letnia , ale co tam :)

I jak mowilem, rozumiem ze opona letnia latem jest lepsza, tzn na mokrym bezsniegowym asfalcie.
Ale wy mówicie ze nie trzeba na zime uzywac zimowek, a nie ze na czrnym asfalcie... widzicie roznice??? bo chyba nie...
rafantek

Postprzez cman » niedziela 27 grudnia 2009, 00:28

rafantek napisał(a):No, to napisz, jak Ty byś sobie dał radę. Chętnie sie czegoś naucze.

A czy ja napisałem, że bym sobie dał radę?
A jak sobie dać radę to już pisałem, trzeba czytać moje posty.

Trochę mnie już zaczyna męczyć ta przepychanka na poziomie podstawówki...
cman

Postprzez kamix500 » niedziela 27 grudnia 2009, 01:23

cman napisał(a):
rafantek napisał(a):No, to napisz, jak Ty byś sobie dał radę. Chętnie sie czegoś naucze.

A czy ja napisałem, że bym sobie dał radę?
A jak sobie dać radę to już pisałem, trzeba czytać moje posty.

Trochę mnie już zaczyna męczyć ta przepychanka na poziomie podstawówki...

dokładnie, ta rozmowa do niczego nie prowadzi:
zimówka lepsza na śniegu.
letnia na wszystkim prócz śniegu i lodu. więc temat wyczerpany i chyba może zostać zamknięty :)
kamix500

Postprzez kev » poniedziałek 28 grudnia 2009, 01:57

Temat o zimówkach znowu oblegany :)

Podczas ładowania się tego wątki, wiedziałem już dokladnie jak on będzie wyglądał. Tony użyszkodników próbujące wmówić cmanowi, że musi mieć zimówki w zimie bo nigdzie nie pojedzie i cman, który cały czas mówi, że jeździ tylko po mieście i nigdy nie pojedzie w góry :D

Ahh to już chyba pozostanie tradycją :)
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 17:18

cman napisał(a):Na wstępie mówię, że absolutnie nie chcę ponownie wszczynać wielozakładkowej dyskusji...

No ale widać inaczej się nie da...

Ostatnio trochę popadało śniegu, była okazja pojeździć i ponagrywać, więc ponagrywałem.

To są takie moje, że tak powiem, filmowe, zbiorcze odpowiedzi na poniższe cytaty:

drill napisał(a):A jak spadnie śnieg w trakcie Twojej jazdy to Ty zatrzymasz się i poczekasz, aż odtaje ew. go uprzątną.
drill napisał(a):Ależ dla tego, że nigdy nie masz pewności, że droga w tym mieście będzie odśnieżona przed Twoim przyjazdem. I tak jak pisałem poczekasz jak będzie padał śnieg, aż stopnieje?
===Dawid=== napisał(a):...a co jeśli będziesz chciał pojechać poza miasto? komunikacja miejska? albo wjechać na osiedlową uliczkę?
ks-rider napisał(a):P.S. jak juz spadnie ten snieg to rozumiem, ze bedziesz mial mine jak drogowiec :mrgreen:

Podasz mi jaka masz gwarancje w % na to, ze snieg w zimie nie spadnie.
athlon napisał(a):No tak, teraz masz +4, zrobi się nocka i będziesz miał - n stopni, i lód na jezdni. Powodzenia :P.
Asmodeusz napisał(a):Gumy na lato są kompletnie nieprzystosowane do jazdy po śliskich powierzchniach...
rafantek napisał(a):A na letniej po śniegu? ile pojedziesz, 30km/h? gdzie na zimówce polecisz i 100...
ks-rider napisał(a):Wiesz tak wogole to mozan i szybciej niz te 100 km/h i mozna tez bezstresowo dojechac na miejsce ale napewno nie na letnich.

Film nr 1 (wczoraj): http://www.youtube.com/watch?v=56BVZQ4k624
Niedokończona droga, bardzo rzadko używana i w związku z tym, jak widać, w ogóle nieodśnieżana (nawet ciężko dopatrzeć się krawężników, a są).
Zaczyna się od ruszenia pod górkę, następnie rozpędzenie do 70 km/h, przejechanie przez szczyt, dalej jest z górki, tam hamowanie do zatrzymania i dalszy zjazd z górki, pod koniec której dochodzi jeszcze zakręt, tam ok. 60 km/h.

Film nr 2 (wczoraj): http://www.youtube.com/watch?v=69CG9wNz44w
Bardziej uczęszczana droga, więc dość odśnieżona, z pozostałą cienką warstwą błotno-śniegową.
Rozpędzanie do 80 km/h.

Film nr 3 (wczoraj): http://www.youtube.com/watch?v=3gPcWoYl4wo
Dalsza część tej samej drogi.
Ruszanie spod świateł, zakręt ponad 90 stopni i wyjazd pod górkę.

Film nr 4 (dzisiaj): http://www.youtube.com/watch?v=83F7fNcWRHE
Krótki odcinek drogi pod górkę, prowadzącej donikąd, więc rzadko używanej.
Ruszenie i dojazd na górkę, zatrzymanie, ruszenie na wzniesieniu i na koniec jeszcze opona, żeby mi ktoś nie napisał, że pewnie mam zimówki.

Film nr 5 (dzisiaj): http://www.youtube.com/watch?v=P0nSzv_o39I
Ta sama droga, ale od drugiej strony (tak jakby po zawróceniu).
Ruszenie z górki, zakręt 90 stopni (przez krótko widać prędkościomierz) i pod koniec podjazd pod górkę połączony z zakrętem.

Film nr 6 (dzisiaj): http://www.youtube.com/watch?v=4ajHvIR3vQ8
Ta sama droga co na filmie nr 1, tyle że od drugiej strony.
Wjazd pod górkę, początkowo połączoną z zakrętem i dalej już prosta, w międzyczasie widać prędkościomierz.

Film nr 7 (dzisiaj): http://www.youtube.com/watch?v=cgbcmd9Q08s
Ta sama droga, od drugiej strony (po zawróceniu), czyli to samo co na filmie nr 1.
Kilka razy widoczny jest prędkościomierz, w tym również na zakręcie.

Dodałem tylko filmy i tradycyjnie apeluję o nieciągnięcie dyskusji bez potrzeby, no chyba że ktoś koniecznie i niezbędnie musi coś napisać.
cman

Postprzez kev » poniedziałek 04 stycznia 2010, 19:30

Warto zmienić koła na zimowe choćby dlatego, że mają miększą mieszankę niż letnie a jak wiadomo w zimie droga jest cały czas mokra i lepiej się jeździ na miękkiej gumie (chociaż jak kiedyś zrobiło się dosyć ślisko bo było mokro i zimno to przy tej samej prędkości na letnich nic mi się nie stało a jak już zmieniłem na zimowe (kwestia godziny więc warunki te same) to czułem jak mnie wynosi z zakrętu. :)

No i tego argumentu nie odeprzesz!! :) - Zmieniam koła na zimowe bo szkoda mi jeździć na alu i letnich bo od soli szlag je trafi po 2 sezonach. Wole niszczyć stalówki na których mam zimowe buty i tyle.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 04 stycznia 2010, 22:51

Przepraszam za offtop, ale intryguje mnie jedna rzecz z ostatnich sekund filmu nr 5 - kto tam miał pierwszeństwo? :D
scorpio44

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 23:23

Ja :). Zwykłe, trzywlotowe skrzyżowanie równorzędne, ale właśnie tak mi wyglądało, że raczej nie ma zamiaru mi ustępować :wink: - no bo moja droga taka jakaś nieodśnieżona i w ogóle :wink: - ale patrząc na moją jazdę, stwierdził, że chyba jednak musi mi ustąpić :D.
cman

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 04 stycznia 2010, 23:23

scorpio44 napisał(a):Przepraszam za offtop, ale intryguje mnie jedna rzecz z ostatnich sekund filmu nr 5 - kto tam miał pierwszeństwo? :D

Kierujący (nagrywający) był z prawej strony - więc miał pierwszeństwo. Nie jechał drogą gruntową (w 20 sek. filmu widać przebijający asfalt) jak również nie było znaków - co oznacza skrzyżowanie równorzędne...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 04 stycznia 2010, 23:29

cman napisał(a):Film nr 2 (wczoraj): http://www.youtube.com/watch?v=69CG9wNz44w
Bardziej uczęszczana droga, więc dość odśnieżona, z pozostałą cienką warstwą błotno-śniegową.
Rozpędzanie do 80 km/h.

Czy to był obszar zabudowany?
Jeśli tak - to max 50 km/h :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez cman » poniedziałek 04 stycznia 2010, 23:47

Oj tam no, cicho no :oops:.
cman

Postprzez sjakubowski » wtorek 05 stycznia 2010, 00:02

cman napisał(a):Oj tam no, cicho no :oops:.

:rotfl: :silent: :rotfl:
sjakubowski

Postprzez LOBUZ88 » wtorek 05 stycznia 2010, 00:10

cman jesteś cudotwórcą :lol: niczym Jezus chodzący po wodzie podążasz na swym ogumieniu letnim, przez bezkresne drogi pokryte białym przekleństwem po którym przecież, jak nie od dziś wiadomo tylko opona zimowa poruszać sie może, każda inna niesie piekielne zagrożenie i śmierć wszelkim istotą..idź precz siło nieczysta , szatanie przeklęty, odejdź wraz ze swymi letnimi oponami w piekielne czeluści :lol:

No ja co prawda nie dokumentowałem swej jazdy na letnich, ale dziękuje ze to zrobiłeś , może niektórzy z klapkami na oczach zobaczą ze nie opona a przede wszystkim umiejętności są ważne :)
Teoria : 28.03.2007 +
Praktyka : 13.04.2007 +
Odbiór : 27.04.2007 :)
LOBUZ88

Postprzez sjakubowski » wtorek 05 stycznia 2010, 00:20

LOBUZ88 napisał(a):może niektórzy z klapkami na oczach zobaczą ze nie opona a przede wszystkim umiejętności są ważne :)

Może gdy zrozumieją to o czym piszesz, nie będą się dziwić sytuacji, że trzymają na siłę hamulec, skręcają koła a ten ... samochód jedzie prosto... Jak to możliwe - przecież mają zimowe opony za 1.000 zł sztuka!

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez ks-rider » wtorek 05 stycznia 2010, 12:17

Moze mnie cos ominelo, ale,

Wszystkim zwolennikom letnich opon zima dedykuje te wszystkie miejskie uliczki ktore sluzba drogowa oczyscila ze sniegu :mrgreen: i ktore zawsze w tych ostatnich dniach byly odsniezone do carnego asfaltu :mrgreen: , wiec poco w koncu zmieniac ogumienie na zimowe. Rozumiem tez, ze wszyscy ktorzy jezdzili na letnich natychmiast zmienili je na zimowe :mrgreen: ( z pewnoscia mieli je w bagazniku :mrgreen: ).

:wink:
ks-rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka